”Γείτονα, φρόντισε τον Έβρο!”
21/05/2025
Δημοσίευμα της εφημερίδας Milliyet αναφέρεται στο προσχέδιο Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης του τουρκικού Υπουργείου Γεωργίας και Δασοκομίας, το οποίο εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας της λεκάνης Meriç–Ergene (Έβρου–Άρδα), και φέρει τίτλο «Γείτονα, φρόντισε τον Έβρο!».
Το δημοσίευμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα εξής σημεία:
- Ο ποταμός Έβρος είναι η μόνη διασυνοριακή πηγή υδάτων μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, τροφοδοτώντας τμήματα της Ανατολικής Θράκης (Αδριανούπολη, Kırklareli, Tekirdağ, Κων/πολη, Çanakkale).
- Η έκθεση αναφέρει ότι η συνολική έκταση της λεκάνης κατανέμεται κατά 65% στη Βουλγαρία (όπου και η πηγή του ποταμού), 28% στην Τουρκία και 7% στην Ελλάδα. Στην Τουρκία καλύπτονται κυρίως οι επαρχίες Αδριανούπολης (39%), Kırklareli (31%) και Tekirdağ (29%).
Ρύπανση – Αναφορές κατά Βουλγαρίας και Ελλάδας
Η έκθεση εντοπίζει ως σημαντικότερο πρόβλημα τη ρύπανση της λεκάνης. Επισημαίνεται ότι η κύρια πίεση προέρχεται από τις γεωργικές, οικιακές και βιομηχανικές δραστηριότητες στη βουλγαρική επικράτεια. Αν και σε μικρότερο βαθμό, καταγράφονται πιέσεις και από την ελληνική πλευρά, κυρίως λόγω γεωργικών δραστηριοτήτων και συστημάτων αποχέτευσης. Επισημαίνονται, επίσης, ελλείψεις στη διαφάνεια δεδομένων και δυσχέρειες στην ανταλλαγή πληροφοριών με τη Βουλγαρία λόγω στρατιωτικών περιορισμών.
Ανάγκη συντονισμένης διαχείρισης
Η έκθεση τονίζει ότι τα προβλήματα πλημμυρών, λειψυδρίας, οικοσυστημικής υποβάθμισης και κοινωνικοοικονομικών πιέσεων αυξάνονται στην τουρκική πλευρά της λεκάνης. Η αντιμετώπισή τους προϋποθέτει «αποτελεσματική εφαρμογή διασυνοριακών στρατηγικών διαχείρισης λεκανών απορροής υπό κοινό συντονισμό Τουρκίας, Βουλγαρίας και Ελλάδας».
Παρατηρήσεις επί του σχεδίου
- Στο παράρτημα διαβουλεύσεων (σελ. 178), επισημαίνεται ότι διατυπώθηκε αίτημα να εξεταστεί ειδικότερα η επίδραση των εγκαταστάσεων αντιπλημμυρικής προστασίας στην κλιματική αλλαγή. Επιπλέον, καταγράφεται ότι από κοινωνικοοικονομική άποψη, οι πλημμύρες στη λεκάνη Meriç–Ergene διαδραματίζουν ρόλο προσέγγισης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η ομάδα ΣΠΕ αποδέχθηκε το σχόλιο και το ενσωμάτωσε στην Έκθεση Οριοθέτησης Περιεχομένου (Scoping Report).
- Στους πίνακες της σελ. 81 δεν παρατίθενται αναλυτικά στοιχεία για τη ρύπανση από τουρκικής πλευράς.