Φως στο τούνελ: Μειώθηκε κατά 50% η μεταδοτικότητα στο Ισραήλ και με την πρώτη δόση

Ο Σταύρος Λυγερός για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Αν και το Ισραήλ έχει εμβολιάσει μόνον με την πρώτη δόση το 20% του πληθυσμού και για την συλλογική ανοσία απαιτείται ένα 70% που να έχει πάρει και τις δύο δόσεις, εντούτοις προκαταρκτικές έρευνες εκεί (σε συνεργασία με την Pfizer) δείχνουν υπολογίσιμη μείωση της μεταδοτικότητας της νόσους ακόμα και μόνο με τη μία δόση.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι οι εμβολιασθέντες πρέπει να συνεχίσουν να προσέχουν γιατί πλήρης κάλυψη παρέχεται μετά και την δεύτερη δόση, αλλά ανακοινωσαν με αισιοδοξία  ότι έκαναν δύο μελέτες σε εμβολιασθέντες και διαπίστωσαν με τη μία έρευνα ότι η μεταδοτικότητα μειώθηκε κατά 66% ενώ η άλλη δείχνει ότι μειώθηκε κατά 33%, με μέσο όρο χονδρικά το 50%.

Οι δύο μελέτες είναι σημαντικές γιατί δείχνουν ότι το εμβόλιο δεν προφυλάσσει μόνον από τηα συμπτώματα της νόσου ή την νόσηση εν γένει, αλλά αποτρέπει και την μετάδοση -δηλαδή την”παραγωγή” νέων φορέων.

 

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» στατιστικά στοιχεία από εκατοντάδες χιλιάδες άτομα που έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου στο Ισραήλ προσφέρουν εκτενή εικόνα της αποτελεσματικότητάς του. Αυτές οι αρχικές μελέτες δεδομένων από την εκστρατεία εμβολιασμού του Ισραήλ υποδηλώνουν ότι η πρώτη δόση του εμβολίου των Pfizer / BioNTech περιορίζει τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού έως και 50% όταν έχουν παρέλθει 14 ημέρες από το πρώτο εμβόλιο.

Τα νέα, που ανακοινώθηκαν από υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Υγείας του Ισραήλ, προσφέρουν αισιοδοξία και ανακούφιση στον υπόλοιπο κόσμο. Ο καθηγητής Σαρόν Αλρόι Πράις, επικεφαλής του τμήματος δημόσιας υγείας του Υπουργείου Υγείας του Ισραήλ, τόνισε σε ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο ότι η έρευνα ήταν προκαταρκτική. Τόνισε επίσης ότι τα δεδομένα δεν ήταν αρκετά για να καταλήξουν οι επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο σταματά τη μετάδοση της Covid-19: «ένα άτομο μπορεί να είναι φορέας του ιού για ένα χρονικό διάστημα εάν ο ιός εξακολουθεί να βρίσκεται στη ρινική του κοιλότητα. Ο ιός μπορεί να μην προκαλεί συμπτώματα και να παραμένει όμως στη ρινική κοιλότητα, άρα μπορεί να μεταδίδεται ακόμα κι αν τα τεστ βγαίνουν αρνητικά», είπε.

Ο ίδιος είπε ότι το 17% των νέων κρουσμάτων είναι άτομα που είχαν λάβει την πρώτη δόση και παρακαλεί τον κόσμο να συνεχίζει να τηρεί τα μέτρα μετά τον εμβολιασμό και να μην εφησυχάζει.  Επίσης εκτιμά ότι στην μεγάλη μεταδοτικότητα του τελευταίου διαστήματος παίζει ρόλο ότι πρέπει να έχει εισέλθει και διασπαρεί στη χώρα η βρετανική μετάλλαξη.

Μέσα σε 21 ημέρες, το Ισραήλ έχει εμβολιάσει το 20% των 9,3 εκατομμυρίων πολιτών και μόνιμων κατοίκων του και, ακόμη πιο σημαντικό, το 70% της αρχικής ομάδας-στόχου του – του ιατρικού προσωπικού και των ατόμων άνω των 60 ετών. Αυτή την εβδομάδα η χώρα ξεκινά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου στις ευπαθείς ομάδες. Από την έναρξη της πανδημίας, το Ισραήλ έχει καταγράψει 520.060 επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid και 3.817 θανάτους από επιπλοκές της νόσου. Τα κρούσματα στη χώρα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα (περίπου 9.000 κρούσματα την ημέρα) παρά το λοκντάουν που επεβλήθη στις 27 Δεκεμβρίου αλλά οι δύο έρευνες για τη μεταδοτικότητα επικεντρώθηκαν σε ομάδες και επαφές εμβολιασθέντων -ο εμβολιασμός άρχισε πριν από 20 μέρες. Το Ισραήλ διενεργεί 80.000-120.000 τεστ την ημέρα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι