Γερμανία: “Εδώ και όχι στην Τουρκία θα φοιτούν οι ιμάμηδες για τα τζαμιά”

Γερμανία: “Εδώ και όχι στην Τουρκία θα φοιτούν οι ιμάμηδες για τα τζαμιά”

Μετά από μακρές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι οι ιμάμηδες που εργάζονται σε γερμανικά τζαμιά θα φοιτούν πλέον και σε γερμανικές σχολές.

Κατόπιν συμφωνίας μεταξύ του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών, της τουρκικής αρχής Θρησκευτικών Υποθέσεων αρχής Diyanet και της Τουρκο-ισλαμικής Ένωσης Γερμανίας, DITIB, ανακοινώθηκε ότι πλέον οι ιμάμηδες που θα λειτουργούν σε τζαμιά της χώρας, θα πρέπει να έχουν φοιτήσει σε γερμανικές και όχι τουρκικές σχολές.

Η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ είπε ότι η συμφωνία αποτελεί ορόσημο και θα συμβάλει στην καλύτερη ενσωμάτωση των μουσουλμάνων στη Γερμανία. Χονδρικά, περίπου 100 νέοι ιμάμηδες θα εκπαιδεύονται κάθε χρόνο από την DITIB στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, με στόχο σταδιακά να αντικαταστήσουν σταδιακά τους 900 ιμάμηδες οι οποίοι είναι δημόσιοι υπάλληλοι της Τουρκίας στην ουσία, μισθοδοτούνται από αυτήν και λαμβάνουν οδηγίες από την Άγκυρα.

«Χρειαζόμαστε κληρικούς οι οποίοι θα μιλούν τη γλώσσα μας, θα γνωρίζουν την πατρίδα μας και θα εκπροσωπούν της αξίες μας», είπε η κυρία Φέζερ. Η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει να γίνουν σοβαρές μεταρρυθμίσεις και στο DITIB.

Στη Γερμανία των 83 εκατ. κατοίκων, τα 5.5 εκατομμύρια είναι μουσουλμάνοι και περίπου οι μισοί είναι ή Τούρκοι υπήκοοι ή έχουν τουρκική καταγωγή. Άσρχισαν να μεταναστεύουν εκεί μαζικά το 1960, όταν η Γερμανία ζητουσε εργατικά χέρια. Επί δεκαετίες η τουρκική κυβέρνηση επηρέαζε τη μεγάλη τουρκική κοινότητα μέσω των θρησκευτικών ηγετών που έστελνε να υπηρετήσουν σε γερμανικά τζαμιά.

Οι σχέσεις της πλειοψηφίας των Γερμανών, που είναι Χριστιανοί, με την μουσουλμανική μειονότητα είναι σχετικά περίπλοκες Επιθέσεις εξτρεμιστών του ISIS είχαν ως αποτέλεσμα να γίνονται έφοδοι και συλλήψεις και να απαγορευθεί η λειτουργία ορισμένων μουσουλμανικών οργανώσεων, ως “ριζοσπαστικών”. Από την άλλη, οι βίαιες ενέργειες με ρατσιστικά κίνητρα εναντίον μουσουλμάνων στην Γερμανία αποτελούν συχνό φαινόμενο.

Για να κλείσει η συμφωνία έγιναν πολλές διαπραγματεύσεις με την τουρκική Υπηρεσία Θρησκευτικών Υποθέσεωνκαι την ένωση Τουρκο-ισλαμικών πολιτιστικών οργανώσεων της Γερμανίας, που είναι γνωστή με το τουρκικό ακρώνυμο DITIB. Η τελευταία θα παραμείνει αρμόδια για την εκπαίδευση των ιμάμηδων, αλλά θα υποχρεούται αυτή να εντάσσει τους ιμάμηδες για συμπληρωματικές σπουδές σε τάξεις του Γερμανικοί Ισλαμικού Κολλεγίου.

Το τελευταίο (Islamkolleg Deutschland) εδρεύει στη βόρεια Γερμανία και ιδρύθηκε από ενώσεις μουσουλμανικών κοινοτήτων, θεολόγους και ακαδημαϊκούς το 2019, με στόχο να παρέχει πρακτική και θεολογική εκπαίδευση σε γερμανόφωνους θρησκευτικούς λειτουργούς και ιμάμηδες για τις τοπικές κοινότητές τους στη χώρα. Το DPA (γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων) αναφέρει σχετικά ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ενταχθεί σε αυτή την συμπληρωματική εκπαίδευση το μάθημα της γερμανικής γλώσσας, όπως και μαθήματα ιστορίας, πολιτικής και κοινωνικών αξιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ABC και DPA

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι