Γάζα: Άρχισε η επιστροφή στα βόρεια της Λωρίδας – Αβεβαιότητα στο νότιο Λίβανο
27/01/2025Άρχισε σήμερα το πρωί η επιστροφή Παλαιστίνιων εκτοπισμένων στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, κατόπιν συμφωνίας στις έμμεσες διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών της Χαμάς.
«Η διέλευση των Παλαιστινίων εκτοπισμένων άρχισε κατά μήκος του δρόμου Αρ Ρασίντ, μέσω του δυτικού τμήματος του σημείου ελέγχου Νετσαρίμ προς την πόλη της Γάζας και προς το βόρειο τμήμα» της Λωρίδας», είπε ο αξιωματούχος.
Και η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε πως οι εσωτερικά εκτοπισμένοι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας θα επιτραπεί σήμερα να αρχίσουν να επιστρέφουν στα σπίτια τους στο βόρειο τμήμα, έπειτα από συμφωνία με τους Παλαιστινίους -συμφωνία που θα επιτρέψει την απελευθέρωση μέσα στην εβδομάδα επιπλέον ομήρων, σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Η συμφωνία αυτή θα επιτρέψει να συνεχιστεί η εύθραυστη κατάπαυση του πυρός, με σχεδόν όλο τον πληθυσμό (2,4 εκατ. προπολεμικά) να έχει εκτοπιστεί εξαναγκαστικά, στις περισσότερες περιπτώσεις επανειλημμένα προς το νότο ή και το εξωτερικό.
«Δεκάδες χιλιάδες» εκτοπισμένοι, σύμφωνα με την πολιτική προστασία, εμποδίστηκαν χθες από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις να επιστρέψουν στις κοινότητές στον βορρά μέσω διέλευσης στον λεγόμενο διάδρομο Νετσαρίμ, που κόβει στα δυο την μικρή παραθαλάσσια παλαιστινιακή περιοχή.
Το Ισραήλ δικαιολόγησε την άρνησή του να τους αφήσει να περάσουν επικαλούμενο το ότι δεν αφέθηκε ελεύθερη η 27χρονη άμαχη Αρμπέλ Γεχούντ και ότι δεν έχει λάβει κατάλογο με την κατάσταση των ομήρων που θα αφεθούν ελεύθεροι. Αλλά χθες βράδυ, το Ισραήλ ανακοίνωσε πως υπήρξε εντέλει πρόοδος στις έμμεσες διαπραγματεύσεις: η Χαμάς θα αφήσει ελεύθερους τρεις ομήρους την Πέμπτη, ανάμεσά τους την Αρμπέλ Γεχούντ, και κατόπιν άλλους τρεις το Σάββατο 1η Φεβρουαρίου. «Στο πλαίσιο αυτών των διευθετήσεων» το Ισραήλ θα «επιτρέψει από το πρωί (σήμερα Δευτέρα) τη διέλευση των Γαζαίων προς τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας», πρόσθεσε το γραφείο του πρωθυπουργού Νετανιάχου.
Από την πλευρά της η Χαμάς κατηγόρησε νωρίτερα χθες το Ισραήλ πως «παραβιάζει» τη συμφωνία εμποδίζοντας την επιστροφή των εκτοπισμένων στο βόρειο τμήμα του θυλάκου. Παράλληλα η Χαμάς, όπως και η Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς, επέκριναν έντονα την πρόταση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να πάνε οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας στην Αίγυπτο και στην Ιορδανία προκειμένου, κατ’ αυτόν, να «νοικοκυρευτεί» ο θύλακος. Ο αμερικανός πρόεδρος συνέκρινε προχθές Σάββατο την περιοχή με «εργοτάξιο κατεδάφισης».
«Μιλάμε για ενάμισι εκατομμύριο ανθρώπους, και απλά θα καθαρίσουμε όλο αυτό το πράγμα. Ξέρετε, στη διάρκεια των αιώνων, έγιναν πολλοί, πολλοί πόλεμοι εκεί. Και τώρα, δεν ξέρω, κάτι πρέπει να γίνει», συνέχισε. Ερωτηθείς αν αναφέρεται σε μακροπρόθεσμη μετεγκατάσταση των πολιτών της Λωρίδας της Γάζας, ο κ. Τραμπ απάντησε «θα μπορούσε να είναι είτε το ένα είτε τ’ άλλο». Επαίνεσε επίσης τον μονάρχη της Ιορδανίας που δέχθηκε Παλαιστίνιους πρόσφυγες και πως του είπε «θα ήθελα να υποδεχτείτε κι άλλους, όπως και η Αίγυπτος».
Για τους Παλαιστίνιους, οποιαδήποτε προσπάθεια να τους διώξουν από τον τόπο τους παραπέμπει στη Νάκμπα («καταστροφή» στα αραβικά), τους μαζικούς εκτοπισμούς που επακολούθησαν μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948. «Λέμε στον Τραμπ και στον κόσμο όλο: δεν θα φύγουμε από την Παλαιστίνη ούτε από τη Γάζα ό,τι κι αν γίνει», είπε ο Ρασάντ αλ Νάζι, εκτοπισμένος από την πόλη της Γάζας, στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ο Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε «οποιοδήποτε σχέδιο» εκτοπισμού του πληθυσμού του θυλάκου.
Τόσο το χασεμιτικό βασίλειο της Ιορδανίας —που φιλοξενεί κάπου 2,3 εκατ. Παλαιστίνιους πρόσφυγες και απογόνους τους— όσο και η Αίγυπτος τόνισαν χθες πως απορρίπτουν «κάθε εξαναγκαστικό εκτοπισμό» των Παλαιστινίων. Ο Αραβικός Σύνδεσμος από την πλευρά του προειδοποίησε εναντίον «αποπειρών με σκοπό να ξεριζωθούν οι Παλαιστίνιοι από τη γη τους», που «δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τίποτε άλλο πέρα από εθνοκάθαρση».
Ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς χαρακτήρισε την πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ «εξαίρετη ιδέα», διαβεβαιώνοντας πως οι Παλαιστίνιοι θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν «νέα και όμορφη ζωή αλλού».
Η πρώτη φάση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, της δεύτερης σε 15 μήνες πόλεμου, θα έχει διάρκεια 42 ημερών κι αναμένεται να επιτρέψει να αφεθούν ελεύθεροι 33 ισραηλινοί όμηροι με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 1.904 παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινά κέντρα κράτησης· οι υπόλοιποι ισραηλινοί όμηροι, ζωντανοί και νεκροί, πρόκειται να επαναπατριστούν στις επόμενες δυο φάσεις.
Κατά τη δεύτερη ανταλλαγή στο πλαίσιο της συμφωνίας, που τέθηκε σε ισχύ τη 19η Ιανουαρίου, αφέθηκαν ελεύθερες τέσσερις ισραηλινές στρατιωτίνες προχθές με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση περίπου 200 παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινά κέντρα κράτησης.
Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας φάσης αναμένεται να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση για τους όρους της δεύτερης, που θα επιτρέψει την απελευθέρωση των τελευταίων ομήρων και το οριστικό τέλος του πολέμου, πριν από την τρίτη και πιο μακρά, που θα αφορά τον επαναπατρισμό των ομήρων που πέθαναν στην αιχμαλωσία ή ήταν ήδη νεκροί όταν μεταφέρθηκαν στον παλαιστινιακό θύλακο και την έναρξη της διαδικασίας ανοικοδόμησης. Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν, απομένουν 87 όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, πλην όμως 34 από αυτούς έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.
Στις ισραηλινές ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων στη Λωρίδα της Γάζας, που τέθηκε υπό απόλυτη πολιορκία, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 47.306 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, τα οποία θεωρούνται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ. Παρότι οι εχθροπραξίες έχουν σταματήσει στο πλαίσιο της συμφωνίας ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται καθημερινά, καθώς η πολιτική προστασία ανασύρει πτώματα από συντρίμμια κτιρίων.
Εν τω μεταξύ, η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο παρατείνεται ως τη 18η Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε η προεδρία των ΗΠΑ χθες Κυριακή, την ίδια ημέρα που εκατοντάδες κάτοικοι κοινοτήτων στο νότιο τμήμα της λιβανικής επικράτειας προσπάθησαν να επιστρέψουν σε χωριά υπό κατοχή ισραηλινών στρατευμάτων, αλλά οι Ισραηλινοί άνοιξαν πυρ εναντίον τους σκοτώνοντας 22 ανθρώπους και τραυματίζοντας 124, όπως ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές στη Βηρυτό.
Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν οχηματοπομπές, αποτελούμενες από δεκάδες οχήματα, κάποια με τα κίτρινα λάβαρα της Χεζμπολά, να κινούνται προς χωριά που υπέστησαν καταστροφές τους δυο μήνες του ανοικτού πολέμου ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και το σιιτικό κίνημα της Χεζμπολάχ. Ο ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ σε διάφορες παραμεθόριες κοινότητες εναντίον «πολιτών που προσπαθούσαν να επιστρέψουν στα χωριά τους».
Οι αρχές του Ισραήλ ανέφεραν πως στρατιώτες «άνοιξαν πυρ προειδοποιητικά» για την «εξάλειψη απειλών σε περιοχές όπου αναγνωρίστηκαν ύποπτοι καθώς πλησίαζαν στρατεύματα», προσθέτοντας επίσης πως «τέθηκαν υπό κράτηση πολλοί ύποπτοι».
Οι κυανόκρανοι τόνισαν δεν «συντρέχουν ακόμη οι προϋποθέσεις που θα επέτρεπαν την επιστροφή των εκτοπισμένων στις κοινότητές τους», και τόνισαν πως είναι «επιτακτική ανάγκη να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης», ζητώντας από τον ισραηλινό στρατό «να αποφεύγει να ανοίγει πυρ εναντίον αμάχων στη λιβανική επικράτεια».
Όμως η κυβέρνηση του Ισραήλ διεμήνυσε την Παρασκευή πως οι επιχειρήσεις των ενόπλων δυνάμεών του στην περιοχή θα συνεχιστούν και μετά την παρέλευση της προθεσμίας, ενώ υποστήριξε πως η συμφωνία δεν εφαρμόζεται πλήρως από πλευράς Λιβάνου.
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους να «αποσύρει τις δυνάμεις του που είναι ακόμη παρούσες στον Λίβανο». Τα χθεσινά πολύνεκρα επεισόδια στον νότο είναι η πιο σοβαρή εξέλιξη μετά την εκλογή του Ζοζέφ Αούν, την Προεδρία του Λιβάνου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ