Γεωργιάδης: Μέσα στην εβδομάδα η απόφαση για τα έξτρα κίνητρα σε ιατρούς άγονων περιοχών

Ο Μητσοτάκης θα καταγγείλει τη Συμφωνία των Πρεσπών αν παραβιαστεί, δηλώνει ο Γεωργιάδη

Αυτή την εβδομάδα θα υπογραφεί κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Υγείας και Οικονομικών σχετικά με το νέο πλαίσιο για την κάλυψη κενών θέσεων σε νοσοκομεία που βρίσκονται σε άγονες περιοχές, στο οποίο θα προβλέπονται αυξημένες αμοιβές και κίνητρα.

Αυτό ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι «η στελέχωσή τους με ανθρώπινο δυναμικό είναι το νούμερο ένα πρόβλημα του ΕΣΥ», ενώ ταυτόχρονα έστειλε αυστηρό μήνυμα προς τους ιατρικούς συλλόγους ότι αν δεν υπάρξει διάθεση συνεργασίας, το κράτος θα βρεθεί απέναντι και δε θα επιτρέψει να κηρύσσονται συνεχώς άγονοι οι διαγωνισμοί -καμία φορά και 14 φορές- και έξω από το νοσοκομείο να ανθεί ιδιωτική αγορά με ιδιώτες γιατρούς.

Αφορμή στάθηκε η επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νάγιας Γρηγοράκου, σχετικά με τις σοβαρές ελλείψεις γιατρών που υπάρχουν στο νοσοκομείο Μολάων του νομού Λακωνίας, για το οποίο, όπως είπε, «είναι ώρα μηδέν».

«Είμαι πολύ κοντά στο να αποφασίσω πιο δραστικά μέτρα, όπως το πώς οι γιατροί ενός νομού ή μιας περιοχής θα στελεχώνουν ή όχι το δημόσιο νοσοκομείο και αναφέρομαι στους ιδιώτες γιατρούς. Θεωρώ παντελώς αδιανόητο ένας ιδιώτης παθολόγος να αδιαφορεί για το πώς λειτουργεί το νοσοκομείο δίπλα του. Ένας γιατρός που κάνει χρήση του συστήματος συνταγογράφησης του ελληνικού κράτους μέσω της ΗΔΙΚΑ στην πραγματικότητα είναι ένας κρίκος του συνολικού συστήματος υγείας. Και δεν μπορεί ενώ κάνει χρήση της συνταγογράφησης για τους δικούς του ασθενείς να αδιαφορεί αν το νοσοκομείο δίπλα του κινδυνεύει να κλείσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε:

«Κάνω μία υστάτη έκκληση στους οικείους ιατρικούς συλλόγους των νοσοκομείων εκείνων που έχουν διαρκώς άδειες κρίσιμες ιατρικές θέσεις, και τίθεται σε κίνδυνο το πρόγραμμα των εφημεριών και που ταυτόχρονα διαθέτουν στις ειδικότητες αυτές πληθώρα ιδιωτών ιατρών πλησίον του νοσοκομείου, να έρθουν και να μας προτείνουν δια των οικείων ιατρικών συλλόγων, λύσεις σε εθελοντική βάση επ’ αμοιβή που θα βοηθήσουν τα νοσοκομεία να λειτουργούν έως ότου μπορέσουμε να παράξουμε περισσότερους γιατρούς και να καλύψουμε αυτές τις θέσεις. Ειδάλλως θέλω να είμαι πολύ σαφής, το κράτος θα κάνει αυτό που πρέπει. Γιατί η ιδιωτική υγεία είναι απαραίτητη ως συμπλήρωμα του δημοσίου συστήματος, αλλά ο βασικός πυλώνας παροχής υπηρεσιών υγείας στην ελληνική δημοκρατία ήταν είναι και θα είναι το δημόσιο εθνικό σύστημα υγείας. Όποιος ασχολείται με την υγεία στην Ελλάδα πρέπει να προσέχει ως κόρη οφθαλμού το ΕΣΥ από όποια θέση και να είναι», κατέληξε ο Υπουργός Υγείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι