Φιντάν από Βουλγαρία: Η Τουρκία επιμένει στην ευρωπαϊκή της πορεία
10/06/2026
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, δήλωσε ότι η αύξηση της δυναμικότητας μεταφοράς φυσικού αερίου από την Τουρκία προς τη Βουλγαρία έχει στρατηγική σημασία όχι μόνο για τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και για την ενεργειακή ασφάλεια της Ανατολικής Ευρώπης.
Σε συνέντευξή του στο Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (BTA), ο Φιντάν μίλησε για τη συνεργασία των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ σε θέματα περιφερειακής ασφάλειας, ενέργειας και διασυνδεσιμότητας, ενόψει της επίσκεψής του στη Σόφια για τη Σύνοδο της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP).
Συντονισμός στο ΝΑΤΟ και περιφερειακή ασφάλεια
Αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο Φιντάν είπε ότι αυτές απέδειξαν πόσο γρήγορα μπορεί να μεταβληθεί το περιβάλλον ασφαλείας και ανέδειξαν τις ευρύτερες συνέπειες των απειλών που προέρχονται από τη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ.
«Η ταχεία αντίδραση απέναντι στους πυραύλους που εκτοξεύθηκαν προς τη χώρα μας απέδειξε για άλλη μια φορά την αποτελεσματικότητα του ΝΑΤΟ, τον αποτρεπτικό του ρόλο στη διατήρηση της παγκόσμιας και περιφερειακής ασφάλειας, καθώς και τη σημασία της ενότητας και της αλληλεγγύης μεταξύ των συμμάχων», δήλωσε.
Ο Φιντάν πρόσθεσε ότι η Τουρκία και η Βουλγαρία, ως στρατηγικοί εταίροι στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και είναι έτοιμες να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στην αεράμυνα και την αντιπυραυλική άμυνα εφόσον χρειαστεί.
«Βρισκόμαστε σε πλήρη συντονισμό με τη Σόφια, υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, σε θέματα ασφάλειας συνόρων, συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και ανταλλαγής πληροφοριών. Ως δύο σύμμαχοι, παραμένουμε προσηλωμένοι στην αποτροπή οποιασδήποτε περιφερειακής κλιμάκωσης», ανέφερε.
Επισήμανε επίσης τη συμβολή της Τουρκίας στις Προωθημένες Χερσαίες Δυνάμεις του ΝΑΤΟ στη Βουλγαρία και τον ρόλο της στην ενίσχυση της αποτρεπτικής στάσης της Συμμαχίας στη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο.
Διμερείς σχέσεις και οι Τούρκοι της Βουλγαρίας
Ο Φιντάν δήλωσε ότι οι σχέσεις Τουρκίας-Βουλγαρίας συνεχίζουν να βελτιώνονται τα τελευταία δύο χρόνια, επισημαίνοντας την αύξηση του διμερούς εμπορίου, την πρόοδο στα έργα εκσυγχρονισμού των συνοριακών περασμάτων και των μεταφορών, καθώς και την άνοδο των τουρκικών επενδύσεων στη Βουλγαρία.
Σημείωσε ότι το διμερές εμπόριο πλησιάζει τον στόχο των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ περισσότεροι από 2,8 εκατομμύρια Βούλγαροι τουρίστες επισκέφθηκαν την Τουρκία το 2025. Σχολιάζοντας την εσωτερική πολιτική κατάσταση στη Βουλγαρία, ανέφερε ότι η ύπαρξη μιας σταθερής κυβέρνησης με κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα ωφελήσει τόσο τις διμερείς σχέσεις όσο και τη σταθερότητα της περιοχής. Παράλληλα, χαρακτήρισε την τουρκική κοινότητα της Βουλγαρίας ως έναν από τους ισχυρότερους πυλώνες των σχέσεων των δύο χωρών και χαιρέτισε τη δημοκρατική εκπροσώπησή της στο κοινοβούλιο.
Ενεργειακή συνεργασία
Αναφερόμενος στη συμφωνία μεταξύ της κρατικής τουρκικής εταιρείας αγωγών BOTAŞ και της βουλγαρικής Bulgargaz, ο Φιντάν είπε ότι η συμφωνία που υπογράφηκε στις αρχές του 2023 συνέβαλε στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Βουλγαρίας μετά τις διακοπές στον εφοδιασμό με ρωσικό φυσικό αέριο.
«Ο βασικός στόχος της συμφωνίας BOTAŞ–Bulgargaz ήταν να διευκολύνει την πρόσβαση της Βουλγαρίας σε διαφοροποιημένες πηγές ενέργειας και να συμβάλει στην περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια», δήλωσε. Τόνισε ότι οι δύο χώρες αποτελούν επί μακρόν αξιόπιστους εταίρους στον ενεργειακό τομέα και ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για την επικαιροποίηση της συμφωνίας σύμφωνα με τις νέες εμπορικές και νομικές συνθήκες.
«Στόχος μας είναι να προωθήσουμε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μας μέσω μιας συνολικής συμφωνίας ενεργειακής συνεργασίας, η οποία θα περιλαμβάνει και την αύξηση της δυναμικότητας μεταφοράς φυσικού αερίου μεταξύ Τουρκίας και Βουλγαρίας», είπε.
Πρόσθεσε ότι η αύξηση της δυναμικότητας αυτής είναι στρατηγικά σημαντική για την Ανατολική Ευρώπη, ιδιαίτερα λόγω της αυξανόμενης ζήτησης στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας.
«Σήμερα η υφιστάμενη δυναμικότητα από την Τουρκία προς τη Βουλγαρία δεν επαρκεί για τη μεταφορά των επιπλέον ποσοτήτων που ζητούνται μέσω της Βουλγαρίας. Αναγνωρίζουμε ότι αυτό θα απαιτήσει επενδύσεις από τη βουλγαρική πλευρά και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε ώστε αυτές οι επενδύσεις να καταστούν δυνατές», δήλωσε.
Έργα διασύνδεσης και ευρωπαϊκή προοπτική
Ο Φιντάν υπογράμμισε επίσης τα σχέδια ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Τουρκίας, Βουλγαρίας, Αζερμπαϊτζάν και Γεωργίας και εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα ξεκινήσουν οι μελέτες σκοπιμότητας για την πρωτοβουλία «Πράσινη Μετάδοση και Εμπόριο Ενέργειας».
Ανέφερε ότι η Τουρκία επιδιώκει να ολοκληρώσει νέα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης με τη Βουλγαρία που θα αυξήσουν τη διασυνοριακή ικανότητα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από 700 σε 1.100 μεγαβάτ.
Στον τομέα των μεταφορών, δήλωσε ότι η Άγκυρα επιθυμεί το άνοιγμα δεύτερης σιδηροδρομικής διέλευσης με τη Βουλγαρία και την προώθηση του έργου του Αυτοκινητοδρόμου της Μαύρης Θάλασσας, συνεχίζοντας παράλληλα τις προσπάθειες ενίσχυσης της περιφερειακής συνδεσιμότητας.
Υποστήριξε ότι οι ασφαλείς αλυσίδες εφοδιασμού έχουν καταστήσει τους νέους διαδρόμους μεταφορών αναγκαιότητα και όχι επιλογή, αναφέροντας τον Διακασπιακό Μεσαίο Διάδρομο (Middle Corridor) και το έργο Development Road ως βασικούς συνδετικούς κρίκους μεταξύ Ασίας και Ευρώπης.
«Η Τουρκία κατέχει μια στρατηγική θέση που συνδέει την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, τον Καύκασο, την Κεντρική Ασία και την Αφρική, ενώ η Βουλγαρία λειτουργεί ως πύλη προς την ευρωπαϊκή αγορά. Μαζί δημιουργούμε σημαντικές ευκαιρίες για το περιφερειακό και παγκόσμιο εμπόριο», δήλωσε.
Κάλεσε επίσης για επέκταση των συνοριακών υποδομών και απλούστευση των τελωνειακών διαδικασιών, σημειώνοντας ότι το συνοριακό πέρασμα του Καπίκουλε εξυπηρετεί ετησίως περισσότερα από 4 εκατομμύρια οχήματα και πάνω από 10 εκατομμύρια επιβάτες.
Τέλος, επανέλαβε ότι η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει στρατηγική προτεραιότητα της Άγκυρας. «Παρατηρούμε ότι διαμορφώνεται μια νέα νοοτροπία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι η σημασία της Τουρκίας εκφράζεται ολοένα και πιο έντονα κάθε μέρα», κατέληξε.




