Γάζα: Εκατό άμαχοι νεκροί για να εξοντωθεί(;) ένας επικεφαλής της Χαμάς

Βομβαρδισμοί και οδομαχίες στη Γάζα - Το Διεθνές Δικαστήριο ζητάει να κηρυχθεί κατάπαυση πυρός

Τουλάχιστον 70 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 289 τραυματίσθηκαν σήμερα από ισραηλινό πλήγμα σε ανθρωπιστική ζώνη της Λωρίδας της Γάζας, στα δυτικά του Χαν Γιουνίς. Στόχος της επίθεσης, σύμφωνα με το Ισραήλ, ήταν ένας σημαντικός στρατιωτικός ηγέτης της παλαιστινιακής οργάνωσης, ο Μοχάμεντ Ντέιφ, που όμως δεν είναι διόλου βέβαιο ότι σκοτώθηκε.

Εν τω μεταξύ, από ισραηλινή επίθεση σε αίθουσα προσευχής σε καταυλισμό εκτοπισμένων στα δυτικά της Πόλης της Γάζας σκοτώθηκαν σήμερα άλλοι 19 άνθρωποι. Στη δική της ανακοίνωση η Χαμάς αναφέρει ότι ο ισχυρισμός του Ισραήλ ότι στόχευε ηγέτες της «είναι ψευδής και δικαιολογία για την πολύνεκρη επίθεση, σε σημείο όπου ζούσαν εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι».

«Δεν καταλάβαινα πού βρισκόμουν και τι συνέβαινε, τα έχασα. Φεύγοντας από τη σκηνή μου έριξα μια ματιά τριγύρω. Όλες οι σκηνές είχαν διαλυθεί, ανθρώπινα μέλη σκόρπια, πτώματα παντού, ηλικιωμένες γυναίκες στο έδαφος, μικρά παιδιά έγιναν κομμάτια», περιέγραψε στο πρακτορείο Reuters όσα έζησε ο Σεΐχ Γιούσεφ, κάτοικος της Πόλης της Γάζας που πλέον ζει εκτοπισμένος στο Αλ Μαουάσι.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, εκτός του Ντέιφ στόχος ήταν επίσης ο Ράφα Σαλάμα, ο διοικητής της Ταξιαρχίας Χαν Γιουνίς της Χαμάς. Οι δυο τους, λέει το Ισραήλ, ήταν οι εγκέφαλοι της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023 στο νότιο Ισραήλ. Ο Ντέιφ έχει επιβιώσει από επτά απόπειρες του Ισραήλ να τον σκοτώσει –η πιο πρόσφατη το 2021– και, εδώ και δεκαετίες, το όνομά του είναι πρώτο στη λίστα των καταζητούμενων από τις ισραηλινές αρχές. Θεωρείται υπεύθυνος για τον θάνατο δεκάδων Ισραηλινών σε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας.

Αν και δεν ξέρουμε αν ο Ντέιφ τελικά ζει, είναι βέβαιο ότι δεν ζουν 71 Παλαιστίνιοι και ότι τραυματίσθηκαν άλλοι 289 από το σημερινό πλήγμα. Πλάνα του πρακτορείου Reuters δείχνουν ασθενοφόρα να σπεύδουν στην περιοχή, ανάμεσα σε σύννεφα καπνού και σκόνης. Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, έφευγαν πανικόβλητοι, ορισμένοι κρατώντας στα χέρια τα υπάρχοντά τους.

Ο ισραηλινός στρατός δημοσιοποίησε μια αεροφωτογραφία του χώρου –το Reuters δεν ήταν σε θέση να την επαληθεύσει– όπου ισχυρίζεται ότι «οι τρομοκράτες κρύβονταν ανάμεσα στους πολίτες». «Το σημείο του πλήγματος ήταν ένας ανοιχτός χώρος, περιστοιχισμένος από δέντρα, πολλά κτίρια και παράγκες», πρόσθεσε. Ο ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος είπε ότι η περιοχή δεν ήταν «συγκρότημα σκηνών» αλλά μια επιχειρησιακή βάση της Χαμάς και ότι πολλοί ακόμη μαχητές βρίσκονται εκεί, φρουρώντας τον Ντέιφ.

Πολλοί από τους τραυματίες, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, μεταφέρθηκαν στο κοντινό Νοσοκομείο Νάσερ, το οποίο έχει κατακλυσθεί από ασθενείς και, σύμφωνα με ιατρικές πηγές, «δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει», λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων αλλά και επειδή δεν υπάρχουν ιατρικά εφόδια. Δεν είναι σαφές πως και αν το πλήγμα αυτό θα επηρεάσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες που είναι σε εξέλιξη στην Ντόχα και το Κάιρο.

Η Χαμάς ανέφερε ότι τουλάχιστον 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν συνολικά σήμερα .«Όλοι οι νεκροί είναι άμαχοι και αυτό που συνέβη ήταν σοβαρή κλιμάκωση του πολέμου γενοκτονίας, με αμερικανική υποστήριξη και με την σιωπή του κόσμου», είπε ο Σάμι Άμπου Ζούχρι, υποστηρίζοντας ότι το πλήγμα δείχνει πως το Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται να καταλήξει σε συμφωνία εκεχειρίας. Οι αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι η επίθεση στο Χαν Γιουνίς τους αιφνιδίασε, αφού στην περιοχή επικρατούσε ηρεμία. Είπαν ότι έπεσαν περισσότεροι από ένας πύραυλοι και ότι ορισμένοι από τους τραυματίες ήταν διασώστες. «Σκοτώθηκαν όλοι, όλη μου η οικογένεια… Πού είναι τα αδέλφια μου; Σκοτώθηκαν, σκοτώθηκαν. Δεν έμεινε κανείς», μονολογούσε μια δακρυσμένη γυναίκα.

Ο Ντέιφ, στέλεχος της Χαμάς εδώ και 30 χρόνια, ήταν εκείνος που ανέπτυξε το δίκτυο υπόγειων σηράγγων της οργάνωσης και τις ικανότητές της να κατασκευάζει βόμβες, σύμφωνα με πηγές της Χαμάς. Τον Μάρτιο, το Ισραήλ ανέφερε ότι σκότωσε τον αναπληρωτή του, τον Μαρουάν Ίσα, αλλά η Χαμάς δεν έχει επιβεβαιώσει αυτήν την πληροφορία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι