“Φάγανε” τη διοικήτρια της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας – Υποχώρησε η λίρα

“Φάγανε” τη διοικήτρια της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας – Υποχώρησε η λίρα

Η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή της «για να προστατεύσει την οικογένειά της  από δολοφονίες χαρακτήρων». Της χρεώνουν ότι προσέλαβε παράνομα τον πατέρα της και ότι αυτός χαστούκισε μια σερβιτόρα με μαντήλα. Ότι είχε “πριβέ” χώρο στην τραπεζαρία για να τρώνε οι συγγενείς της στην Τράπεζα, ότι της πήγαιναν ντιλίβερι το φαγητό στο σπίτι με όχημα της τράπεζας κ.λπ. Ομως η αντιπολίτευση πιστεύει ότι όλα αυτά κατασκευάστηκαν ή προβλήθηκαν για να την διαδεχθεί συμφοιτητής συγγενούς του Ερντογάν που θέλει να αλλάξει πάλι νομισματική πολιτική.

Η 43χρονη Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν είχε μισθό 86.000 δολάρια το μήνα στην τελευταία της δουλειά σε αμερικανική εταιρεία. Έγινε η πρώτη γυναίκα διευθύντρια της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας. Η θητεία της όμως διήρκησε λιγότερο από ένα χρόνο, Όπως λέει η ίδια στην παραίτησή της, η οικονομία πήγαινε καλά και η δουλειά της στην Τράπεζα απέδιδε καρπούς, όμως άρχισε να δέχεται έναν πόλεμο από μέσα ενημέρωσης, που θίγουν την οικογένειά της, και αναγκάζεται να παραιτηθεί. Αναμένεται αύριο να ανακοινωθεί ο νέος διοικητής.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι δεν ασκήθηκε πίεση στην Ερκάν και η παραίτηση ήταν δική της, προσωπική απόφαση. Η Ερκάν αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες που της προσάπτουν, λέει ότι άφησε πολύ καλές δουλειές για να υπηρετήσει την πατρίδα της, αλλά με αυτά τα σκανδαλοθηρικά δημοσιεύματα εκτίθεται η οικογένειά της και πρέπει να σκεφθεί και το μέλλον του μόλις 1,5 έτους παιδιού της. Η Ερκάν ήταν αριστούχος και στο σχολείο, όπως και στο Πανεπιστήμιο και ανέλαβε σε τράπεζες του εξωτερικού διοικητικές θέσεις από τα 30 της χρόνια.

Η ίδια στην παραίτησή της γράφει: «Μεγάλωσα και σπούδασα στον τόπο μας και μου ανατέθηκε η μεγάλη τιμή, το ιερό καθήκον, να ηγηθώ της Κεντρικής Τράπεζας. Χωρίς κανένα δισταγμό, ήρθα στη χώρα μου και ανέλαβα αυτό που μου ανατέθηκε. Εκείνη την εποχή, ως μητέρα ενός παιδιού που δεν είχε καν χρονίσει, είχα φυσικά επίγνωση των δυσκολιών που θα αντιμετώπιζα με μια τόσο απαιτητική δουλειά. Για να υπηρετήσω το κράτος και το έθνος μας, ήμουν ακούραστα στις επάλξεις μέρα-νύχτα.

»Το οικονομικό μας πρόγραμμα είχε αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Η αύξηση των αποθεματικών μας, τα οικονομικά στοιχεία και οι δείκτες πληθωρισμού αποτελούν απόδειξη ότι πέτυχα. Παρ΄όλες αυτές τις θετικές εξελίξεις, όπως είναι γνωστό στο κοινό, πρόσφατα οργανώθηκε μια μεγάλη εκστρατεία δολοφονίας χαρακτήρα εναντίον μου.

»Προκειμένου να μην επηρεαστούν περαιτέρω η οικογένειά μου και το αθώο παιδί μου, που δεν είναι ούτε ενάμιση έτους, ζήτησα από τον Πρόεδρό μας να με απαλλάξει από τα καθήκοντά μου, τα οποία επιτελώ τίμια από την πρώτη μέρα. Οφείλω ευγνωμοσύνη στον Υπουργό Οικονομικών, που με έκανε περήφανη να γίνω η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Δημοκρατίας της Τουρκίας, και στους συνεργάτες μου, με τους οποίους υπηρετώ στη θέση αυτή για περίπου 9 μήνες, και που όλοι τους εργάζονται με μεγάλη αφοσίωση νυχθημερόν.

»Ειδικότερα, μετά από 22 χρόνια διευθυντικής και τραπεζικής εμπειρίας στον ιδιωτικό τομέα στην Αμερική, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον Πρόεδρό μας, ο οποίος μου έδωσε την ευκαιρία να υπηρετήσω τη χώρα και το έθνος μου».

Η ίδια αποδίδει τον πόλεμο που της έκαναν, στην νομισματική πολιτική που ακολουθούσε. Μετά την παραίτησή της η τουρκική λίρα διαμορφώθηκε σε  30,5163 έναντι του δολαρίου, σε χαμηλό ρεκόρ σε επίπεδο κλεισίματος, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το νόμισμα έχει υποτιμηθεί κατά περίπου 23% από τότε που η Ερκάν και ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ διορίστηκαν από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Ιούνιο για να ηγηθούν μιας φιλικής προς τους επενδυτές αναθεώρησης της οικονομικής πολιτικής της Τουρκίας, η οποία περιελάμβανε επιθετική αύξηση των επιτοκίων και ελεύθερη διαπραγμάτευση του νομίσματος σε μια προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι