Γερμανία: Συζητείται να ανατεθεί στον Σταϊνμἀιερ η διαπραγμάτευση με τη Ρωσία
10/05/2026
Η Γερμανία συζητά την πιθανότητα ο πρόεδρος Στάινμαϊερ να μεσολαβήσει στον διάλογο μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας. Ο Πούτιν μια μέρα πριν είχε προτείνει τον πρώην Καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ για αυτόν τον ρόλο.
Σύμφωνα με το Spiegel η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει την πιθανότητα να μεσολαβήσει ο πρόεδρος Σταϊνμάιερ στον σχεδιαζόμενο διάλογο Ευρώπης και Ρωσίας. «Ένα άλλο πιθανό όνομα θα συζητηθεί το Σαββατοκύριακο. Εξετάζουν εάν ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο στις ειρηνευτικές συνομιλίες», δήλωσε στο Spiegel κυβερνητικό στέλεχος. Την προηγούμενη ημέρα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, είχε προτείνει τον πρώην Γερμανό Καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ για το συγκεκριμένο ρόλο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των γερμανικών μέσων ενημέρωσης, το Βερολίνο δεν θέλει τον Σρέντερ.
Υπενθυμιζεται ότι ακόμα και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα δήλωσε ότι συζητούσε με τα μέλη της ΕΕ τις προετοιμασίες για διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα την «κατάλληλη στιγμή». Τον Φεβρουάριο, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έστειλε τον διπλωματικό του σύμβουλο στη Μόσχα. Αργότερα, ο Βέλγος πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα πρέπει να αποκατασταθούν οι επαφές για την εισαγωγή ενεργειακών πόρων εν μέσω της παγκόσμιας κρίσης. Αναγνώρισε επίσης ότι μια συμφωνία με τη Ρωσία θα ήταν η μόνη λύση στην ουκρανική σύγκρουση. Ο Φινλανδός πρόεδρος Αλεξάντερ Στουμπ έχει επίσης δηλώσει επανειλημμένα ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αρχίσουν να συνομιλούν αργά ή γρήγορα, όχι όμως και ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας.





