Γάζα: Εντολές του Ισραήλ για απομάκρυνση αμάχων από την περιοχή Χαν Γιουνίς – Έντονη ανησυχία της ΕΕ

Γάζα: Εντολές του Ισραήλ για απομάκρυνση αμάχων από την περιοχή Χαν Γιουνίς – Έντονη ανησυχία της ΕΕ
Palestinians inspect destroyed residential buildings, after the Israeli military withdrew most of its ground troops from the southern Gaza Strip, amid the ongoing conflict between Israel and Hamas, in Khan Younis, in the southern Gaza Strip April 7, 2024. REUTERS/Ahmed Zakot TPX IMAGES OF THE DAY

Τη βαθιά ανησυχία της ΕΕ για τις εντολές του ισραηλινού στρατού για εκκένωση αμάχων από την περιοχή του Χαν Γιουνίς, στη Λωρίδα της Γάζας, εκφράζουν με κοινή δήλωσή τους ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων Γιανς Λέναρτσιτς.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί βαθιά για τις εντολές του ισραηλινού στρατού για την απομάκρυνση αμάχων από την περιοχή του Χαν Γιουνίς. Περίπου 250.000 άνθρωποι επηρεάζονται από τις εντολές εκκένωσης. Αυτές οι εντολές απειλούν επίσης τους ασθενείς του Ευρωπαϊκού Νοσοκομείου, ενός από τα λίγα νοσοκομεία που παραμένουν μερικώς λειτουργικά στη νότια Γάζα», τονίζουν Μπορέλ και Λέναρτσιτς σε δήλωσή τους που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα.

« Αυτή η απόφαση εκκένωσης είναι βέβαιο ότι θα επιδεινώσει τον υπερπληθυσμό και θα προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις στα ήδη κατακλυσμένα εναπομείναντα νοσοκομεία, σε μια εποχή που η πρόσβαση στην επείγουσα ιατρική περίθαλψη είναι κρίσιμη», αναφέρουν στη συνέχεια και επισημαίνουν ότι οι αναγκαστικές μετακινήσεις πληθυσμού επιδεινώνουν μια ήδη καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση, με σχεδόν 1,9 εκατομμύριο πολίτες της Γάζας να έχουν εκτοπιστεί εντός της Λωρίδας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνει ότι οι εκκενώσεις πρέπει να συμμορφώνονται με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο, διασφαλίζοντας την ασφάλεια κατά τη διέλευση και την κατάλληλη στέγαση σε περιοχές καταφυγίου για τους Παλαιστίνιους που καλούνται να εκκενώσουν. Επισημαίνεται επίσης ότι το Ισραήλ είναι υπεύθυνο να εγγυηθεί ότι τα εκτοπισμένα άτομα θα μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους ή στις περιοχές της συνήθους διαμονής τους μόλις τελειώσουν οι εχθροπραξίες και ότι οι εκτοπισμένοι θα έχουν πρόσβαση στις απαραίτητες υπηρεσίες και θα ικανοποιούνται οι ανάγκες τους.

Αντιμέτωπη με την επιδείνωση της κατάστασης, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κινητοποιήσει όλα τα εργαλεία της για την αντιμετώπιση κρίσεων και τα ανθρωπιστικά εργαλεία για να διοχετεύσει την απαραίτητη βοήθεια στη Γάζα. Αυτό περιλαμβάνει ιατρικές προμήθειες, φάρμακα, καθώς και σημαντική αύξηση της χρηματοδότησης της ΕΕ προς τους ανθρωπιστικούς εταίρους.

«Η κατάπαυση του πυρός είναι ακόμη πιο σημαντική τώρα και θα καταστήσει δυνατή την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα καθώς και την απελευθέρωση όλων των ομήρων», τονίζουν στη δήλωσή τους ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας και ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων.

Τέλος, η ΕΕ υπενθυμίζει την υποχρέωση σεβασμού και εφαρμογής των διαταγών του Διεθνούς Δικαστηρίου (ICJ) της 26ης Ιανουαρίου και της 24ης Μαΐου 2024, οι οποίες είναι νομικά δεσμευτικές. Η ΕΕ στηρίζει πλήρως τον συνολικό οδικό χάρτη που παρουσίασε ο Πρόεδρος Μπάιντεν και ζητά την άμεση εφαρμογή της απόφασης 2735 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και την εφαρμογή των ψηφισμάτων 2728, 2720 και 2712 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι