Γεραπετρίτης: “Κλίμα-ειρήνη και ασφάλεια το τρίπτυχο για την υποψηφιότητα μας στον ΟΗΕ”

Γεραπετρίτης: “Κλίμα-ειρήνη και ασφάλεια το τρίπτυχο για την υποψηφιότητα μας στον ΟΗΕ”

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως προσβλέπει σε συνεργασία με τις εν λόγω χώρες στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, στην παρέμβασή του στο 3ο Υπουργικό Forum Ευρωπαϊκής Ένωσης- Ινδοειρηνικού, τόνισε πως «η Ελλάδα έχει θέσει το τρίπτυχο κλίμα-ειρήνη και ασφάλεια, ως προτεραιότητα της υποψηφιότητάς της, ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-2026».

Όπως σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης, το φόρουμ «αποτελεί ευκαιρία να ασχοληθούμε με μία σειρά καίριων κλιματικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων. Αυτές περιλαμβάνουν την πράσινη μετάβαση, τον μετριασμό και την προσαρμογή, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ενεργειακή αποδοτικότητα, την πράσινη ναυτιλία και τον βιώσιμο τουρισμό».

«Η προστασία των ωκεανών είναι ζωτικής σημασίας. Η Ελλάδα θα φιλοξενήσει την 9η Διάσκεψη “Our Ocean” Conference στην Αθήνα, στις 16-17 Απριλίου. Σε αυτό το πλαίσιο, επιδιώκουμε την εμβάθυνση της συνεργασίας με τις χώρες του Ινδο-Ειρηνικού, αναφορικά με τις δεσμεύσεις για την προστασία των ωκεανών. Η Διάσκεψη θα επικεντρωθεί επίσης, στον βιώσιμο τουρισμό, την πράσινη ναυτιλία, τη μείωση της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης και την πράσινη μετάβαση στη Μεσόγειο» ανέφερε.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι «η Ελλάδα έχει διαμορφώσει έναν Οδικό Χάρτη με συγκεκριμένους μετρήσιμους στόχους για τη μετάβαση της χώρας στην κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παράγουν πάνω από το μισό της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, μέσω του αέρα και του ήλιου». Παράλληλα, ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της Ελλάδας «GR-eco Islands».

Όπως ανέφερε, «αυτή η πρωτοβουλία αποσκοπεί στη μετατροπή των ελληνικών νησιών σε μοντέλα ενεργειακής αυτονομίας, κυκλικής οικονομίας για το νερό και τα απόβλητα, και οικολογικής κινητικότητας. Προσβλέπουμε να μοιραστούμε αυτήν την εμπειρία με τις χώρες του Ινδο-Ειρηνικού».

Προσέθεσε, ότι η καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης συνιστά, επίσης, υψηλή προτεραιότητα της Ελλάδας.

«Έχουμε δεσμευθεί να μειώσουμε κατά το ήμισυ τα θαλάσσια πλαστικά απορρίμματα και επίσης, να μειώσουμε την απελευθέρωση των μικροπλαστικών στο περιβάλλον κατά 30%, έως το 2030» τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ενισχυμένη πολυμερής συνεργασία είναι ο μόνος τρόπος για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων και την αύξηση της ανθεκτικότητας των φυσικών και κοινωνικοοικονομικών μας συστημάτων» τόνισε τέλος ο υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ:ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx