Ευάγγελος Βενιζέλος: “Δεν ενδιαφέρομαι για πρωθυπουργός”

Ευάγγελος Βενιζέλος: "Δεν ενδιαφέρομαι για πρωθυπουργός"

O Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας στα δημοσιεύματα που τον “βλέπουν” ως το πολιτικό πρόσωπο που προτείνει ο Νίκος Ανδρουλάκης για πρωθυπουργό σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, ανέφερε πως είχε την πρόθεσή να επισημάνει τα αυτονόητα και όχι να δηλώσει “ενδιαφερόμενος”.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με δήλωσή του σήμερα στο protothema.gr επιχειρεί να ξεκαθαρίσει ότι ουδέποτε δήλωσε “ενδιαφερόμενος”, ότι όσα υποστηρίζει αφορούν αυτά που προβλέπονται σε όλα τα συντάγματα της Ευρώπης για τις μονοκομματικές αλλά και τις κυβερνήσεις συνεργασίας και ότι το ζήτημα με τα πρόσωπα εξαρτάται από τους εκλογικούς και κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς που θα προκύψουν, δηλαδή από τη βούληση του εκλογικού σώματος. Με τη δήλωσή του ο κ. Βενιζέλος υποστηρίζει συγκεκριμένα:

«Η συζήτηση περί προσώπων που εντάθηκε είναι ουσιαστικά μια συζήτηση για αυτό που είναι συνυφασμένο σε όλη την Ευρώπη με το κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης: οι κυβερνήσεις συνεργασίας και οι μονοκομματικές/αυτοδύναμες κυβερνήσεις είναι δυο ισοδύναμες θεσμικές εκδοχές, που τις προβλέπουν όλα τα συντάγματα. Όλα τα άλλα ζητήματα, περιλαμβανομένων των προσώπων, εξαρτώνται από τους εκλογικούς και κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς. Τελικά από τη βούληση του εκλογικού σώματος. Θα βοηθούσε, πιστεύω, τον δημόσιο διάλογο και την κοινή λογική, αν σταματούσαμε να αντιμετωπίζουμε το αυτονόητο ως πρόκληση. Και όποιον επισημαίνει τα αυτονόητα ως “ενδιαφερόμενο”!».

Χθες το βράδυ βέβαια, μετά και την απάντηση που έδιναν για το “τρίτο πρόσωπο” συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου, φούντωσαν τα σενάρια που ήθελαν τον νυν πρόεδρο της Χαριλάου Τρικούπη να τον προτείνει για πρωθυπουργό από την πρώτη Κυριακή των εκλογών. «Προς το παρόν ας, κρατήσουμε τη διαπίστωση ότι πλέον όλοι συζητούν και αντιμετωπίζουν το σενάριο μιας κυβέρνησης συνεργασίας, ως εξίσου λογικό, θεμιτό και πιθανό με το σενάριο μιας μονοκομματικής κυβέρνησης», είπαν χαρακτηριστικά στο Mega συνεργάτες του κ. Βενιζέλου, ο οποίος τοποθετείται σήμερα για πρώτη φορά σχετικά με την πρόταση Ανδρουλάκη και τα πρόσωπα που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο την “επόμενη μέρα”.

Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ πάντως εξελίσσονται οι έντονες συζητήσεις με αφορμή τις δηλώσεις του Ανδρέα Λοβέρδου και τις προειδοποιητικές βολές της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη προς τον βουλευτή και πρώην υπουργό. Ερωτηθείς σχετικώς ο κ. Κατρίνης διευκρίνισε μεταξύ άλλων ότι: «Η κατεύθυνση που έδωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με το πως θα κινηθεί η παράταξη πριν και μετά τις εκλογές, είναι και σωστή και σαφής. Εγώ δεν συμφωνώ με την τοποθέτηση του Ανδρέα Λοβέρδου, ενώ δεν συμβάλλει στον κοινό στόχο και την κοινή προσπάθειά μας για τις εκλογές».

Ως γνωστόν ο κ. Λοβέρδος είχε υποστηρίξει ότι «όταν πάμε στις εκλογές και απορρίπτουμε πρόσωπα, πρέπει και να προτείνουμε πρόσωπα- για να έχουν ξεκάθαρη εικόνα οι πολίτες» κι ότι είναι στη «διακριτική ευχέρεια» του κ. Ανδρουλάκη να πει προ των εκλογών ποιον προτείνει για πρωθυπουργό. «Είναι πολιτικά παράδοξο ο Α. Λοβέρδος να έχει κοινές αγωνίες με τον Γιάννη Οικονόμου και τον Άκη Σκέρτσο», ήταν το σκωπτικό και προειδοποιητικό σχόλιο στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη που έκανε τον γύρο των μέσων ενημέρωσης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι