Φοιτητής που είχε σκοτώσει τον πατέρα του, ο δράστης της πολύνεκρης επίθεσης στην Τσεχία

Φοιτητής που είχε σκοτώσει τον πατέρα του, ο δράστης της πολύνεκρης επίθεσης στην Τσεχία
epaselect epa11039960 A Police officer stands guard as an ambulance rushes to the scene of a shooting in central Prague, 21 December 2023. According to Czech Police several people have been killed and "dozens" injured in an incident in the capital of the Czech Republic. EPA/MARTIN DIVISEK

Νεαρός σκότωσε τον πατέρα του και ενώ η Αστυνομία τον αναζητούσε για το φόνο σε άλλα κτίρια του Πανεπιστημίου, εκείνος με ένα αυτόματο σκότωνε σε άλλο πανεπιστημιακό χώρο όποιον έβρισκε μπροστά του, ώσπου αυτοκτόνησε

Ένας 24χρονος φοιτητής ήταν τελικά ο δράστης που σκότωσε 15 άτομα στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου της Πράγας, τραυμάτισε άλλα 25 (τα εννέα, σε κρισιμη κατάσταση) και λίγο μετά αυτοκτόνησε στον ίδιο χώρο. Αν και κάποια μέσα αναφέρουν ότι μπορεί να σκοτώθηκε από σφαίρα αστυνομικών, η Αστυνομία το διαψεύδει και βεβαιώνει ότι βρήκαν τον δράστη νεκρό. Εξάλλου θα γίνει εξέταση των βλημάτων. Η ελληνική πρεσβεία εν τω μεταξύ ενημέρωσε ότι δεν υπάρχει Έλληνας μεταξύ των θυμάτων.

Ο νεαρός είχε σκοτώσει νωρίτερα τον πατέρα του και κατεζητείτο, αλλά δυστυχώς δεν εντοπίστηκε εγκαίρως. Ο πατέρας του βρέθηκε νεκρός σε ένα χωριό στα δυτικά της Πράγας και οικείοι του θύματος άκουσαν τον γιο να λέει ότι “ήθελε να αυτοκτονήσει”. Δεν έγινε γνωστό αν ο νέος είχε ψυχιατρικά προβλήματα, πάντως η Αστυνομία είναι βέβαιη ότι εκείνος σκότωσε τον πατέρα του και ότι είχε άδεια οπλοκατοχής “για αρκετά όπλα”, άγνωστο με ποιο τρόπο.

Επειδή γνώριζαν πού σπούδαζε ο ύποπτος για το φόνο του πατέρα του, οι αστυνομικοί τον αναζήτησαν πρώτα το κτίριο της Σχολής Καλών Τεχνών, όπου ο φοιτητής επρόκειτο να παρακολουθήσει ένα μάθημα. Όμως εκείνος είχε πάει σε άλλο, γειτονικό κτίριο και δεν τον εντόπισαν.

«Στις 13.59 λάβαμε τις πρώτες πληροφορίες για τους πυροβολισμούς» είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, προσθέτοντας ότι η μονάδα ταχείας επέμβασης έφτασε στον χώρο μέσα σε 12 λεπτά. «Στις 14.20, οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση, μας είπαν ότι είδαν το δράστη νεκρό και εκτιμάμε ότι αυτοκτόνησε», είπε ο εκπρόσωπος.

Επικαλούμενος μια έρευνα σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, ο ίδιος είπε ότι ο δράστης «εμπνεύστηκε την επίθεση από μια παρόμοια περίπτωση στη Ρωσία το φθινόπωρο». Εντούτοις δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις.

Η χειρότερη μαζική δολοφονία στην Τσεχία από το 1993, όταν η χώρα έγινε ανεξάρτητο κράτος, προκάλεσε σοκ σε όλον τον κόσμο. «Σοκαρισμένος» από τα γεγονότα δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Πετρ Πάβελ, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων.

Μήνυμα συμπαράστασης προς τις οικογένειες και τον τσεχικό λαό έστειλε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενώ οι πρόεδροι της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ Τζο και Τζιν Μπάιντεν και ηγέτες άλλων χωρών εξέφρασαν την «αλληλεγγύη» τους στους Τσέχους. Επίσης ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών.

Οι πολύνεκρες επιθέσεις με πυροβόλα όπλα δεν είναι κάτι συνηθισμένο στην Τσεχία, όμως έχουν σημειωθεί μερικές την τελευταία δεκαετία. Το 2015 ένας 63χρονος σκότωσε σε ένα εστιατόριο επτά άνδρες και μία γυναίκα, προτού να βάλει τέλος στη ζωή του. Το 2019 ένας άνδρας σκότωσε επτά άτομα στην αίθουσα αναμονής ενός νοσοκομείου, στην Οστράβα. Ο δράστης αυτοκτόνησε περίπου τρεις ώρες μετά την επίθεση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι