Φινλανδία: Η επιβολή ουδετερότητας στην Ουκρανία δεν αποτελεί λύση

Φινλανδία: Η επιβολή ουδετερότητας στην Ουκρανία δεν αποτελεί λύση

Η επιβολή ουδετερότητας στην Ουκρανία δεν θα επιφέρει ειρηνική λύση στην κρίση με τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, Ελίνα Βάλτονεν, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να εμπιστευθεί κανείς τη Μόσχα ότι θα τηρήσει οποιαδήποτε συμφωνία υπογράψει.

Η Φινλανδία, κυβερνώμενη από την τσαρική Ρωσία για περισσότερο από έναν αιώνα, απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1917 με την ευκαιρία της Οκτωβριανής επανάστασης. Το 1940 η τότε ΕΣΣΔ ζήτησε τα εδάφη που περιέβαλαν το Λένινγκραντ και οι Φινλανδοί αντέδρασαν και ηττήθηκαν. Συμμάχησαν με τη ναζιστική Γερμανία για να ξαναπάρουν τα εδάφη που είχε πάρει η ΕΣΣΔ αλλά η Γερμανία, ως γνωστόν, έχασε τον πόλεμο. Η Φινλανδία αποδέχθηκε την οδό της ουδετερότητας για να διατηρήσει την ανεξαρτησία της -μια τακτική γνωστή ως «Φινλανδοποίηση».

Με την προοπτική ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα επιδιώξει να τερματίσει τη σύγκρουση όσο το δυνατόν συντομότερα και με τις ανησυχίες ορισμένων συμμάχων για το ποιοι όροι θα μπορούσαν να επιβληθούν στο Κίεβο, ένα σενάριο θα μπορούσε να είναι η επιβολή ουδέτερου καθεστώτος στην Ουκρανία.

Σε συνέντευξή της στο Reuters, η υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Ελίνα Βάλτονεν απέρριψε το μοντέλο της «φινλανδοποίησης» της Ουκρανίας: «Η Ουκρανία ήταν ουδέτερη προτού δεχτεί επίθεση από τη Ρωσία. Η φινλανδοποίηση δεν είναι κάτι που θα επέβαλα στην Ουκρανία. Σίγουρα όχι ως πρώτη εναλλακτική λύση, γιατί αυτό δεν θα εξάλειφε τα προβλήματα. Η εισβολή στην Ουκρανία οδήγησε τόσο τη Φινλανδία όσο και τη Σουηδία να εγκαταλείψουν δεκαετίες στρατιωτικής ουδετερότητας και να αναζητήσουν ασφάλεια στους κόλπους του ΝΑΤΟ. Κανείς δεν εγγυάται ότι η Ρωσία θα τηρήσει τη δέσμευσή της ακόμα κι αν “φινλανδοποιηθεί” η Ουκρανία. Επίσης δεν είναι πρέπον οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, ή οι Ηνωμένες Πολιτείες να αρχίσουν να διαπραγματεύονται για λογαριασμό της Ουκρανίας ερήμην της», είπε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx