Γεωργιάδης: Νέες αυξήσεις στα φάρμακα – “Το 75% των ογκολογικών δεν έπρεπε να συνταγογραφείται”, είπε
30/03/2024Ο υπουργός Υγείας σε εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας δήλωσε ότι θα έπρεπε να ντρέπονται οι γιατροί που γράφουν ογκολογικά φάρμακα που δεν χρειάζονται και κατά τη γνώμη του τα 3/4 των ογκολογικών φαρμάκων δεν θα έπρεπε να έχουν συνταγογραφηθεί. Επίσης, για να σταματήσουν οι ελλείψεις, είπε ότι κατέληξε στην λύση να επιτρέψει αύξηση των τιμών στα φθηνά φάρμακα -και εννοεί όσα κοστίζουν μέχρι 15 ευρώ.
Σύμφωνα με το νόμο της ΝΔ μπορούσε να αυξηθεί μόνον η τιμή των φαρμάκων που κόστιζαν μέχρι 10 ευρώ. Όσον αφορά στα ογκολογικά σκευάσματα -που είναι και ακριβά και προβληματίζουν το υπουργείο Υγείας- είπε ότι «εάν τα Ογκολογικά Συμβούλια στα Νοσοκομεία βρίσκονταν εν πλήρη λειτουργία, τότε τα ¾ των ογκολογικών φαρμάκων δεν θα έπαιρναν έγκριση, αλλά θα κόβονταν από το Ογκολογικό Συμβούλιο. Οι γιατροί που τα γράφουν ντρέπονται να πουν ότι τα έχουν γράψει. Για το λόγο αυτό, θα ενεργοποιηθούν τα ογκολογικά συμβούλια των νοσοκομείων, σε συνεργασία με την Ένωση Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ)», είπε.
Πριν από 20 ημέρες ο υπουργός Υγείας εξήρε τις νέες θεραπείες για τον καρκίνο, αλλά προσέθεσε ότι «θέλουμε να αποφύγουμε υπερβάσεις προϋπολογισμών λόγω αλόγιστης χρήσης των νέων θεραπειών για τον καρκίνο, πριν απ’ όλα, ώστε να τις έχουμε πάντα διαθέσιμες για εκείνους που τις χρειάζονται», και ανέφερε ως παράδειγμα ένα νευρολογικό φάρμακο που εγκρίθηκε στις ΗΠΑ και αποσύρθηκε ως ενώ είχαν ξοδευτεί 18 εκατομμύρια. Αν ακολουθήσουμε το ίδιο μοντέλο έχουμε χαιρετίσει όλοι μαζί, δεν θα έχουμε να πάρουμε ούτε ασπιρίνη», είπε.
Εν συνεχεία συνεργάτης του αναφέρθηκε τότε επί μακρόν στα φάρμακα που έχουν μικρή ή ασήμαντη αποτελεσματικότητα, αναφερόμενος στο κόστος σε χρήμα. Στην Ελλάδα πάντως η θνησιμότητα από καρκίνο είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη και, συγκεκριμένα, φθάνει το 27%, ενώ κατά μέσο στην Ευρώπη πεθαίνει από καρκίνο το 17%.
Ο υπουργός, μιλώντας για την επιτροπή ελέγχου στα ακριβά φάρμακα που έρχονται στη χώρα μέσω Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) και με το Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης, επεσήμανε ότι η φαρμακευτική δαπάνη του ΙΦΕΤ αυξήθηκε από 25 εκατ. ευρώ στα 270 εκατ. ευρώ από την πρώτη ως τη δεύτερη θητεία του στο υπουργείο Υγείας. Δεν αναφέρθηκε όμως στο γεγονός ότι μέσα σε αυτό το διάστημα έχει αυξηθεί και η τιμή των φαρμάκων κατά πολύ.
Ανέφερε, τέλος, ότι η επιτροπή ελέγχου θεσμοθετήθηκε για έλεγχο του clawback το οποίο ξεκίνησε από 250 εκατ. ευρώ και τώρα ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, με το νοσοκομειακό clawback να ξεπερνά το 70% της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, παραλείποντας όμως, ότι στο ΙΦΕΤ δεν καταλογίζεται clawback.
Σήμερα προανήγγηλε και την δυνατότητα αύξησης των τιμών των φθηνών φαρμάκων που κοστίζουν μέχρι 15 ευρώ, γιατι όπως είπε ο λόγος που σημειώνονται ελλείψεις είναι οι φθηνές τιμές των φαρμάκων. Παράλληλα ανακοίνωσε επέκταση του επενδυτικού clawback και πέραν του 2025 και στην κατεύθυνση αυτή θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα συνάντηση με τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας.