Στο φως απόφαση Άρειου Πάγου για “Μακεδονικό”… ανάβει φωτιές…

Στο φως απόφαση Άρειου Πάγου για “Μακεδονικό”… ανάβει φωτιές…

Την απόφαση του Αρείου Πάγου σύμφωνα με την οποία «δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος και κατά συνέπεια μακεδονικός πολιτισμός και μακεδονική γλώσσα» φέρνει στο φως o “Ελεύθερος Τύπος”.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το 2003 σωματείο από τη Δυτική Μακεδονία ζήτησε να αναγνωριστεί η υπόστασή του αλλά το Πρωτοδικείο απέρριψε την αίτηση εγγραφής του. Στη συνέχεια υπέβαλλε έφεση η οποία απερρίφθη με το σκεπτικό ότι «αντίκειται προς τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, αφού θέτει σε κίνδυνο τους θεσμούς του Ελληνικού Κράτους».

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την αναίρεση που άσκησε το σωματείο επικυρώνοντας το 2009 την απόφαση του Εφετείου. Ο Ελεύθερος Τύπος σημειώνει ότι στη σύνθεση του Αρείου Πάγου συμμετείχε ως εισηγήτρια η Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου, πρώην υπηρεσιακή πρωθυπουργός της Ελλάδας και πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

Τι λέει η κυβέρνηση

«Η απόφαση του Αρείου Πάγου, αναφέρεται στην ύπαρξη ή μη μακεδονικής μειονότητας. Αυτό λέει. Όλα τα υπόλοιπα είναι παρεμπίπτουσες σκέψεις», απάντησε από το βήμα της Βουλής ο αν. υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, σχετικώς με το ζήτημα που ανέκυψε δια του Τύπου και στο οποίο αναφέρθηκαν βουλευτές. «Στο δικαιϊκό μας σύστημα εκφεύγει της αρμοδιότητας των δικαστηρίων η χάραξη εξωτερικής πολιτικής», είπε.

Παίρνοντας τον λόγο ο Μάκης Βορίδης από την ΝΔ, ανέγνωσε από την απόφαση του Αρείου Πάγου απόσπασμα σύμφωνα με το οποίο «Ο όρος Μακεδονία από αρχαιοτάτων χρόνων είναι όρος ιστορικός γεωγραφικός και όχι εθνολογικός. Οι Μακεδόνες δεν είναι ούτε και υπήρξαν κατά το πρόσφατο και το απώτερο παρελθόν ιδιαίτερος εθνολογικός σχηματισμός. Μακεδόνες ονομάζονται ανέκαθεν οι κάτοικοι της γνωστής από την αρχαιότητα περιοχής της ελληνικής Μακεδονίας».

Έθεσε δε προς τον κ. Παπαγγελόπουλο το ερώτημα «γιατί δεν τα διαβάζετε αυτά κ. Υπουργέ; Σας αρέσει η παραπλάνηση;» και προσέθεσε ότι η απόφαση αυτή έχει και για τη γλώσσα αναφορές, έχει και για την εθνότητα.

Καθώς στην Αίθουσα υπήρξαν αντιδράσεις παρενέβη ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος είπε πως «αν είχε λυθεί δικαστικά το θέμα προ ετών δεν θα μιλάγαμε τρεις μέρες τώρα», ενώ τον λόγο πήρε και ο αν. υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Πράγματι. Αν είχαμε μια απόφαση αμετάκλητη του Αρείου Πάγου, που έλυνε το θέμα γιατί να μην την κάνουμε εκτελεστή, να την στείλουμε στα Σκόπια και να μην διαπραγματευόμαστε;» είπε και υπογράμμισε ότι «ο ‘Αρειος Πάγος είχε να λύσει ένα νομικό θέμα και μόνο. Εάν ήταν νόμιμη ή όχι η εγγραφή ενός Σωματείου στα αντίστοιχα βιβλία του Πρωτοδικείου. Δεν είχε αρμοδιότητα να εξετάσει ζητήματα εξωτερικής πολιτικής».

«Δεν μπορούν να υπάρχουν αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις για την εξωτερική πολιτική, δεν μπορεί να υπάρξουν και για την Ιστορία. Είναι σαν να λέτε ότι ένα εσωτερικό όργανο μπορεί να αποφασίσει περί εξωτερικών διαφορών. Αφήστε που προσπαθείτε με διπλή παραχάραξη να στήσετε ένα θέμα» είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι