Φαρμακοποιοί: Θα έχουμε ελλείψεις φαρμάκων τον Αύγουστο

Σε σαφάρι για να βρεις το φάρμακό σου, Όλγα Μαύρου

Θέμα ελλείψεων σε φάρμακα θέτουν οι φαρμακοποιοί της χώρας, καθώς οι φαρμακευτικές κλείνουν τον Αύγουστο για ένα 20ήμερο και στο διάστημα αυτό, προβλέπεται να λειτουργεί μόνο ένα τμήμα εκτάκτων περιστατικών, το οποίο όμως καλύπτει πολύ περιορισμένες ανάγκες, σε μια εποχή που υπάρχουν ήδη σοβαρές ελλείψεις σε πάρα πολλά σκευάσματα.

Τις ανησυχίες των φαρμακοποιών ιδίως για τα φάρμακα που συνήθως βρίσκονται σε έλλειψη, εκφράζουν ο πρόεδρος και ο γραμματέας του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Απόστολος Βαλτάς και Μαν. Κατσαράκης, αντίστοιχα, με επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) Ολύμπιο Παπαδημητρίου. Την επιστολή κοινοποίησαν και στον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, που ειναι και ο αρμόδιος να λύσει το πρόβλημα.

Οι φαρμακοποιοί τονίζουν ότι πρέπει να μείνουν ανοιχτές οι εταιρείες, ειδικά όσες σχετίζονται με φάρμακα τα οποία ήδη παρουσιάζουν ελλείψεις. «Οι ποσότητες που διαθέτουν οι φαρμακευτικές σε φαρμακεία και φαρμακαποθήκες βαίνουν διαρκώς μειούμενες, με αποτέλεσμα αυτές να μην επαρκούν και να μην καλύπτονται οι μηνιαίες απαιτήσεις που προκύπτουν από τη συνταγογράφηση των αναγκαίων φαρμάκων. Πρέπει να παραμείνουν ανοικτά τα τμήματα προμηθειών  για τα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες τον Αύγουστο, προκειμένου να γίνεται απρόσκοπτα η προμήθεια των φαρμάκων», αναφέρουν.

Στην επιστολή αναφέρουν ότι οι εταιρείες πρέπει να εξασφαλίσουν τους ασθενείς με ποσότητες που είναι αναγξκαίες και για το μήνα Αύγουστο. Οσον αφορά τι “τμήμα έκτακτων περιστατικών” που θέλουν να αφήσουν ανοιχτό οι εταιρείες, οι φαρμακοποιοί υπογραμμίζουν ότι « δεν επιλύει το πρόβλημα σε καμία περίπτωση, γιατί αφορά την κάλυψη μεμονωμένων περιστατικών και όχι την ευχερή και εκτεταμένη προμήθεια των φαρμακαποθηκών και των φαρμακείων. Θα πρέπει όλοι οι κρίκοι της εφοδιαστικής αλυσίδας να συνειδητοποιήσουν ότι είναι μεγάλος ο αγώνας και ότι η πλειοψηφία των φαρμακείων παραμένουν ανοικτά τον Αύγουστο. Είναι αντίστοιχα επιβεβλημένο να διατηρηθούν και από τους κατόχους άδειας κυκλοφορίας τα τμήματα προμηθειών ανοικτά, για την εύρυθμη λειτουργία φαρμακαποθηκών και φαρμακείων και την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του Έλληνα ασθενούς», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι