Γερμανικό μήνυμα προς την «ακατανόητη Τουρκία»

Ο Σταύρος Λυγερός για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

«Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι μια απόφαση εκτός λογικής», λέει ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «General-Anzeiger» της Βόννης.

«Και δεν είναι μόνον αυτό. Πρέπει να επιλυθούν και άλλα σημεία διένεξης, όπως οι γεωτρήσεις της Τουρκίας στα ανοιχτά της Κύπρου και της Κρήτης. Δεν μπορεί να γίνει διάλογος υπό αυτές τις συνθήκες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας», αναφέρει ο Μάας, ο οποίος είναι επιπλέον και προεδρεύων του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο.

 

«Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν αποτελεί συνεισφορά στην συνεννόηση μεταξύ των λαών. Είναι μια ακατανόητη  απόφαση. Η σημασία του μοναδικού αυτού κτηρίου, που είναι υπό το καθεστώς μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, εκτείνεται πολύ πέρα από την Τουρκία», επισημαίνει ο κ. Μάας.

“Ναι μεν αλλά”

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου (Bundestag) Νόρμπερτ Ρέτγκεν  (ο οποίος είναι και υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών), είπε σε συνέντευξή του, η οποία επίσης δημοσιεύεται σήμερα, τα εξής:

«Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία έχουν πλήρως παγώσει από καιρό και ορθά, αλλά θα ήταν λάθος να κλείσουμε εντελώς την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία, δηλαδή για πάντα. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι εγκαταλείπουμε ως ΕΕ την τουρκική  αντιπολίτευση όσο και τις κοσμικού χαρακτήρα δημοκρατικές δυνάμεις που υπάρχουν στην Τουρκία» αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Rheinische Post» του Ντίσελντορφ.

«Η Τουρκία παραμένει στρατηγικού ενδιαφέροντος χώρα για την Ευρώπη, όπως και η Ευρώπη έχει στρατηγικό ενδιαφέρον για την Τουρκία», πρόσθεσε ο υποψήφιος για την προεδρία του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU). «Όμως ο Τούρκος Πρόεδρος τροφοδοτεί με την πολιτική του τον  μουσουλμανικό και τουρκικό εθνικισμό. Η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη με την ιστορία της ως καθεδρικός ναός, τζαμί και μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί σύμβολο ανεκτικότητας και σύνδεσης θρησκειών και πολιτισμών. Ο Ερντογάν ασκεί πολιτική ισχύος με την πολιτιστική του σύγκρουση και τη στοχευμένη πρόκλησή του, και μάλιστα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, όπως φαίνεται στη Συρία και τη Λιβύη», προσέθεσε ο  Ρέτγκεν.

Η συνέντευξή του είχε δοθεί πριν από τις νέες προκλήσεις στο Αιγαίο, όμως η ένταση σχετικά με την υφαλοκρηπίδα των νησιών προϋπήρχε και δεν είναι σαφές αν ο Ρέτγκεν άφησε το ζήτημα του Αιγαίου και της Κύπρου “απ΄έξω” επίτηδες ή απλά ο δημοσιογράφος επικεντρώθηκε στην Αγία Σοφία και αυτό βόλευε και τον Ρέτγκεν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι