Γεραπετρίτης: “Οι ΗΠΑ δεν θα αλλάξουν εξωτερική πολιτική εκ βάθρων”

Γεραπετρίτης: “Οι ΗΠΑ δεν θα αλλάξουν εξωτερική πολιτική εκ βάθρων”

Συνέντευξη παραχώρησε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Αναφερόμενος στο πώς θα επιδράσει η εκλογή Μπάιντεν, αρχικώς διευκρίνισε ότι «δεν θα υπάρξει αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής εκ βάθρων -ποτέ δεν συνέβη αυτό στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών- το βέβαιον όμως είναι ότι υπό την Προεδρία του Μπάιντεν η Ελλάδα προσβλέπει σε μια εξαιρετικά αγαστή συνεργασία.

“Ήδη ήταν εξαιρετικά καλές οι ελληνο-αμερικανικές σχέσεις, τώρα έτι περαιτέρω υπάρχει ένας λόγος αναβάθμισης της καλής αυτής σχέσης, η προσωπική γνωριμία του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών με τον πρωθυπουργό μας -και αυτό θα αποτελέσει μια καλή μαγιά στις περαιτέρω εξελίξεις. Η εκλογή Μπάιντεν θα αποτελέσει βάση για μεγαλύτερη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου», προέβλεψε εξάλλου ο υπουργός με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι το μεσοδιάστημα ως την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων από το νέο Πρόεδρο παραδοσιακά είναι ένα αδρανές διάστημα.

Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά ειδικότερα, «υπήρξε μια κίνηση, που θα μπορούσαμε να εκτιμήσουμε ως καλής θέλησης, η επικοινωνία Τσαβούσογλου προς τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών. Η απάντηση της ελληνικής πλευράς είναι εξαιρετικά σθεναρή, δεν πρόκειται να προβούμε σε καμία απολύτως συζήτηση ενόσω υπάρχει η έξοδος του τουρκικού ερευνητικού σε ελληνική υφαλοκρηπίδα». Σε κάθε περίπτωση «αναμένονται οι επόμενες κινήσεις για να δούμε αν υπάρχουν γνήσιες προθέσεις από την πλευρά της Τουρκίας για αποκλιμάκωση». Και, υπογραμμίζοντας τις «πολύ σημαντικές, σχεδόν τεκτονικές, αλλαγές στο εσωτερικό της Τουρκίας», διαβεβαίωσε κλείνοντας ότι «είμαστε διαρκώς σε επαγρύπνηση».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι