Φλερτ Γαλλίας-Τουρκίας μέσω Πορτογαλίας;

Φλερτ Γαλλίας-Τουρκίας μέσω Πορτογαλίας;

«Η Τουρκία είναι έτοιμη να εξομαλύνει τις σχέσεις της με τη Γαλλία, παρά τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών για μία σειρά θεμάτων», δήλωσε σήμερα από τη Λισαβόνα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κάνοντας λόγο μάλιστα για έναν «οδικό χάρτη» που σχεδιάζεται σε συνεργασία με το Παρίσι.

Ο Τσαβούσογλου  παραχώρησε στη Λισαβόνα συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πορτογάλο ομόλογό του, τον Αουγκούστο Σάντος Σίλβα, καθώς η Πορτογαλία από την 1η Ιανουαρίου έχει αναλάβει την προεδρία της ΕΕ για το επόμενο εξάμηνο.

Η Τουρκία και η Γαλλία έχουν αντιπαρατεθεί το τελευταίο διάστημα για μια σειρά θεμάτων, όπως η Συρία, η Λιβύη, η ανατολική Μεσόγειος, το Ναγκόρνο Καραμπάχ και η δημοσίευση των σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ. Το Παρίσι (μέχρι πρότινος τουλάχιστον) πίεζε την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα. Ο Τσαβούσοβλου είπε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να βελτιώσει τις σχέσεις της με τη Γαλλία, που είναι σύμμαχός της στο ΝΑΤΟ, «εφόσον το Παρίσι δείξει την ίδια διάθεση και εφ΄όσον είναι ειλικρινές».

Υποστήριξε ότι οι εντάσεις μεταξύ τους προήλθαν από το γεγονός ότι η Γαλλία αντιτίθετο κατηγορηματικά στην Τουρκία αφότου ξεκίνησε η τουρκική επίθεση στη βορειοανατολική Συρία, το 2019, εναντίον των Συροκουρδικών δυνάμεων των YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού). «Η Τουρκία δεν είναι κατηγορηματικά εναντίον της Γαλλίας, αλλά η Γαλλία είναι κατηγορηματικά εναντίον της Τουρκίας από την εποχή της Επιχείρησης Πηγή Ειρήνης», είπε.

«Τελικά, είχαμε μια πολύ εποικοδομητική τηλεφωνική συζήτηση με τον Γάλλο ομόλογό μου, τον Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, και συμφωνήσαμε ότι θα έπρεπε να επεξεργαστούμε έναν οδικό χάρτη για την εξομάλυνση των σχέσεων. Εργαζόμαστε σε ένα σχέδιο δράσης, έναν οδικό χάρτη, για να εξομαλύνουμε τις σχέσεις και πηγαίνει καλά. Αν η Γαλλία είναι ειλικρινής, η Τουρκία είναι έτοιμη να εξομαλύνει τις σχέσεις της επίσης», πρόσθεσε.

Εκτιμάται ότι πιθανόν η Γαλλία θέλει να κάνει το χατήρι της Γερμανίας και πολλών άλλων να “δείξει καλή θέληση” προς την Τουρκία και προχώρησε σε συζητήσεις τυπικές χωρίς ουσία, αλλά υπάρχει και το ενδεχόμενο η Γαλλία να αλλάζει ρότα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι