Facebook και Instagram υποστηρίζουν ότι θα επισημαίνουν τα περιεχόμενα που είναι προϊόντα Τεχνητής Νοημοσύνης

Πυρά από πρώην συνεργάτες κατά Ζάκερμπεργκ και Facebook, Νεφέλη Λυγερού

Ο αμερικανικός κολοσσός Meta θα επισημαίνει από το Μάιο και μετά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής του, τους ήχους, τις φωτογραφίες και τα βίντεο που έχουν δημιουργηθεί από Τεχνητή Νοημοσύνη. Αυτό ανακοίνωσε η εταιρεία που ελέγχει το Facebook, το Instagram και τα Threads «στο πλαίσιο της μάχης κατά της παραπληροφόρησης».

Εντούτοις σε ποια έκταση αυτό θα είναι εφικτό, παραμένει αμφισβητούμενο. Η αντιπρόεδρος που είναι επιφορτισμένη με τις πολιτικές περιεχομένου της μητρικής εταιρείας των Facebook, Instagram και Threads, ανακοίνωσε ότι η αναφορά “Made with AI” θα εφαρμόζεται «σε έναν μεγαλύτερο αριθμό περιεχομένων βίντεο, ηχητικών αρχείων και φωτογραφιών σε σύγκριση με προηγουμένως».

Αυτά τα περιεχόμενα θα επισημαίνονται από την πλατφόρμα, όταν εντοπίζει «δείκτες ποιότητας φωτογραφίας Τεχνητής Νοημοσύνης σύμφωνους με τους κανόνες της βιομηχανίας ή εάν χρήστες αναφέρουν πως αναρτούν στο διαδίκτυο περιεχόμενα που έχουν παραχθεί από την Τεχνητή Νοημοσύνη», υπογράμμισε η ίδια. Αν όμως οι χρήστες δεν το αναφέρουν, τίθεται το θέμα σε ποιο βαθμό το λογισμικό της εταιρείας θα μπορεί να αναγνωρίσει μόνο του όλα τα “πλαστά”.

Ο όμιλος ανακοίνωσε ότι, γενικότερα, θα αλλάξει τον τρόπο που διαχειρίζεται τα περιεχόμενα που έχουν τροποποιηθεί από την Τεχνητή Νοημοσύνη, εκτιμώντας πως «η διαφάνεια και το επιπλέον περιεχόμενο είναι ο καλύτερος τρόπος να διαχειριστούμε τα παραποιημένα περιεχόμενα, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος να περιοριστεί άνευ λόγου η ελευθερία της έκφρασης».

Σε αυτήν την περίπτωση, θεωρεί πλέον ότι είναι προτιμότερο να προσθέτει «ετικέτες και πλαίσιο» σε αυτά τα περιεχόμενα, παρά να τα αφαιρεί όπως έκανε μέχρι σήμερα.

H Meta διευκρίνισε πως «θα συνεχίσει να αποσύρει από τις πλατφόρμες της κάθε περιεχόμενο, είτε έχει δημιουργηθεί από άνθρωπο είτε με τη βοήθεια της ΤΝ, το οποίο θα αντίκειται στους κανόνες της νόμιμης εκλογικής διαδικασίας ή στους κανόνες περί εκφοβισμού, παρενόχλησης και βίας». Ο όμιλος θεωρεί ότι θα μπορεί να τσεκάρει δίκαια τα fake news ή ψευδείς ειδήσεις «χάρη σε ένα δίκτυο περίπου 100 ανεξάρτητων ελεγκτών (fact-checkers) που εντοπίζουν τα ψευδή ή παραπλανητικά περιεχόμενα που δημιουργούνται από την Τεχνητή Νοημοσύνη».

Η μητρική εταιρεία του Facebook είχε ανακοινώσει τον Φεβρουάριο την επιθυμία της να επισημαίνει κάθε φωτογραφία που δημιουργείται από την Τεχνητή Νοημοσύνη. Και άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Microsoft, η Google και η OpenAI ανέλαβαν -θεωρητικά- παρόμοιες δεσμεύσεις. Η Google, παρεμπιπτόντως, σκέφτεται να χρεώνει τις λειτουργίες αναζήτησης με τεχνητή νοημοσύνη (AI), επειδή αυτές οι αναζητήσεις απαιτούν τεράστιες δαπάνες για την παροχή της υπηρεσίας».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx