Γαλλία: Δήμαρχος αποφάσισε να κόψει το κρέας στους μαθητές και ξεσηκώθηκε η κυβέρνηση

Γαλλία: Δήμαρχος αποφάσισε να κόψει το κρέας στους μαθητές και ξεσηκώθηκε η κυβέρνηση

Ο δήμαρχος της Λυών, Γκρεγκορί Ντουσέ, αποφάσισε ότι πρέπει να αφαιρεθεί ο,τιδήποτε περιέχει κρέας από τις σχολικές καντίνες με βάση το νέο υγειονομικό πρωτόκολλο για την Covid-19 και ξεσήκωσε αντιδράσεις μέσα στην κυβέρνηση.

Τέσσερις υπουργοί καταγγέλλουν την απόφαση που έλαβε ο 48χρονος υπουργός, μέλος του κόμματος των Οικολόγων Πράσινων, ενώ ο ίδιος αντιλέγει πως ο προκάτοχός του Ζεράρ Κολόμπ, που ανήκει στο κόμμα του προέδρου Μακρόν, είχε προτείνει ακριβώς το ίδιο χωρίς να προκληθεί σάλος.

Είναι «αντικοινωνική και δογματική επιλογή», υποστηρίζει ο Ολιβιέ Ντισό, υφυπουργός Δημοσίων Δαπανών της Γαλλίας. «Είμαι πάντα υπέρ του να αφήνω την επιλογή στους μαθητές. Δεν μπορεί να λαμβάνεται απο την ηγεσία μια ιδεολογική απόφαση», δήλωσε, από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γκαμπριέλ Ατάλ. Ο ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράρ Νταρμανίν κατήγγειλε τον δήμαρχο για ιδεοληψίες και για «μια ελιτίστικη πολιτική που αποκλείει την εργατική τάξη, εκτός από την απαράδεκτη προσβολή στους Γάλλους αγρότες και τους κρεοπώλες». Αλλά και η υπουργός Γεωργίας, Ζουλιέν Ντενορμαντί, κάλεσε τους Οικολόγους να μην βάλουν «την ιδεολογία στο πιάτο των παιδιών».

«Το νέο υγειονομικό πρωτόκολλο για τη νόσο Covid επιβάλλει απόσταση δύο μέτρων στο κυλικείο του σχολείου αντί για ένα μέτρο που ήταν πριν. Έτσι, για να επιταχύνουμε την διαδικασία του φαγητού, κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού διαλείμματος, έχουμε επιλέξει μόνον ένα μόνο μενού. Λάβαμε υπόψη τις δυσανεξίες, τις αλλεργίες, και τα παιδιά που δεν τρώνε χοιρινό», είπε ο δήμαρχος.

Για τους επικριτές της απόφασης του πράσινου δημάρχου, η αφαίρεση του κρέατος είναι αντίθετη με τους διατροφικούς κανόνες για τα παιδιά. Και αυτό, ειδικά επειδή το μεσημεριανό γεύμα στην σχολική καντίνα, είναι συχνά το μόνο ισορροπημένο γεύμα της ημέρας σε οικογένειες χαμηλού εισοδήματος, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Parisien».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι