Γαλλία: Η Ρωσία βρίσκεται ήδη σε κατάσταση στρατηγικής ήττας

Γαλλία: Η Ρωσία βρίσκεται ήδη σε κατάσταση στρατηγικής ήττας

«Η Γαλλία πρέπει να είναι σε θέση να εμπλακεί σε μια σύγκρουση υψηλής έντασης, αλλά ο στόχος μας είναι να κερδίσουμε τον πόλεμο πριν από τον πόλεμο» τόνισε ο αρχηγός του γαλλικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων Τιερί Μπουρκάρντ σε ομιλία του σε συνέδριο για τα «Μεγάλα σύγχρονα στρατηγικά ζητήματα» που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης στο Παρίσι.

Υπενθυμίζοντας τη δήλωση του Γάλλου προέδρου Μακρόν ότι «η Ουκρανία δεν μπορεί να χάσει», ο Τιερί Μπουρκάρντ εξέφρασε την άποψη ότι ακόμη και αν στο μέτωπο «οι δύο στρατοί έχουν περίπου ισοδύναμες δυνάμεις, με ένα μικρό πλεονέκτημα για τη Ρωσία», η Μόσχα έχει εν μέρει «ήδη χάσει» τον πόλεμο.

«Εάν η σύγκρουση τελειώσει σήμερα, ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα; Η Ουκρανία αντιστάθηκε ενάντια στις προβλέψεις. Η Σουηδία και η Φινλανδία έχουν ενταχθεί στο δυτικό στρατόπεδο και σε αυτό του ΝΑΤΟ. Ο ρωσικός στρατός βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Δεν αποτελεί πλέον άμεση απειλή για το ΝΑΤΟ. Η Ρωσία έχει δημιουργήσει έναν δεσμό υποτέλειας με την Κίνα. Έβαλε τον εαυτό της σε μια κατάσταση στρατηγικής ήττας» ανέφερε.

Εν τω μεταξύ, σε «διπλωματικές εντάσεις» ανάμεσα στη Μόσχα και το Παρίσι αναφέρεται η γαλλική εφημερίδα Le Monde, με αφορμή δελτίο Τύπου του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, το οποίο ανακοίνωσε, χωρίς να παράσχει αποδείξεις -όπως αναφέρει η εφημερίδα-, ότι κατέστρεψε με «χτύπημα ακριβείας » κτίριο στο Χάρκοβο, που χρησίμευε ως «προσωρινή ζώνη ανάπτυξης μισθοφόρων, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν Γάλλοι πολίτες».

Στο σχετικό δημοσίευμα υπογραμμίζεται, ότι την περασμένη Παρασκευή ο Γάλλος πρέσβης στη Ρωσία κλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου επικρίθηκε για «την αυξανόμενη εμπλοκή του Παρισιού στη σύγκρουση στην Ουκρανία». Αναφέρεται επίσης ότι το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε λέγοντας ότι «η Γαλλία δεν έχει “μισθοφόρους”, ούτε στην Ουκρανία ούτε αλλού, σε αντίθεση με άλλους», κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για «ωμή ρωσική προπαγάνδα».

Όπως παρατηρεί η γαλλική εφημερίδα, η επιλογή του όρου «μισθοφόρος» από τη Μόσχα δεν είναι τυχαία, δεδομένου, ότι η γαλλική νομοθεσία απαγορεύει τη μισθοφορία, η οποία τιμωρείται στη Γαλλία με φυλάκιση πέντε ετών και πρόστιμο 75.000 ευρώ. Επιπλέον αυτός είναι ο όρος που χρησιμοποιεί η Γαλλία για να καταγγείλει τις δραστηριότητες της ρωσικής παραστρατιωτικής ομάδας Βάγκνερ, που κατηγορείται από το Παρίσι για ληστείες και εγκλήματα πολέμου στην Αφρική.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι