Γερμανία: Το υπουργείο Άμυνας αυξάνει τους εφέδρους – Συζητείται η επαναφορά της υποχρεωτικής στράτευσης

Γερμανία: Το υπουργείο Άμυνας αυξάνει τους εφέδρους – Συζητείται η επαναφορά της υποχρεωτικής στράτευσης

Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας σχεδιάζει την αύξηση του αριθμού των εφέδρων, ως λύση «στο σοβαρό έλλειμμα προσωπικού που αντιμετωπίζουν οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις» και παράλληλα συζητεί με την αντιπολίτευση την επαναφορά της υποχρεωτικής στράτευσης.

Σύμφωνα με τον αντιστράτηγο Αντρέας Χοπ, στο υπουργείο βρίσκεται σε εξέλιξη σχεδιασμός προκειμένου να καταγραφεί, να εκπαιδευτεί και να εξοπλιστεί ικανός αριθμός εφέδρων, στα πρότυπα της πρακτικής που ακολουθήθηκε κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, με στόχο να υπάρχουν μελλοντικά έως και 60.000 διαθέσιμοι έφεδροι.

«Είμαι πεπεισμένος ότι πρέπει να προσαρμόσουμε την εφεδρεία στις τρέχουσες απαιτήσεις της πολιτικής ασφάλειας», τόνισε ο αξιωματικός και διευκρίνισε ότι εξετάζεται ακόμη πόσοι πολίτες, οι οποίοι έχουν κατά το παρελθόν υπηρετήσει στην Bundeswehr, θα ήταν κατάλληλοι «σε περίπτωση ανάγκης».

Συνολικά, ο γερμανικός στρατός διαθέτει σήμερα 181.500 στρατιώτες και εκτιμάται ότι του λείπουν περίπου 100.000, κυρίως λόγω της αναστολής της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας που αποφασίστηκε το 2011.

«Υποθέτουμε ότι υπάρχουν περίπου 800.000 άτομα που μπορούν ακόμη να κληθούν, σύμφωνα με τον στρατιωτικό νόμο. Έχουν υπηρετήσει στις ένοπλες δυνάμεις, έχουν αποχωρήσει, αλλά βρίσκονται εντός των ορίων ηλικίας. Ο αριθμός αυτός μειώνεται βεβαίως κάθε χρόνο», σημείωσε ο κ. Χοπ.

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, ο ΝΑΤΟϊκός σχεδιασμός προβλέπει αλλαγή του στόχου από 203.000 στρατιώτες σταδιακά σε περισσότερους από 272.000. Ο υπουργός ‘Αμυνας Μπόρις Πιστόριους αναμένεται την Τετάρτη να παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο την πρότασή του για την στρατιωτική θητεία, με την αντιπολίτευση να ζητά ήδη την υπό όρους επαναφορά της υποχρεωτικής στράτευσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι