Γερμανικές κατασκευαστικές ανέλαβαν έργα ανοικοδόμησης στη Μαριούπολη

Για επιστροφή στο "φρένο χρέους" δεσμεύεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών

Τουλάχιστον δύο γερμανικές εταιρείες, η Knauf και η WKB Systems, συμμετέχουν στην ανοικοδόμηση της Μαριούπολης που καταστράφηκε από τα ρωσικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η έρευνα της δημοσιογραφικής ομάδας της τηλεοπτικής εκπομπής Monitor του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ARD, που παρουσιάσθηκε χθες, 3 Απριλίου.Τουλάχιστον δύο γερμανικές εταιρείες, η Knauf και η WKB Systems, συμμετέχουν στην ανοικοδόμηση της Μαριούπολης που καταστράφηκε στον πόλεμο. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η έρευνα της δημοσιογραφικής ομάδας της τηλεοπτικής εκπομπής Monitor του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ARD, που παρουσιάσθηκε χθες, 3 Απριλίου.

Στη σχετική παρουσίαση αναφέρεται ότι οι δημοσιογράφοι βασίστηκαν σε στοιχεία των ιστοσελίδων των εν λόγω εταιρειών που προμηθεύουν οικοδομικά υλικά, σε επιχειρηματικά έγγραφα, φωτογραφικό υλικό και βιντεοσκοπήσεις.

Οπως αναφέρουν οι δημοσιογράφοι, πολλές οικοδομές στη Μαριούπολη χρησιμοποιείται τσιμέντο που παράγει η εταιρεία Knauf. Σύμφωνα με πληροφορίες του τηλεοπτικού καναλιού ARD, μέχρι σήμερα η Knauf έχει στη Ρωσία 4.000 υπαλλήλους και κάνει τζίρο δισεκατομμυρίων στη ρωσική αγορά.

Σε ερώτημα που απηύθυναν οι δημοσιογράφοι στην εταιρεία, έλαβαν την απάντηση ότι ως εταιρεία καταδικάζει τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και τηρεί όλες τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση. «Τα προϊόντα που παράγονται στη Ρωσία, προορίζονται αποκλειστικά για την ρωσική αγορά», ανέφερε το γραφείο Τύπου της εταιρείας. Σε έναν μεγάλο αριθμό ερωτημάτων που δόθηκε από την σύνταξη της εκπομπής στην εταιρεία, δεν δόθηκαν απαντήσεις, αναφέρει το τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

O εμπειρογνώμων σε θέματα εξωτερικής πολιτικής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, Ρόντεριχ Κίζεβετερ, καταδίκασε «τη συμμετοχή γερμανικών εταιρειών σε κατασκευαστικές εργασίες στην κατεχόμενη πόλη», θεωρώντας ότι οι υπηρεσίες τους εξυπηρετούν έναν πόλεμο που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο:

«Στην περίπτωση της Knauf είναι εντελώς προφανές, αφού πράγματι τσιμεντώνουν τη ρωσική εξουσία στις κατεχόμενες περιοχές, μεταξύ των οποίων και τη Μαριούπολη», είπε.

Στις φωτογραφίες και στα βίντεο από τις οικοδομές της Μαριούπολης οι δημοσιογράφοι του ARD εντόπισαν τσιμεντόλιθους τυλιγμένους σε πράσινη μεμβράνη συσκευασίας με το όνομα της γερμανικής εταιρείας WKB Systems από την περιοχή Μίνστερλαντ της Βόρειας Ρηνανίας –Βεστφαλίας. Βασικός μέτοχος της εταιρείας είναι ο Ρώσος επιχειρηματίας Βίκτορ Μπουντάριν.

«Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Monitor από τελωνεία, δείχνουν ότι η WKB Systems GmbH επί σειρά ετών προμήθευε ολόκληρες εγκαταστάσεις για εργοστάσια παραγωγής τέτοιων κυβόλιθων μπετόν σε μία από τις ρωσικές εταιρείες του Μπουντάριν – προφανώς την ίδια εταιρεία της οποίας τα προϊόντα χρησιμοποιεί η Ρωσία για να εδραιώσει την εξουσία της στη Μαριούπολη», αναφέρει η έρευνα επισημαίνοντας ότι στον Μπουντάριν δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την ΕΕ. Η εταιρεία WKB Systems δεν απάντησε σε αίτημα των δημοσιογράφων να σχολιάσουν το θέμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι