Γερμανοί: “Ναι μεν αλλά…” για τη Γάζα
26/05/2025
O χριστιανοδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών της Γερμανιας επέκρινε μεν τις ενέργειες του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά απέρριψε την πρόταση της ισπανικής κυβέρνησης για πανευρωπαϊκό εμπάργκο στην πώληση όπλων στο Ισραήλ.
«Το Ισραήλ αντιμετωπίζει πολυάριθμες εξωτερικές απειλές, μεταξύ άλλων από τη Χεζμπολάχ, τους Χούθι και το Ιράν. Όλοι αυτοί στοχεύουν στην καταστροφή του Ισραήλ», είπε ο Γερμανός ΥΠΕΞ Γιόχαν Βάντεφουλ κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στη Μαδρίτη και ταυτόχρονα υπενθύμισε ότι το δικαίωμα ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ αποτελεί για τη Γερμανία συνταγματική επιταγή.
Κατέληξε στο εξής: «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι συνεπώς υποχρεωμένη να βοηθήσει το Ισραήλ στην κατοχύρωση της ασφάλειάς του και αυτό περιλαμβάνει και την προμήθεια όπλων. Η συμφωνία συνήφθη με το κράτος του Ισραήλ και όχι με την κυβέρνησή το. Εντούτοις, η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό πολιτικό και ηθικό δίλημμα για εμάς και κανείς δεν λέει ότι η παρούσα κατάσταση είναι αποδεκτή ή μπορεί να είναι ανεκτή – ούτε η Γερμανία».
Ο ίδιος είπε επίσης ότι δεν πρέπει να υπάρξουν απελάσεις από τη Λωρίδα της Γάζας ή να ασκείται πολιτική πείνας. «Η κατάσταση ως προς την ανθρωπιστική βοήθεια έχει κάπως βελτιωθεί, αλλά όχι επαρκώς. Παραμένουμε ξεκάθαροι στην κριτική μας και ξεκάθαροι στις εκκλήσεις μας προς το Ισραήλ», δήλωσε ο Βάντεφουλ.
Ο Ισπανός ομόλογός του Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες δήλωσε από πλευράς του ότι η πρωτοβουλία της χώρας του έχει ως στόχο «να ενθαρρύνει όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες να συμμετάσχουν ώστε να επιστρέψει η ειρήνη στη Μέση Ανατολή» και τόνισε ότι «το τελευταίο που χρειάζεται αυτήν τη στιγμή η περιοχή είναι περισσότερα όπλα». Η Λωρίδα της Γάζας δεν πρέπει να μετατραπεί σε «τεράστιο νεκροταφείο», είπε, ξεκαθαρίζοντας ότι «τίποτα από όσα προτείνει η Ισπανία δεν στρέφεται εναντίον του κράτους του Ισραήλ». Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν στη λύση των δύο κρατών, «με Παλαιστινίους και Ισραηλινούς να ζουν δίπλα δίπλα, ειρηνικά».
Νωρίτερα πολιτικοί του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) είχαν ζητήσει από τη γερμανική κυβέρνηση να σταματήσει την παράδοση όπλων στο Ισραήλ. «Τα γερμανικά όπλα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για ανθρωπιστικές καταστροφές και για παραβίαση του διεθνούς δικαίου», δήλωσε στο περιοδικό Stern ο αρμόδιος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Άντις Αχμέτοβιτς και κάλεσε τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ο συνάδελφός του, Ραλφ Στέγκνερ, έκανε επίσης λόγο για «ανθρωπιστική καταστροφή» για τον άμαχο παλαιστινιακό πληθυσμό και για «παραβίαση του διεθνούς δικαίου» από την κυβέρνηση Νετανιάχου, τονίζοντας ότι όλα αυτά δεν επιτρέπεται να διαιωνίζονται με γερμανικά όπλα.
«Η γερμανική κυβέρνηση, για τους σωστούς λόγους, έκανε για το Ισραήλ μια εξαίρεση από την πρακτική της να μην προμηθεύει όπλα σε περιοχές συγκρούσεων. Τα όπλα εξυπηρέτησαν την ασφάλεια και την άμυνα του Ισραήλ, αλλά η πείνα και η δυστυχία των παιδιών των Παλαιστινίων δεν έχουν καμία σχέση με τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», πρόσθεσε ο Στέγκνερ. Η επίσης σοσιαλδημοκράτης Ιζαμπέλ Καντεμαρότι προειδοποίησε μεταξύ άλλων για το ενδεχόμενο, παρέχοντας όπλα στο Ισραήλ, η Γερμανία να θεωρηθεί συνένοχος σε εγκλήματα πολέμου.
«Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε δίωξη της ίδιας της Γερμανίας από διεθνή δικαστήρια και για αυτό η κυβέρνηση θα πρέπει να περιορίσει τις εξαγωγές όπλων και κυρίως αρμάτων μάχης και ανταλλακτικών», υπογράμμισε.
Διαφορετική άποψη εξέφρασε ο εντεταλμένος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για τον αντισημιτισμό, Φέλιξ Κλάιν, ο οποίος ανέδειξε την ανάγκη «να μάθουμε να διακρίνουμε μεταξύ των ενεργειών της ισραηλινής κυβέρνησης και συνολικά του Ισραήλ, ώστε να γίνει η συζήτηση πιο αντικειμενική. Πρέπει να μιλήσουμε με τους Ισραηλινούς κεκλεισμένων των θυρών σαν φίλοι και να επισημάνουμε την ανάρμοστη συμπεριφορά τους», συνέχισε ο Κλάιν και τόνισε ότι πρέπει να ζητηθεί από το Ισραήλ να αναπτύξει κάποιο αποδεκτό σχέδιο για την περίοδο που θα ακολουθήσει μετά τη στρατιωτική σύγκρουση.
Το τελευταίο διάστημα πάντως οι εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού από τη Γερμανία έχουν περιοριστεί. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, κατά το α’ τρίμηνο του έτους η αξία των εξαγωγών που ενέκρινε η κυβέρνηση ήταν 1,18 δισεκ. ευρώ και το Ισραήλ κατάλαβε την 10η θέση, με παραγγελίες αξίας 28 εκατομμυρίων ευρώ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ