Φιντάν: Πέντε προτάσεις για τη Συρία

Φιντάν: Πέντε προτάσεις για τη Συρία
EPA/YANNIS KOLESIDIS

Ο υπουργός Εξωτερικών Hakan Fidan τόνισε την ανάγκη οι ένοπλες ομάδες στη Συρία να ενωθούν κάτω από έναν ενιαίο εθνικό στρατό, διασφαλίζοντας ότι μόνο ένας νόμιμος κρατικός φορέας έχει την εξουσία να φέρει όπλα και να χρησιμοποιεί βία.

Μιλώντας στο Asharq News, ο Fidan περιέγραψε επίσης τις προσδοκίες της Τουρκίας για τη νέα διοίκηση της Συρίας και αναφέρθηκε στις προσπάθειες περιφερειακής συνεργασίας. «Υπάρχουν περισσότερα από 80.000 ένοπλα άτομα που συνδέονται με ομάδες κοντά στην Τουρκία. Χωρίς δισταγμό, τους είπαμε να ενταχθούν στον εθνικό στρατό, να γίνουν μέρος του και να αποτρέψουν την αναταραχή στη χώρα. Ελπίζω να συμβεί το ίδιο με τις ομάδες στο νότο, στη Suwayda και την Daraa», είπε ο Fidan. Ο Fidan τόνισε ότι η ύπαρξη πολλαπλών ένοπλων φατριών συνδεδεμένων με διάφορες αρχές θα διαιωνίσει τον κίνδυνο εμφυλίου πολέμου, κάτι που είναι απαράδεκτο σε ένα σύγχρονο κράτος.

Ο Fidan ζήτησε μια ισορροπημένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση των τρομοκρατικών ομάδων, την προστασία των δικαιωμάτων των Κούρδων και τη διασφάλιση της σταθερότητας. «Χρειαζόμαστε μια εξίσωση όπου οι κρατούμενοι της Daesh θα παραμένουν στις φυλακές, το YPG θα παύσει τις τρομοκρατικές του δραστηριότητες και τα δικαιώματα των Κούρδων θα προστατεύονται. Αυτή η εξίσωση είναι ξεκάθαρη: το YPG πρέπει να αφοπλιστεί, η νέα διοίκηση στη Δαμασκό πρέπει να αναλάβει αμέσως τον έλεγχο των φυλακών και των στρατοπέδων και η Τουρκία είναι έτοιμη να υποστηρίξει αυτή τη διαδικασία μαζί με άλλα έθνη», είπε ο Fidan.

Ο Fidan επανέλαβε την προσδοκία της Τουρκίας ότι η νέα διοίκηση της Συρίας δεν θα κρύβει απειλές, όπως η Daesh ή η τρομοκρατική ομάδα PKK/YPG, ενώ θα προωθεί τα ίσα δικαιώματα για όλες τις εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες στη χώρα.

Περιφερειακοί και διεθνείς παράγοντες

Ο Fidan τόνισε τον ρόλο των περιφερειακών και διεθνών παραγόντων στην ανάκαμψη της Συρίας, επισημαίνοντας τις προσπάθειες συντονισμού με τα κράτη του Αραβικού Συνδέσμου, τις χώρες του Κόλπου, τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τόνισε επίσης τη συνεργασία της Τουρκίας με τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και την Ιορδανία για τη σταθεροποίηση της Συρίας. Υπενθύμισε ότι και η ΕΕ έχει να παίξει ρόλο και ότι πρόσφατα φιλοξένησε την ΥΕ/Αντιπρόεδρο, Kaja Kallas στην Άγκυρα.

«Η Συρία δεν πρέπει να αποτελεί πλέον απειλή για την περιοχή, δεν πρέπει να επιτρέπεται η τρομοκρατία και οι μειονότητες πρέπει να τυγχάνουν καλής μεταχείρισης κάτω από μια κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς που διασφαλίζει την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική κυριαρχία», δήλωσε ο Fidan.

Σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν άρει ορισμένες από τις κυρώσεις κατά της Συρίας και ότι η ΕΕ ελπίζει να άρει κάποιες τις επόμενες ημέρες, ο Fidan είπε ότι η Τουρκία έχει δημιουργήσει έναν συντονιστικό μηχανισμό για το πώς να ξεκινήσει αμέσως η παροχή βοήθειας για την υποστήριξη τομέων, όπως οι μεταφορές, η ενέργεια και η ενέργεια και υγεία.

Ο Fidan επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Τουρκίας να παρέχει καταφύγιο στους εκτοπισμένους Σύρους ενώ εργάζεται για την εκπλήρωση των συνθηκών για οικειοθελής επιστροφή. «Οι Σύριοι αδελφοί μας είναι οι φιλοξενούμενοί μας εδώ. Δεν είναι στην κουλτούρα ή στην κρατική μας πολιτική να τους πούμε να φύγουν. Ωστόσο, εργαζόμαστε για να δημιουργήσουμε συνθήκες στη Συρία που θα καταστήσουν δυνατή την επιστροφή τους, σε συντονισμό με τη νέα κυβέρνηση και τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο Fidan.

Κυβέρνηση Trump

Σχετικά με την ορκωμοσία του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump, ο Fidan σημείωσε ότι θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά με την κυβέρνηση Trump στο υψηλότερο επίπεδο τη νέα περίοδο.

«Έχουμε μακροχρόνιες σχέσεις με την αμερικανική κυβέρνηση, αλλά δεν σκεφτόμαστε το ίδιο για όλα τα θέματα. Υπάρχουν ζητήματα στα οποία διαφέρουμε, ειδικά σε περιφερειακά ζητήματα. Ωστόσο, υπάρχει μια πορεία δράσης που πρέπει να ακολουθήσουν τα ενηλικιωμένα, ώριμα κράτη. Είναι απαραίτητο, δηλαδή, να μπαίνουν σε παρένθεση τα προβληματικά θέματα και να συνεχίζονται τα καλά. Για παράδειγμα, η αμερικανική πολιτική στη Συρία παρουσιάζει ένα σημαντικό σημείο διαμάχης».

Υπενθυμίζοντας ότι αυτή η πολιτική για τη Συρία ξεκίνησε από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Barack Obama, ο Fidan είπε: «Ενώ χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία υποστήριζαν τη συριακή αντιπολίτευση από την αρχή, τότε οι ΗΠΑ είπαν: [Δεν θα στηρίξω την αντιπολίτευση, η δουλειά μου θα είναι να πολεμήσω ενάντια στην Daesh] και άλλαξε την αντίληψη.

Εν αγνοία της πυροδότησε έναν τόνο γεωπολιτικών κρίσεων. άνοιξε το δρόμο για την ανάδυση μιας άλλης τρομοκρατικής οργάνωσης. Χρησιμοποίησε το PKK/PYD για να πολεμήσει την Daesh και να κρατήσει τους φυλακισμένους της Daesh στη φυλακή. Είπαμε στην Αμερική ότι αυτό είναι λάθος, μπορούμε να το κάνουμε με άλλο τρόπο. Αποτελεί τεράστια απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας και το γνωρίζετε».

Δηλώνοντας ότι το PKK αναγνωρίζεται επίσης ως τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και ότι έχει προσφερθεί αμοιβή 5 εκατομμυρίων δολαρίων στα κεφάλια των αρχηγών του PKK εδώ και πολλά χρόνια, ο Fidan είπε: «Eνώ υπάρχει μια τέτοια πραγματικότητα, δεν είναι πολύ καλό σημάδι ότι κάνετε μια τέτοια δουλειά στη Συρία με την επέκταση του PKK. Ο Obama είπε ότι αυτό ήταν προσωρινό. Μετά ήρθε ο Trump. Ο Trump ήθελε να το καταργήσει ειλικρινά πολλές φορές, αλλά κάποια στοιχεία της τότε κυβέρνησης των ΗΠΑ αντιστάθηκαν.»

Ο Fidan σημείωσε ότι από τη στιγμή που ο Trump είδε ότι δεν έχει την υποστήριξη του συστήματος των ΗΠΑ σε πολλά ζητήματα, διόρισε νέα στελέχη που θα εφάρμοζαν κατά γράμμα τη βούλησή του και τις οδηγίες του στη νέα περίοδο και εξέφρασε ότι ελπίζει να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο κατανόησης για τη Συρία, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την ασφάλεια των χωρών της περιοχής στη νέα περίοδο και ότι θα εργαστούν για αυτό.

Οι δραστηριότητες του Ισραήλ στη Συρία

Ο Fidan επέκρινε τις ισραηλινές ενέργειες στη Συρία, τονίζοντας μια αλλαγή στη στάση του. Σημείωσε ότι προηγουμένως το Ισραήλ δικαιολογούσε την παρουσία του στη Συρία με την παρουσία του Ιράν και των ιρανικών πολιτοφυλακών στην περιοχή, αλλά το σκεπτικό δεν ισχύει πλέον. «Η έναρξη χερσαίας εισβολής του Ισραήλ στη Συρία, η προέλαση σε ορισμένα σημεία, η μεταφορά στρατιωτικών στοιχείων εδώ, το άνοιγμα βάσεων εδώ θεωρείται φυσικά πρόκληση», είπε. Ο Fidan επεσήμανε ότι αυτή η προσέγγιση του Ισραήλ είναι στρατιωτικά και πολιτικά επικίνδυνη και τόνισε ότι η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Τουρκία και το Ιράκ, ειδικά οι χώρες της περιοχής, έχουν αντιταχθεί σε αυτό και θα συνεχίσουν να το κάνουν.

«Όλες οι εθνοτικές ομάδες πρέπει να είναι ίσοι πολίτες στη Συρία»

Δηλώνοντας ότι η νέα διοίκηση στη Συρία κάλεσε τους τρομοκράτες του PKK/YPG να καταθέσουν τα όπλα, όπως και άλλες ένοπλες ομάδες, ο Fidan είπε: «Η προσδοκία μας εδώ είναι ότι όλες οι εθνοτικές ομάδες: Κούρδοι, Τούρκοι, Γιαζίντι, Χριστιανοί, Άραβες, Σουνίτες, Σιίτες και Αλαουίτες θα πάρουν τη θέση τους στη συριακή κοινωνία ως ισότιμοι πολίτες ενώ θα ζουν βάσει των δικών τους πολιτισμών.

«Αυτό θέλει να κάνει αυτή η νέα κυβέρνηση. Ενώ αυτό συμβαίνει, δεν είναι αποδεκτό για το YPG (τρομοκρατική ομάδα) να λέει ότι δεν θα παραδώσει τα όπλα. Αυτό είναι επί του παρόντος ένα πρόβλημα για την ίδια τη Συρία».

Σχέσεις Ιράν-Τουρκίας

Σχετικά με την κατάσταση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ιράν μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, ο Fidan είπε ότι οι διμερείς σχέσεις πρέπει να επηρεαστούν θετικά, σημειώνοντας ότι οι αντίθετες θέσεις του Ιράν και της Τουρκίας στη Συρία έχουν πλέον εκλείψει.

Υπογραμμίζοντας ότι το Ιράν δεν βρίσκεται πλέον στη Συρία, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Ως εκ τούτου, δεν είναι μέρος ενός περιβάλλοντος που παράγει αρνητικότητα για την Τουρκία. Επομένως, η Συρία δεν είναι πλέον μια αμφισβητούμενη περιοχή μεταξύ μας. Σε κάθε σχέση, όταν μειώνεις τον αριθμό των αμφισβητούμενων θεμάτων, η θετικότητα αυξάνεται περισσότερο. Νομίζω ότι αυτή είναι μια ευκαιρία να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Νομίζω ότι είναι επίσης μια ευκαιρία για το Ιράν να επαναφέρει και να αναπρογραμματίσει τόσο τις σχέσεις γειτονίας του όσο και την εξωτερική του πολιτική στην περιοχή. Και ειλικρινά πιστεύω ότι οι ηγέτες του Ιράν θέλουν να αξιοποιήσουν αυτή τη νέα ευκαιρία».

Η στάση της Ρωσίας για τη νέα ηγεσία της Συρίας

Ο Fidan είπε ότι πριν από λίγες ημέρες ο Ρώσος ομόλογός του Sergey Lavrov του είπε τηλεφωνικά ότι η Ρωσία θέλει να ξεκινήσει μια ισότιμη και με σεβασμό σχέση με τη Συρία στο μέλλον. Αυτό δείχνει την ευελιξία της Ρωσίας σε ορισμένες επιλογές εξωτερικής πολιτικής και την ικανότητά της να κάνει στρατηγικές κινήσεις, σημείωσε, προσθέτοντας ότι η Μόσχα αναμένει επίσης τη θετική συμβολή της Άγκυρας σε αυτό το σημείο.

Η λύση δύο κρατών είναι απαραίτητη για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Παλαιστίνη

Σχετικά με την κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ομάδας Χαμάς, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η κατάπαυση του πυρός έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολύ καιρό.

Λέγοντας ότι η κατάπαυση του πυρός είναι μόνο το πρώτο στάδιο του τέλους του παλαιστινιακού δράματος, ο Fidan είπε ότι η λύση των δύο κρατών πρέπει να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό για να αποφευχθεί η επανάληψη αυτού του πολέμου. «Σε μια γεωγραφία όπου δεν υπάρχει λύση δύο κρατών, όπου στους Παλαιστίνιους δεν δίνεται ένα έντιμο κράτος, η κυριαρχία και το δικαίωμα στη ζωή, νομίζω ότι είναι φυσιολογικό να προβλέψουμε ότι τέτοιες κρίσεις θα επαναλαμβάνονται σε ορισμένα χρονικά διαστήματα», πρόσθεσε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx