Φόβος από τις μεταλλάξεις του κορονοϊού – Δίκτυο επιτήρησης συγκροτεί η κυβέρνηση

Πέθαναν δύο μη εμβολιασμένοι γιατροί

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση προχωρά στην δημιουργία ενός πανελλαδικού ενός δικτύου αυστηρής επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του κορονοΐου.

«Έχουμε φροντίσει από τις πρώτες μέρες που εμφανιστήκαν τα νέα στελέχη του ιού να περιχαρακώσουμε την είσοδο στην Ελλάδα» διαβεβαίωσε ο κ. Γεραπετρίτης. Πρόσθεσε ότι υπάρχει αυστηρό σύστημα εισόδου από το εξωτερικό και επιτρέπονται λίγες χώρες έκτος ΕΕ. Ο υπουργός τόνισε παράλληλα ότι πολύ λίγα μεταλλαγμένα κρούσματα έχουν εμφανιστεί στην Ελλάδα, και όσα έχουν εμφανιστεί είναι στεγανοποιημένα.

Για τους εμβολιασμούς ανέφερε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο εγχείρημα της μεταπολίτευσης. «Το 95% των πολιτών εμφανίζονται και κάνουν το εμβόλιο» σημείωσε. «Αναμένουμε τέλος του μήνα την έγκριση του ευρωπαϊκού εμβολίου AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, εφόσον υπάρχει κανονική ροη παραγωγής έως τον Απρίλιο θα έχουμε λάβει ένα μεγάλο αριθμό δόσεων.

Θα κάνουμε τα εμβόλια αναλόγως των παρτίδων που παίρνουμε, διασφαλίζοντας τις δεύτερες δόσεις… Ήδη σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα 80 έως 85 ετών, νομίζω το σύστημα λειτούργει πολύ ομαλά, και θα έχουμε τα αποτελέσματα που αναμένουμε» επισήμανε. «Έχουμε ξεπεράσει τα 400.000 εμβόλια» πρόσθεσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Γιώργος Γεραπετρίτης.

Προβληματίζουν οι μεταλλάξεις

Προβληματισμένοι εμφανίζονται οι ειδικοί για τον κίνδυνο εξάπλωσης του μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται οι φόβοι για την επιτάχυνση του τρίτου κύματος πανδημίας στην Ελλάδα.

Τις τελευταίες ημέρες γίνεται ιδιαίτερη αναφορά για τον μεταλλαγμένο κορονοϊό που φαίνεται να έχει επικρατήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο και ο οποίος φαίνεται να μεταδίδεται πιο γρήγορα στους ανθρώπους.

Την ίδια στιγμή, συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη από την μετάλλαξη του κορονοϊού, με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προετοιμάζει τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων για τις επιδημιολογικά επιβαρυμένες χώρες. Στην χώρα μας έχουν εντοπιστεί 26 κρούσματα του μεταλλαγμένου ιού κάτι που ανησυχεί πολύ κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους.

Ο νέος κορονοϊός έχει ήδη εντοπιστεί στο Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ελλάδα, την Ολλανδία , Νορβηγία, Πορτογαλία, Ισπανία και Σουηδία. Η μετάλλαξη του κοροναϊού έχει ανησυχήσει και τις ελληνικές αρχές καθώς μέχρι στιγμής στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί 26 κρούσματα του μεταλλαγμένου ιού.

Φόβοι για τρίτο κύμα

Ξεκάθαρος ήταν ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου “Παπανικολάου”, Νικόλαος Καπραβέλος, σχετικά με τις μεταλλάξεις του κορονοϊού. Ο κ. Καπραβέλος τόνισε πως αν αρθούν κι άλλα μέτρα τώρα, τότε είναι δεδομένο ένα τρίτο κύμα της πανδημίας.

Ένα κύμα που θα είναι καταστροφικό, αφού τα νοσοκομεία δεν αντέχουν. Ανέφερε επίσης πως οι συνωστισμοί που παρατηρούνται στα μαγαζιά που άνοιξαν τρομάζουν τους επιστήμονες. Όπως είπε, έτσι την πάθαμε τον Οκτώβρη του 2020, όπου ο κόσμος ήταν χαλαρός και τελικά είχαμε ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Στην Ελλάδα, όπου μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί 26 μεταλλάξεις του κορονοϊού, οι επιστήμονες ανησυχούν από τη στασιμότητα της πανδημικής κατάστασης, όπου τα κρούσματα εμφανίζονται σε προβλέψιμο εύρος διακύμανσης, αλλά χωρίς να υποχωρούν, καταδεικνύοντας ότι οι θύλακες επιπολασμού τους είναι διάσπαρτοι στις τοπικές κοινωνίες και δη τα μεγάλα αστικά κέντρα, και αόρατοι από τα ραντάρ των λοιμωξιολόγων.

Σε αυτή τη ρευστή κατάσταση όπου οι ειδικοί προσπαθούν να αποκωδικοποίησουν την εξελικτική δυναμική της πανδημίας, με τα ενεργά κρούσματα να εκτιμάται ότι υπερβαίνουν τις 6.000 και τα μισά εξ αυτών να βρίσκονται στην Αττική, η κυβέρνηση προχωρά στο άνοιγμα των σχολείων από την 1η Φεβρουαρίου και παρακολουθεί με επαυξημένη ετοιμότητα το αποτύπωμα από το άνοιγμα του λιανεμπορίου, έτοιμη στην περίπτωση που τα πράγματα ξεφύγουν να προχωρήσει στο κλείσιμο της αγοράς.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx