Φωτιά στη Ζαχάρω – Τέσσερις συλλήψεις για εμπρησμό εξ αμελείας – Τα πρόστιμα για μη λήψη μέτρων

Φωτιά στη Ζαχάρω – Τέσσερις συλλήψεις για εμπρησμό εξ αμελείας – Τα πρόστιμα για μη λήψη μέτρων

Φωτιά ξέσπασε πριν από λίγες ώρες στην περιοχή της Ζαχάρως, κοντά στον οικισμό Σχίνοι με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στην Πυροσβεστική. Η φωτιά ξεκίνησε από καλαμιές αλλά επεκτάθηκε σε δασική περιοχή, χωρίς προς το παρόν να απειλούνται κατοικίες. Ωστόσο πνέουν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή. Για την κατάσβεση επιχειρούν 57 πυροσβέστες με 22 οχήματα.

Όπως έγινε γνωστό, εν τω μεταξύ, συνελήφθησαν τρεις Αιγύπτιοι και ένας Έλληνας, οι πρώτοι για την πρόκληση πυρκαγιάς σε δασική έκταση πλησίον της Επαρχιακής οδού Παροικιάς – Νάουσας στο νησί της Πάρου, και ο ημεδαπός στο Ηράκλειο, για πρόκληση πυρκαγιάς σε αγροτική έκταση, στην θέση “Ξηροπόταμος”. Και οι τέσσερις καθάριζαν χόρτα δίχως να έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα πυρασφάλειας.

Επίσης πρόστιμα επιβλήθηκαν για τον ίδιο λόγο σε έναν αλλοδαπό στα Οινόφυτα, επειδή έκαιγε υπολείμματα καλλιεργειών στην περιοχή “Πηγαδάκια” δίχως να έχει λάβει προληπτικά μέτρα και σε έναν Έλληνα που έκανε το ίδιο στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και σε άλλον έναν Έλληνα που έκαιγε υπολείμματα στην Αλόννησο.

Υπενθυμιζεται ότι όταν γίνονται τέτοιες εργασίες, τα μέτρα που επιβάλλεται να λαμβάνουν όσοι τις κάνουν είναι κατ΄ αρχήν να ενημερώνουν από την προηγούμενη ημέρα την Πυροσβεστική και να ενημερώνονται για τις αναμενόμενες καιρικές συνθήκες. Οι καύσεις πρέπι να γίνονται μακριά από  στύλους και πυλώνες μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στύλους τηλεπικοινωνιών και φωτισμού, εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, υγραερίου, υγρών καυσίμων, άλλων εύφλεκτων υλικών και όρια ιδιοκτησίας.

Για να γίνει η καύση, πρέπει να δημιουργείται ψιλή ζώνη με άροση ή προωθητήρα πλάτους τουλάχιστον δέκα μέτρων γύρω από την υπό καύση περιοχή, όταν αυτή απέχει λιγότερο από 300 μέτρα από δασικές εκτάσεις. Στις άλλες περιπτώσεις απαιτείται δημιουργία ζώνης 3 μέτρων.

Πρέπει να εποπτεύεται διαρκώς η εργασία και να έχει εξασφαλισθεί επαρκής ποσότητα νερού, τουλάχιστον διακοσίων λίτρων νερού. Πρέπει να επακολουθεί σβήσιμο της φωτιάς και κάλυψη των υπολειμμάτων της καύσης με αδρανή υλικά και ενδελεχής έλεγχος για διαπίστωση πλήρους κατάσβεσης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι