Γάζα: Το Ισραήλ διέκοψε την απευθείας μετάδοση εικόνας του Associated Press

Στην Ντόχα μεταβαίνει ο αρχηγός της CIA – Αναστολή αποστολής αμερικανικών όπλων στο Ισραήλ
EPA/ATEF SAFADI

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου χαρακτήρισε σήμερα “προφανώς ανησυχητικό” το γεγονός ότι το Ισραήλ έκοψε την απευθείας μετάδοση εικόνας του αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων Associated Press (AP) για τη Γάζα.

«Ο Λευκός Οίκος εξετάζει την αναφορά σύμφωνα με την οποία το Ισραήλ προέβη σε κατάσχεση του εξοπλισμού του Associated Press», δήλωσε η εκπρόσωπος Καρίν Ζαν-Πιέρ. Το Ισραήλ από πλευράς του κατηγορεί το ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι παραβιάζει το νόμο και θίγει την ασφάλεια του Ισραήλ. Συγκεκριμένα, αναφέρεται σε νόμο που  ψηφίστηκε προ διμήνου και που επιτρέπει  την απαγόρευση της μετάδοσης ξένων μέσων ενημέρωσης που θίγουν την ασφάλεια του κράτους. Η εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι έχουν την ικανότητα και το δικαίωμα να ασκούν το επάγγελμά του.

Όπως αναφέρει το Associated Press οι Ισραηλινοί προχώρησαν στην κατάσχεση, επειδή το αμερικανικό πρακτορείο μετέδιδε υλικό και στο AlJazeera,  το οποίο οι Ισραηλινοί “έκλεισαν” προ 15 ημερών. Όμως, το αμερικανικό πρακτορείο αντιτάσσει ότι το AlJazeera είναι ένα από τα χιλιάδες ενημερωτικά μέσα που τροφοδοτούνται από το Associated.

Λίγο πριν κατασχεθεί ο εξοπλισμός, το πρακτορείο μετέδιδε μια γενική άποψη της βόρειας Γάζας. Όπως τονίζει η διεύθυνση του πρακοτρείου, το  Associated Press «συμμορφώνεται με τους κανόνες στρατιωτικής λογοκρισίας του Ισραήλ, οι οποίοι απαγορεύουν τις εκπομπές λεπτομερειών, όπως κινήσεις στρατευμάτων που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τους στρατιώτες. Η ζωντανή λήψη δείχνει γενικά καπνό να υψώνεται πάνω από την περιοχή».

Μία ημέρα πριν την κατάσχεση, είχε δοθεί στους ανταποκριτές του πρακτορείου η εντολή να  σταματήσει η ζωντανή μετάδοση – κάτι που ο ειδησεογραφικός οργανισμός αρνήθηκε να κάνει. «Σύμφωνα με την κυβερνητική απόφαση και τις οδηγίες του υπουργού Επικοινωνιών, το υπουργείο Επικοινωνιών θα συνεχίσει να λαμβάνει όποια μέτρα επιβολής απαιτούνται για τον περιορισμό των εκπομπών που βλάπτουν την ασφάλεια του κράτους», ανέφερε το υπουργείο Επικοινωνιών του Ισραήλ σε ανακοίνωσή του.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι