Γερμανία: Παρών ο Ερντογάν σε ποδοσφαιρικό αγώνα υπό την σκιά των ημιπαράνομων “Γκρίζων Λύκων”

Γερμανία: Παρών ο Ερντογάν σε ποδοσφαιρικό αγώνα υπό την σκιά των ημιπαράνομων “Γκρίζων Λύκων”

Η αστυνομία του Βερολίνου παρενέβη νωρίτερα απόψε προκειμένου να διαλύσει στο Βερολίνο πορεία Τούρκων φιλάθλων, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τον χαρακτηριστικό χαιρετισμό των “Γκρίζων Λύκων”. Στη Γερμανία η οργάνωση αυτή θεωρείται ύποπτη, αλλά δεν είναι απαγορευμένη.

Χιλιάδες οπαδοί της τουρκικής εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου κατευθύνονταν στο Ολυμπιακό Στάδιο την γερμανικής πρωτεύουσας, όπου αργότερα απόψε θα διεξαχθεί ο αγώνας της Τουρκίας εναντίον της Ολλανδίας για την προημιτελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου.

Περισσότεροι από 3.000 αστυνομικοί περιφρουρούν σήμερα την κίνηση των φιλάθλων, καθώς οι συνθήκες γύρω από τον ποδοσφαιρικό αγώνα έχουν χαρακτηριστεί «άκρως επικίνδυνες». Στο στάδιο θα βρίσκεται απόψε και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν άλλαξε το πρόγραμμα του προκειμένου να ταξιδέψει στο Βερολίνο και να υποστηρίξει την εθνική ομάδα της χώρας του. Υπενθυμιζεται ότι είχε προκαλέσει αντιδράσεις η χειρονομία του Τούρκου ποδοσφαιριστή Μερίχ Ντεμιράλ, ο οποίος πανηγύρισε τη νίκη της ομάδας του επί της Αυστρίας με τον χαιρετισμό των “Γκρίζων Λύκων” και τιμωρήθηκε για αυτό από την UEFA με αποκλεισμό δύο αγωνιστικών. Η υπόθεση αναζωπύρωσε στην Γερμανία την συζήτηση σχετικά με το ενδεχόμενο η οργάνωση των “Γκρίζων Λύκων”, η οποία θεωρείται εξτρεμιστική και παρακολουθείται από τις μυστικές υπηρεσίες, να τεθεί εκτός νόμου, όπως συνέβη το 2019 στην Αυστρία.

Ο ίδιος ο Μερίχ Ντεμιράλ δήλωσε ότι πίσω από την χειρονομία του «δεν κρύβεται κάτι» και υποστήριξε ότι πανηγύρισε κατ’ αυτόν τον τρόπο επειδή είναι υπερήφανος ως Τούρκος. Η UEFA ωστόσο, η οποία απαγορεύει την πολιτικοποίηση των ποδοσφαιρικών αγώνων, ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα σε βάρος του ποδοσφαιριστή για ενδεχομένως «ανάρμοστη συμπεριφορά». Τον αποκλεισμό του ποδοσφαιριστή από το Euro 2024 ζήτησε ο πρόεδρος της κουρδικής κοινότητας στην Γερμανίας Αλί Ερτάν Τοπράκ. «Δεν μπορεί η UEFA να ξοδεύει εκατομμύρια ευρώ σε διαφημιστικές εκστρατείες κατά του ρατσισμού και της διαφορετικότητας στον αθλητισμό και ταυτόχρονα να ανέχεται τα φασιστικά σημάδια, δήλωσε ο κ. Τοπράκ και ζήτησε ταυτόχρονα την απαγόρευση των Γκρίζων Λύκων, «της μεγαλύτερης ακροδεξιάς οργάνωσης στην Γερμανία» και των συμβόλων τους.

O Ερντογάν επρόκειτο κανονικά να επισκεφθεί το Αζερμπαϊτζάν, αλλά εκνευρίστηκε με τον αποκλεισμό του Τοπράκ και άλλαξε το πρόγραμμά του. Μάλιστα το θέμα προκάλεσε  διπλωματική κρίση μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας. Προχθές ο πρέσβης της Τουρκίας στο Βερολίνο εκλήθη στο ομοσπονδιακό υπουργείο Εξωτερικών, σε απάντηση αντίστοιχης ενέργειας, μια μέρα πριν, του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών σε βάρος του Γερμανού πρέσβη στην Άγκυρα. Προηγουμένως, η τουρκική κυβέρνηση είχε κατηγορήσει την Γερμανία για ξενοφοβία.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx