Η Γεωργία στην ατζέντα της επόμενης Συνόδου της ΕΕ λέει ο Σαρλ Μισέλ
28/05/2024Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της εξετάζουν όλες τις επιλογές για να αντιδράσουν στις εξελίξεις στη Γεωργία σχετικά με τον νόμο περί «ξένης επιρροής» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σημειώνουν ότι η ΕΕ έχει τονίσει επανειλημμένα ότι ο νόμος που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο της Γεωργίας αντίκειται στις βασικές αρχές και αξίες της ΕΕ. Η θέσπισή του οδηγεί σε οπισθοδρόμηση σε τουλάχιστον τρία από τα εννέα βήματα (σχετικά με την παραπληροφόρηση, την πόλωση, τα θεμελιώδη δικαιώματα και τη συμμετοχή των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών) που ορίζονται στη σύσταση της Επιτροπής για το καθεστώς υποψηφιότητας που ενέκριναν οι ηγέτες της ΕΕ και θα επηρεάσει αρνητικά την πορεία της Γεωργίας προς την ΕΕ.
Πέρα από το νόμο για τη διαφάνεια της ξένης επιρροής, μέχρι στιγμής, δεν έχει κινητοποιηθεί επαρκής πολιτική προσοχή για την ουσιαστική πρόοδο στα εννέα στάδια, επισημαίνουν ο Ζοζέπ Μπορέλ και η Κομισιόν.
«Προτρέπουμε τις αρχές της Γεωργίας να αναστρέψουν αυτή την τάση και να επιστρέψουν σταθερά στον δρόμο της ΕΕ. Υπάρχει ακόμη χρόνος για να αλλάξει η δυναμική – αλλά απαιτείται ισχυρή δέσμευση από τις κυβερνητικές αρχές» υπογραμμίζουν.
Tαυτόχρονα, εξέφρασαν τη «βαθιά» λύπη της ΕΕ που το κοινοβούλιο της Γεωργίας αποφάσισε να παρακάμψει το βέτο της προέδρου στον νόμο για τη διαφάνεια της «ξένης επιρροής» και να αγνοήσει τα λεπτομερή νομικά επιχειρήματα της Επιτροπής της Βενετίας που οδηγούν σε σαφή σύσταση για την κατάργηση αυτού του νόμου.
«Συνεχίζουμε να στεκόμαστε στο πλευρό του γεωργιανού λαού και αναγνωρίζουμε την επιλογή της συντριπτικής πλειοψηφίας για ένα ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας τους» καταλήγουν.
Την ίδια στιγμή, στην ατζέντα της επόμενης συνόδου κορυφής θα βρίσκεται το ζήτημα της Γεωργίας μετά την ψήφιση του νόμου περί «ξένης επιρροής», όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε τον Δεκέμβριο να χορηγήσει στη Γεωργία το καθεστώς υποψήφιας χώρας, με το δεδομένο ότι η Γεωργία προβαίνει στα σχετικά μέτρα και στις απαραίτητες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις», επισημαίνει ο Σαρλ Μισέλ. Συμπληρώνει ότι η ψήφιση του νόμου για τη διαφάνεια στο κοινοβούλιο είναι ένα βήμα προς τα πίσω και απομακρύνει τη Γεωργία από την πορεία της στην ΕΕ.
«Ο γεωργιανός λαός έχει σαφώς επιλέξει ένα μέλλον στην ΕΕ και θα κάνουμε τα πάντα για να υποστηρίξουμε τις φιλοδοξίες του», επισημαίνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ