Γερμανία: Εφαρμογή στο κινητό ειδοποιεί ότι κάποιος γνώριμος “είναι κρούσμα”
16/06/2020Από σήμερα διατίθεται στη Γερμανία η εφαρμογή που, μέσω bluetooth στο κινητό, ενημερώνει ότι κάποιος στο περιβάλλον του ενδιαφερομένου, είναι φορέας ή νοσεί, χωρίς όμως να δίνει τα στοιχεία του τελευταίου. Η εφαρμογή τρόπον τινά ενημερώνει άτομα που ήρθαν σε επαφή με τον φορέα ή ασθενή προτού αυτός διαγνωστεί και άρα δεν το γνωρίζουν ώστε να εξεταστούν και οι ίδιοι.
Προϋπόθεση για να ενημερωθούν οι τυχόν επαφές του φορέα, είναι όμως και ο ίδιος να έχει δεχτεί να ενεργοποιήσει την υπηρεσία αυτή στο δικό του κινητό. Οι άλλοι “βλέπουν” ότι κάποιος που γνώρισαν ή συνάντησαν είναι φορέας, αλλά δεν ξέρουν ποιος.
Επειδή παρά την ανωνυμία του κρούσματος τίθενται ζητήματα προσωπικών δεδομένων, οι αρμόδιοι διαβεβαιώνουν ότι η χρήση της εφαρμογής είναι εθελοντική και δεν ενέχει κινδύνους για τα προσωπικά δεδομένα.
Η εφαρμογή διατίθεται για όλα τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα (smartphones) με στόχο να περιοριστεί η διάδοση του κορονοϊού. Αρχικά σχεδίαζαν μια κεντρική βάση δεδομένων όπου αποθηκεύονται τα στοιχεία όλων των χρηστών, αλλά κατόπιν των αντιδράσεων που προκλήθηκαν, τα δεδομένα κάθε χρήστη της εφαρμογής αποθηκεύονται μόνον στο δικό του κινητό -όπως συμβαίνει ήδη στην Ελβετία.
Οι χρήστες που ενδιαφέρονται πρέπει να κατεβάσουν την εφαρμογή και στη συνέχεια να ενεργοποιήσουν το bluetooth. Μόλις γίνει αυτό, τα κινητά τηλέφωνα αρχίζουν να επικοινωνούν μεταξύ τους και αναζητούν, στο άμεσο περιβάλλον, συγκεκριμένους κώδικες που προειδοποιούν ότι ένας χρήστης νοσεί από κορονοϊό, χωρίς όμως να αποκαλύπτουν τα προσωπικά στοιχεία του. Αυτό όπως προαναφέρεται, δεν μπορεί να γίνει αν ο ασθενής ή φορέας δεν έχει ενημερώσει την εφαρμογή του.
Τα στοιχεία ανανεώνονται κάθε πέντε λεπτά και οι υπερασπιστές του συστήματος υπεραμύνονται της χρησιμότητάς του, αναφέροντας ως παράδειγμα ότι αν πάει π.χ. κάποιος διακοπές στην Ελβετία και μετά γυρίσει στην πατρίδα του την Γερμανία και εκεί τελικά διαγνωστεί θετικός, τότε ενημερώνονται μέσα σε πέντε λεπτά και όσοι είχαν έρθει σε επαφή μαζί του στην Ελβετία.
Το σύστημα εγκαινιάζεται σήμερα στο Βερολίνο, παρουσία των υπουργών Υγείας και Εσωτερικών, Σπαν και Ζέεχοφερ, του επιδημιολογικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, αλλά και του γερμανικού κολοσσού της πληροφορικής SAP, που έχει σχεδιάσει την εφαρμογή σε συνεργασία με την Deutsche Telekom. Ήδη από το πρωί της Τρίτης η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στα App stores της Google και της Apple.