Γερμανικό πολεμικό πλοίο διέπλευσε το Στενό μεταξύ Ταϊβάν και Κίνας χωρίς άδεια της δεύτερης

Εμπόδιο η Ταϊβάν στα σχέδια του ΠΟΥ για παγκόσμια απάντηση στην πανδημία, slpress

Γερμανικό πολεμικό πλοίο έκανε τον διάπλου του Στενού της Ταϊβάν για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από 20 χρόνια, παρά τις διαμαρτυρίες του Πεκίνου, που δηλώνει ότι αυτά τα ύδατα είναι κινεζικά και όχι διεθνή.

Η φρεγάτα Baden-Württemberg και το συνοδευτικό πλοίο εφοδιασμού Frankfurt am Main έκαναν τον διάπλου από το επίμαχο Στενό, που χωρίζει την Κίνα από την Ταϊβάν. Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν επιβεβαίωσε ότι τα δύο πλοία έπλεαν μέσα από το Στενό από βορρά προς νότο και τόνισε ότι παρακολουθεί στενά τη γύρω περιοχή και τον εναέριο χώρο. Ο διάπλους αυτός προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Πεκίνου, καθώς η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν μέρος της επικράτειάς της και κρίνει πως το Στενό βρίσκεται σε κινεζικά χωρικά ύδατα και όχι σε διεθνή ύδατα.

Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ ανακοίνωσε ότι αυτό για την Κίνα «αποτελεί πρόκληση που βλάπτει και απειλεί την κυριαρχία και την ασφάλειά της υπό το πρόσχημα της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας». Η διέλευση της γερμανικής φρεγάτας θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις Βερολίνου – Πεκίνου, ανέφερε και η κινεζική κρατική εφημερίδα Global Times. Ωστόσο, η γερμανική ηγεσία δεν αποδέχεται την κινεζική θέση.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο ότι το Στενό είναι «διεθνής οδός ναυσιπλοΐας», επαναλαμβάνοντας την τοποθέτηση του Γερμανού υπουργού Άμυνας Μπόρις Πιστόριους ότι η διαδρομή της φρεγάτας ήταν σε «διεθνή ύδατα». Ο Πιστόριους είπε ότι «είναι η συντομότερη και ασφαλέστερη διαδρομή δεδομένων των καιρικών συνθηκών». Όταν ρωτήθηκε αν η Κίνα είχε ενημερωθεί για τη διέλευση του πλοίου, εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ στο Βερολίνο είπε: «Αυτό δεν ήταν απαραίτητο». Πολεμικά πλοία από άλλες χώρες, όπως των ΗΠΑ, έχουν επίσης περάσει από το Στενό στο παρελθόν, προκαλώντας έντονες διαμαρτυρίες της Κίνας. Η κατάσταση στην περιοχή έχει μεγάλη ένταση τους τελευταίους δύο μήνες, καθώς Φιλιππίνες και ΗΠΑ θέτουν καθημερινά θέμα για τη Νότια Σινική Θάλασσα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx