Γερμανία: Χιλιάδες μαθητές στις διαδηλώσεις της Παρασκευής για το κλίμα

Γερμανία: Χιλιάδες μαθητές στις διαδηλώσεις της Παρασκευής για το κλίμα

Χιλιάδες μαθητές σε ολόκληρη την Γερμανία συμμετείχαν και σήμερα στις διαδηλώσεις «Παρασκευές για το Μέλλον», για την προστασία του περιβάλλοντος.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στις περισσότερες πόλεις, κυρίως στο Βερολίνο, στην Κολωνία, στη Δρέσδη και στη Στουτγάρδη, ενώ στην πρωτοβουλία συμμετείχαν και μαθητές στη Ρώμη, στη Βιέννη, στη Βαρσοβία και στο Λονδίνο.

Το μαθητικό κίνημα, το οποίο ξεκίνησε από την 16χρονη Σουηδέζα Γκρέτα Τούνμπεργκ, κερδίζει σταδιακά όλο και μεγαλύτερη υποστήριξη από τη γερμανική κοινή γνώμη, σύμφωνα τουλάχιστον με την έρευνα του «Πολιτικού Βαρομέτρου» που πραγματοποιείται για λογαριασμό του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης και θέλει το 67% των ερωτηθέντων να θεωρούν θετική την κινητοποίηση των μαθητών, ακόμη και αν συνεπάγεται ότι απουσιάζουν από το σχολείο.

Αρνητικά αξιολογεί τη μαθητική δράση το 32% των ερωτηθέντων και κυρίως οι υποστηρικτές της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), οι οποίοι σε ποσοστό 67% την απορρίπτουν.

Πολλά σχολεία της Γερμανίας πάντως επιτρέπουν στους μαθητές να απουσιάσουν προκειμένου να λάβουν μέρος στις διαδηλώσεις, ενώ σε πολλές περιπτώσεις διαδηλώνουν μαζί τους και οι δάσκαλοί τους.

«Με την στωική στάση της, η Γκρέτα έδειξε πώς ένας νέος άνθρωπος μπορεί με το χαμόγελο στα χείλη να εφιστά την προσοχή σε ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα.

Οι νέοι στη Γερμανία πήραν αμέσως το μήνυμα και εμπνεύστηκαν από το παράδειγμά της ώστε να κάνουν το ίδιο», δήλωσε στη Bild ο καθηγητής ερευνών για νέους, Κλάους Χούρελμαν, ενώ τονίζει ότι, εάν οι διαδηλώσεις συνεχιστούν για ακόμη τρεις μήνες, «τότε θα έχουμε μια πολιτική νέα γενιά, η οποία θα εμπλέκεται στην πολιτική σε όλα τα επίπεδα».

Σε κάθε περίπτωση οι «Παρασκευές για το Μέλλον» φαίνεται ωστόσο ότι διχάζουν τον πολιτικό κόσμο της Γερμανίας.

Ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ ζήτησε από τους μαθητές να διαδηλώνουν στον ελεύθερο χρόνο τους, ενώ ο αρχηγός των Φιλελευθέρων (FDP) δήλωσε ότι την ώρα του μαθήματος στο σχολείο πρέπει οι μαθητές να διδάσκονται τα θέματα που έχουν να κάνουν με την φύση, αλλά και με τα τεχνικά και οικονομικά ζητήματα γύρω από το περιβάλλον και το κλίμα.

«Είμαι υπέρ της αίσθησης της πραγματικότητας. Δεν μπορεί κανείς να περιμένει από παιδιά και εφήβους να διακρίνουν τα τεχνικά και οικονομικά ζητήματα. Αυτά είναι θέματα των ειδικών», δήλωσε.

Υπέρ των μαθητικών διαδηλώσεων τάχθηκε, αντιθέτως, η σοσιαλδημοκράτης υπουργός Περιβάλλοντος Σβένια Σούλτσε, δηλώνοντας ότι βρίσκει θετικό «το γεγονός ότι αυτή η δήθεν απολιτική γενιά ανοίγει το στόμα της και βγαίνει στον δρόμο».

Το μαθητικό κίνημα χαιρέτισαν την περασμένη εβδομάδα τόσο ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ όσο και η καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ.

Η επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Αντρέα Νάλες, η οποία έχει προτείνει το τρέχον έτος να χαρακτηριστεί «έτος κλίματος», εξέφρασε από την πλευρά της την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει αναδείξει το θέμα σε βασική της προτεραιότητα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx