ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η κατάσταση στα πύρινα μέτωπα – Για δεύτερη φορά σύλληψη αλλοδαπού για εμπρησμό

Σε πύρινο κλοιό Σταμάτα-Ριτσώνα-Κερατεά – Για δεύτερη φορά σύλληψη αλλοδαπού για εμπρησμό

Με μεγάλα πύρινα μέτωπα βρέθηκαν αντιμέτωπες οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

Δύο ήταν τα κύρια μέτωπα που βρέθηκαν αντιμέτωπες οι πυροσβεστικές δυνάμεις: Οι δύο μεγάλες πυρκαγιές, που ξέσπασαν με διαφορά λίγων ωρών η μία από την άλλη στην Κερατέα και τη Σταμάτα. Η μάχη ήταν δύσκολη, αφού από τη μια τα πύρινα μέτωπα βρίσκονταν σε κατοικημένες περιοχές που χρειάστηκε να εκκενωθούν, ενώ οι καιρικές συνθήκες ήταν ακραίες και ευνοούσαν τις φωτιές.

Στη Σταμάτα ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από ανακοπή με έμμεση αιτία τη φωτιά, ενώ σπίτια έχουν καεί ή υποστεί ζημιές τόσο στη Σταμάτα όσο και στην Κερατέα. Παράλληλα, η Πυροσβεστική είχε να αντιμετωπίσει τη διασπορά των δυνάμεών της λόγω των δεκάδων άλλων μετώπων που ξεσπούσαν παράλληλα σε πολλές περιοχές σε όλη τη χώρα: Από τη Ριτσώνα στην Εύβοια που καίγεται εργοστάσιο χημικών, στο Αγγελόκαστρο Αιτωλοακαρνανίας, το Δίστομο, την Καμηλόβρυση Φθιώτιδας, στο Λουτράκι και στου Φιλιπάππου.

Τα εναέρια μέσα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για να περιοριστούν τα πύρινα μέτωπα και έτσι περίπου στις 9.30 το βράδυ δεν υπήρχε πλέον ενεργό μέτωπο στην περιοχή της Σταμάτας, ενώ σχεδόν ταυτόχρονα είχαν ελέγξει και τη φωτιά στην Κερατέα, όπου νωρίτερα είχε γίνει μεγάλη αναζωπύρωση στην περιοχή της Συντερίνας.

Στην Κερατέα η φωτιά έφτασε να σπάσει σε τέσσερα μέτωπα λόγω των ισχυρών ανέμων, εστάλησαν μηνύματα για εκκένωση περιοχών από την πολιτική προστασία, ενώ κάηκαν σπίτια στους οικισμούς Πλάκα και Μαρκάτι. Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές παραμένουν σε επιφυλακή για τις διάσπαρτες εστίες και το φόβο των αναζωπυρώσεων.

Χαρακτηριστική της κατάστασης με την οποία ήρθε αντιμέτωπη σήμερα η Πολιτική Προστασία είναι η δήλωση του αρμόδιου υπουργού το βράδυ της Κυριακής. Ο κ.Κικίλιας, είπε: «Σήμερα, στην Αττική, αντιμετωπίστηκαν δύο εξαιρετικά επικίνδυνες πυρκαγιές που ξέσπασαν μέσα σε κατοικημένες περιοχές και επεκτάθηκαν ταχύτατα λόγω των σφοδρών ανέμων σε Κερατέα και Σταμάτα. Αυτή τη στιγμή στην Κερατέα υπάρχουν μικρές αναζωπυρώσεις, ενώ στη Σταμάτα δεν υπάρχει πια ενεργό μέτωπο.

Στις πυρκαγιές έδωσαν σκληρή μάχη με τις φλόγες 288 πυροσβέστες, 18 ομάδες δασοκομάντος, 80 οχήματα, 13 ελικόπτερα και 12 αεροσκάφη, καθώς και δεκάδες μηχανήματα έργου και υδροφόρες που διέθεσαν η Περιφέρεια Αττικής, οι Δήμοι και το ΓΕΕΘΑ.

Οι επίγειες δυνάμεις θα παραμείνουν στο πεδίο όλο το βράδυ, συνεχίζοντας το έργο της κατάσβεσης. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλες τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας και τους εθελοντές μας, τον Στρατό, την Ελληνική Αστυνομία και τη Δασική Υπηρεσία, αλλά και ένα ξεχωριστό ευχαριστώ στον Περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά και στον Βαγγέλη Γκουντούφα, προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Δασών, που βρίσκονταν μαζί μας στο Κέντρο Επιχειρήσεων.

Θέλω να κλείσω με μια διαπίστωση: Για πάνω από τρία 24ωρα, προειδοποιούσαμε και κάναμε έκκληση για μεγάλη προσοχή λόγω των θυελλωδών ανέμων. Κι όμως, μόνο σήμερα είχαμε:

12 το μεσημέρι τη φωτιά στην Κερατέα

3 παρά τέταρτο στη Λαμία

4 και πέντε στο Αγρίνιο

4 και τέταρτο στη Σταμάτα

5 και 20 στην Κόρινθο

8 παρά τέταρτο στο Δίστομο

8 παρά 10 στον Ασπρόπυργο

8 παρά πέντε στο Ντράφι

8 και 20 στην Ηλεία

Ακόμη και στο Φιλοπάππου στο κέντρο της Αθήνας

Όπως καταλαβαίνετε, δεν έχω κανένα σχόλιο»

Το χρονικό της μεγάλης πυρκαγιάς στη Σταμάτα

Λίγο πριν τις 21.00 στη Σταμάτα για την κατάσβεση επιχειρούν 145 πυροσβέστες με 41οχήματα, 7 πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ και από αέρος μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας επιχείρησαν περιοδικά 12 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, μέσω του «112» στάλθηκε μήνυμα για απομάκρυνση των κατοίκων απο τις περιοχές της Αμυγδαλέζας, Ροδόπολης.

 

Η απογευματινή ενημέρωση της Πυροσβεστικής

«Η σημερινή ημέρα είναι η δυσκολότερη που αντιμετωπίζει το Πυροσβεστικό Σώμα τη φετινή αντιπυρική περίοδο» τόνισε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ, Πύραρχος, Βασίλης Βαθρακογιάννης, σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε. Όπως τόνισε «Οι πυροσβέστες και όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας δίνουν σκληρές μάχες με τις φλόγες σε όλη τη χώρα. Μόνο στην Αττική, έχουν ξεσπάσει δύο μεγάλες και εξαιρετικά επικίνδυνες πυρκαγιές.»

Αναφορικά με την φωτιά στη Πλάκα Κερατέας σημείωσε ότι το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ενημερώθηκε σχετικά στις 11 και 54, σήμερα το πρωί. Κατά την έναρξή της, δίπλα σε διάσπαρτες κατοικίες, έπνεαν ισχυροί βόρειοι άνεμοι, που η ταχύτητά τους ξεπέρασε τα 60 χιλιόμετρα την ώρα, είπε ο κ . Βαθρακογιάννης προσθέτοντας ότι η πυρκαγιά κινήθηκε πολύ γρήγορα, προς τις περιοχές, Παλαιοκαμάριζα, Μαρκάτι, Πλάκα, Πανόραμα, ‘Αγιο Γεώργιο Θορικού και ‘Αγιο Κωνσταντίνο.

«Εξ αιτίας της επικίνδυνης αυτής κατάστασης, μετά από εισήγηση του Επικεφαλής των Πυροσβεστικών δυνάμεων, εκδόθηκαν τρία μηνύματα από το 112, για την απομάκρυνση των κατοίκων των περιοχών αυτών, προς ασφαλή κατεύθυνση» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ γνωστοποίησε ότι αυτή τη στιγμή, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος περιοδικά, 23 εναέρια μέσα, 13 ελικόπτερα και 10 αεροσκάφη.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη πυρκαγιά στη Σταμάτα τονίζοντας ότι «την ώρα που οι δυνάμεις μας κατέβαλλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον περιορισμό αυτής της πυρκαγιάς, ξέσπασε δεύτερη, αυτή τη φορά στη βόρεια πλευρά του λεκανοπεδίου. Συγκεκριμένα, στις 4 και 17, εκδηλώθηκε φωτιά σε δασική έκταση στη Σταμάτα Αττικής, και αυτή δίπλα σε κατοικημένες περιοχές, η οποία επεκτάθηκε ταχύτατα λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων που η ταχύτητά τους έφτανε τα 70 χιλιόμετρα την ώρα».

Όπως είπε εκδόθηκαν πέντε μηνύματα από το 112, τόσο για την ενημέρωση, όσο και για την απομάκρυνση των κατοίκων από τις περιοχές, Αμυγδαλέζα Σταμάτας, Ροδόπολη και Γαλήνη προς ασφαλή κατεύθυνση.

Στη Σταμάτα επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 14 εναέρια μέσα, 6 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη. Ο κ. Βαθρακογιάννης σημείωσε ότι συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών στη Κερατέα και στη Σταμάτα Αττικής, παρέχουν πλήθος εθελοντών και εθελοντικών οχημάτων, αλλά και υδροφόρες και μηχανήματα έργου που έχουν διατεθεί από την Περιφέρεια Αττική και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.

Επιπλέον, όπως είπε, στις περιοχές των πυρκαγιών, έχουν αναπτυχθεί Δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας για την διευκόλυνση της απομάκρυνσης των κατοίκων, αλλά και για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Επίσης, έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις της δασικής Υπηρεσίας αλλά και κλιμάκια της ΔΕΔΔΗΕ για την πιθανή αποκατάσταση βλαβών στην ηλεκτροδότηση. «Από αύριο, 1η Ιουλίου, μπαίνουμε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου. Οι συνθήκες θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο. Είναι απαραίτητη η προσοχή όλων μας. Οποιαδήποτε απροσεξία μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή» κατέληξε.

Πυρκαγιά στην Ριτσώνα 

Σε πλήρη εξέλιξη παραμένει η φωτιά στη Ριτσώνα κοντά σε εργοστάσιο που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής (30/06/2024) με πυκνούς μαύρους καπνούς να έχουν καλύψει την περιοχή. Οι μαύροι καπνοί στη Ριτσώνα οφείλονται στο γεγονός πως καίγονται διάφορα υλικά που υπάρχουν στον περιβάλλοντα χώρο ενός εργοστασίου ανακύκλωσης απέναντι από το εργοστάσιο Παπουτσάνης

Ειδικότερα σύμφωνα με το evima την ώρα η πυρκαγιά καίει ανακυκλώσιμα υλικά τα οποία είναι εκτεθειμένα σε υπαίθριο χώρο δίπλα στο εργοστάσιο από το οποίο ξεκίνησε η φωτιά. Όπως αναφέρουν κάτοικοι από το Βαθύ Αυλίδας στο σημείο ακούγονται συνέχεια εκρήξεις. Η φορά του ανέμου είναι τέτοια ώστε ο καπνός να κινείται προς τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας. Στο σημείο επιχειρούν 42 πυροσβέστες με 14 οχήματα, ένα πεζοπόρο τμήμα, ενώ ρίψεις γίνονται από τρία αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν παραταχθεί κατά μήκος της παλιάς Εθνικής οδού προς τη Χαλκίδα για να μην περάσουν οι φλόγες στην ευρύτερη περιοχή, καθώς υπάρχουν κι άλλα εργοστάσια. Μάλιστα στάλθηκε μήνυμα από το «112» προειδοποιώντας τους κατοίκους για καπνούς στην περιοχή τους. «Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους, κλείστε πόρτες και παράθυρα».

Συλλήψεις για εμπρησμούς

Σε τρεις συλλήψεις για πυρκαγιές σε Σαλαμίνα, Ραφήνα και στον Πόρο προχώρησε η Πυροσβεστική, ενώ παράλληλα επιβλήθηκαν χρηματικά πρόστιμα σε ακόμα 4 άτομα.

Αναλυτικότερα: Συνελήφθη σήμερα, 30 Ιουνίου 2024, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Νέας Μάκρης, αλλοδαπός, ως υπαίτιος πρόκλησης πυρκαγιάς από πρόθεση σε χορτολιβαδική έκταση πλησίον του ρέματος Ραφήνας στην Αττική και του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 8.538,75 ευρώ. Ο ίδιος είχε συλληφθεί για τον ίδιο λόγο και στις 16 Ιουνίου 2024 και του επιβλήθηκε ποινή με αναστολή. Ο προαναφερόμενος οδηγήθηκε σήμερα, ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών και τον παράπεμψε να απολογηθεί στον Ανακριτή την Τρίτη το πρωί.

Συνελήφθη σήμερα 30 Ιουνίου 2024, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους του Εθ. Πυρ. Κλιμακίου Πόρου με την συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ, ημεδαπός, ο οποίος προέβη σε εκτέλεση θερμών εργασιών, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στην περιοχή Ασκέλι Πόρου, του Δήμου Πόρου Αττικής και του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 3.000 ευρώ.

Συνελήφθη χθες 29 Ιουνίου 2024, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της ΔΙ.Π.Υ. Πειραιά, ημεδαπός, για πυρκαγιά που προκλήθηκε σε χαμηλή βλάστηση, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στην περιοχή Ρέστη Σαλαμίνας και του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 1.500 ευρώ.

Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 2.250 ευρώ, σήμερα 30 Ιουνίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Θεσσαλονίκης, σε ημεδαπό, ο οποίος προέβη σε καύση απορριμμάτων εντός οικοπεδικού χώρου, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στον οικισμό Χαλάστρας, του Δήμου Δέλτα, στην Θεσσαλονίκη.

Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 2.625 ευρώ, σήμερα 30 Ιουνίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Πύργου, σε ημεδαπό, ο οποίος προέβη σε καύση απορριμμάτων εντός οικοπεδικού χώρου, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στην κοινότητα Αρβανίτη, του Δήμου Πύργου, στην Ηλεία.

Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 1.933 ευρώ, χθες 29 Ιουνίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Ιωαννίνων, σε ημεδαπό, ο οποίος προέβη σε υπαίθριες εργασίες προκαλώντας πυρκαγιά εντός οικοπεδικού χώρου, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στον Δήμο Ιωαννίνων, στα Ιωάννινα.

Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 2.250 ευρώ, χθες 29 Ιουνίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους του Π.Κ. Θάσου, σε αλλοδαπό, ο οποίος προέβη σε χρήση αυτοσχέδιας συσκευής έψησης σε ύπαιθρο χώρο, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στην περιοχή Σκάλα Ποταμιάς στη νήσο Θάσο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι