Γαλλία: Άρχισαν οι διαδηλώσεις κατά του νέου πρωθυπουργού

Γαλλία: Άρχισαν οι διαδηλώσεις κατά του νέου πρωθυπουργού
epa11590291 France's newly appointed Prime Minister, Michel Barnier speaks during the evening news broadcast of French TV channel TF1 with French journalist and TV host Anne-Claire Coudray, in Boulogne-Billancourt, outside Paris, France, 06 September 2024. EPA/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν σήμερα στους δρόμους στη Γαλλία για να διαμαρτυρηθούν κατά της απόφασης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να διορίσει τον δεξιό Μισέλ Μπαρνιέ πρωθυπουργό, με τα αριστερά κόμματα να τον κατηγορούν ότι «υφάρπαξε τις εκλογές».

Ο Μακρόν διόρισε προχθές πρωθυπουργό τον 73χρονο Μπαρνιέ, πρώην υπουργό, συντηρητικό και πρώην διαπραγματευτή της ΕΕ στο Brexit. Είχαν προηγηθεί δύο μήνες συζητήσεων, Ο Μακρόν εξαρχής απέκλεισε τις προτάσεις της αριστεράς παρότι αυτή βγήκε πρώτη δύναμη στις εκλογές. Επικαλούμενος τον “κατακερματισμό της Βουλής” υποστήριξε ότι δεν μπορεί να τοποθετήσει αριστερό πρωθυπουργό γιατί θα τον ρίξουν αμέσως οι υπόλοιποι.

Στην πρώτη του συνέντευξη μετά τον διορισμό του χθες Παρασκευή ο Μπαρνιέ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του, που δεν θα διαθέτει πάντως ούτε αυτή αυτοδυναμία, θα περιλαμβάνει δεξιά στελέχη (ο ίδιος προέρχεται από τους “Ρεπουμπλικανούς”) και μέλη του κόμματος του Μακρόν, ενώ εξέφρασε «την ελπίδα να μετάσχουν σε αυτήν και στελέχη της αριστεράς». Ο Μπαρνιέ πάντως είχε παραιτηθεί κατά το παρελθόν όταν τέθηκε ζήτημα συνεργασίας με την αριστερά.

Δήλωσε ότι πρέπει να προχωρήσει σε μέτρα λιτότητας και  “μεταρρυθμίσεις” για να καταρτίσει τον προϋπολογισμό του 2025, καθώς η Γαλλία δέχεται πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μειώσει το έλλειμμά της. Η αριστερά, με πρώτο το κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία, κατηγόρησε τον Γάλλο πρόεδρο ότι «απαρνείται τη δημοκρατία και υφαρπάζει τις εκλογές». Η εταιρεία δημοσκοπήσεων Elabe δημοσίευσε χθες έρευνα, σύμφωνα με την οποία το 74% των Γάλλων θεωρεί ότι ο Μακρόν αγνόησε το αποτέλεσμα των εκλογών, ενώ το 55% εκτίμησε ότι τις υφάρπαξε.

Αντιδρώντας στον διορισμό του Μπαρνιέ, τα αριστερά κόμματα, συνδικάτα και φοιτητικές ενώσεις κάλεσαν σήμερα σε διαδηλώσεις, ενώ σχεδιάζουν και νέες κινητοποιήσεις, με ενδεχόμενο να κηρύξουν γενική απεργία την 1η Οκτωβρίου. Η Ανυπότακτη Γαλλία ανακοίνωσε ότι διοργανώνονται 130 διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία.

Στο μεταξύ ο Μπαρνιέ συνεχίζει σήμερα τις διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ένα δύσκολο έργο καθώς είναι αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο να μη λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο, την ώρα μάλιστα που το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2025 πρέπει να συζητηθεί στις αρχές Οκτωβρίου.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο και ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός διαθέτουν μαζί πλειοψηφία στη βουλή και θα μπορούσαν να τον αναγκάσουν να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία, αν ένωναν τις δυνάμεις τους σε ενδεχόμενη πρόταση μομφής. Όμως ο Εθνικός Συναγερμός ενέκρινε σιωπηλά τον διορισμό Μπαρνιέ, δηλώνοντας ότι δεν θα “τον ρίξει” άμεσα, αλλά έθεσε όρους για να του δώσει ψήφο εμπιστοσύνης. «Είναι πρωθυπουργός υπό εποπτεία», δήλωσε ο επικεφαλής του Ζορντάν Μπαρντελά στον σταθμό BFM σήμερα. «Τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς εμάς», τόνισε, κάτι που δείχνει ότι ο Μπαρνιέ θα χρειαστεί ίσως να συνεργαστεί με την Λεπέν εν τέλει.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx