Γ.Στόλτενμπεργκ: Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ανακοινώνει συζήτηση για περαιτέρω οικονομική υποστήριξη της Ουκρανίας

Το ΝΑΤΟ μετατρέπει την ευρωπαϊκή οικονομία σε πολεμική

O Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε πως οι Υπουργοί Εξωτερικών της συμμαχίας, που συνεδριάζουν σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, θα συζητήσουν για μια πολυετή οικονομική δέσμευση για τη διατήρηση της υποστήριξης της Ουκρανίας.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να αλλάξει τη δυναμική της υποστήριξης προς την Ουκρανία. «Πρέπει να διασφαλίσουμε αξιόπιστη και προβλέψιμη βοήθεια ασφαλείας στην Ουκρανία για μεγάλο χρονικό διάστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι πρέπει «να βασιζόμαστε λιγότερο στις εθελοντικές συνεισφορές και περισσότερο στις δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ». Όπως εξήγησε, οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν πώς το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για τον συντονισμό του στρατιωτικού εξοπλισμού και της εκπαίδευσης για την Ουκρανία. Ανέφερε επίσης ότι θα συζητηθεί μια πολυετής δέσμευση για να διατηρηθεί η υποστήριξη στην Ουκρανία.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ διευκρίνισε ότι δεν αναμένεται καμία απόφαση στη σημερινή υπουργική Σύνοδο του ΝΑΤΟ και ότι ο στόχος είναι οι αποφάσεις να ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα γίνει τον Ιούλιο στην Ουάσιγκτον.

Συνεχίζοντας, ο Γ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι «η Μόσχα πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να πετύχει τους στόχους στο πεδίο της μάχης» και ότι η ισχυρή υποστήριξη στην Ουκρανία θα στείλει το μήνυμα στη Ρωσία ότι δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο.

Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι αύριο, Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα και θα συζητηθεί ένα πολυετές πρόγραμμα βοήθειας για την Ουκρανία. Πρόσθεσε επίσης ότι το ΝΑΤΟ υποστηρίζει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ουκρανίας για να έρθει πιο κοντά στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και τόνισε: «Η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Το ζήτημα είναι το πότε και όχι το εάν».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ σημείωσε, τέλος, ότι τις τελευταίες ημέρες το Κρεμλίνο εξαπέλυσε νέες μεγάλες επιθέσεις στην Ουκρανία, πλήττοντας αμάχους και υποδομές. «Πρέπει να σταθούμε σταθερά στην υποστήριξή μας στην Ουκρανία. Χαιρετίζω το γεγονός ότι οι Σύμμαχοι συνεχίζουν να πραγματοποιούν σημαντικές παραδόσεις όπλων, πυρομαχικών και εξοπλισμού. Αλλά η Ουκρανία έχει επείγουσες ανάγκες. Οποιαδήποτε καθυστέρηση στην παροχή υποστήριξης έχει τις συνέπειές της στο πεδίο της μάχης τη στιγμή που μιλάμε».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι