Φιντάν: Συμφωνία Ρωσίας–Ουκρανίας για ανταλλαγή 2.400 αιχμαλώτων στην Κωνσταντινούπολη

Φιντάν: Συμφωνία Ρωσίας–Ουκρανίας για ανταλλαγή 2.400 αιχμαλώτων στην Κωνσταντινούπολη

Σημαντική πρόοδος καταγράφηκε στον τρίτο γύρο απευθείας συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, που πραγματοποιήθηκε χθες στην Κωνσταντινούπολη με τη διαμεσολάβηση της Τουρκίας.

Όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, οι διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν σε κλίμα εποικοδομητικό και προσανατολισμένο σε αποτελέσματα, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση και των δύο πλευρών για τη συνέχιση του διαλόγου.

Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων, επετεύχθη συμφωνία για την ανταλλαγή νέας ομάδας αιχμαλώτων πολέμου, με τουλάχιστον 1.200 άτομα από κάθε πλευρά, συνολικά δηλαδή 2.400 άτομα. Παράλληλα, αποφασίστηκαν πρόσθετα μέτρα για την αμοιβαία επιστροφή πεσόντων στρατιωτών, αμάχων και παιδιών, ενισχύοντας τις ανθρωπιστικές πτυχές της διαδικασίας.

Ο Φιντάν εξέφρασε την ειλικρινή εκτίμηση της Άγκυρας προς τις δύο πλευρές για την εμπιστοσύνη που δείχνουν στον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στην Τουρκία ως διαμεσολαβητή. Όπως υπογράμμισε, οι συνομιλίες εντάσσονται στις συνεχιζόμενες τουρκικές προσπάθειες για την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Πέρα από την ανταλλαγή αιχμαλώτων, οι αντιπροσωπείες συζήτησαν και πιθανά επόμενα βήματα για την εντατικοποίηση των τεχνικών διαβουλεύσεων, με στόχο την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός και τη σταδιακή σύγκλιση των θέσεων. Στο τραπέζι τέθηκε και η δημιουργία ειδικών ομάδων εργασίας σε τρεις βασικούς τομείς: πολιτικά, ανθρωπιστικά και στρατιωτικά ζητήματα.

«Η διαπραγματευτική διαδικασία απαιτεί υπομονή. Κάθε σταδιακή πρόοδος φέρνει τις πλευρές πιο κοντά στην ειρήνη», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, χαρακτηρίζοντας τη χθεσινή πρόοδο ως ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την κοινή βούληση για ειρηνική επίλυση.

Η Άγκυρα επανέλαβε τη δέσμευσή της για στήριξη σε κάθε προσπάθεια που αποσκοπεί σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη ρωσοουκρανική σύγκρουση. Η φιλοξενία των συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη και η αναγνώριση της διεθνούς κοινότητας προς τις τουρκικές πρωτοβουλίες, καταδεικνύουν —σύμφωνα με τον Φιντάν— τη βαθιά επιθυμία για επιστροφή στη διπλωματία και την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx