Γερμανός ανοσολόγος: Πανευρωπϊκο λοκντάουν – Οι εμβολιασμοί θα αργήσουν να φέρουν αποτέλεσμα

Υποχρεωτικός εμβολιασμός και στην Γερμανία

«Το πανευρωπαϊκό lockdown είναι ο μόνος τρόπος για να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία, καθώς έχουμε μεγάλο αριθμό νέων κρουσμάτων και ο εμβολιασμός θα αργήσει να αποδώσει καρπούς», δήλωσε ο επικεφαλής του Τμήματος Ανοσολογίας του Κέντρου Έρευνας Λοιμώξεων Χέλμχολτς της πόλης Μπράουνσβάικ, καθηγητής  Μίχαελ Μάιερ-Χέρμανστο, μιλώντας στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο.

Ως πρότυπα, ο καθηγητής ανέφερε την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία «όπου δεν εμφανίζονται πλέον καθόλου λοιμώξεις. Εάν θέλουμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους, θα είναι απαραίτητο να λάβουμε μέτρα υπερεθνικού χαρακτήρα», τόνισε.

«Ο στόχος είναι η μείωση της συχνότητας εμφάνισης νέων κρουσμάτων. Καλύτερα τώρα ένα μεγάλο λοκντάουν παρά να χαλαρώσουμε πρώτα τα μέτρα και στη συνέχεια να πρέπει να λάβουμε αυστηρότερα. Αυτό δεν μπορεί να το αντέξει ούτε η οικονομία, ούτε η κοινωνία, ούτε μπορεί να κινητοποιήσει τους ανθρώπους στην τήρηση των μέτρων ξανά, γιατί έχουν κουραστεί», πρόσθεσε.

Ο Μάιερ-Χέρμαν επεσήμανε επίσης ότι «υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης σε ό,τι αφορά στα μέτρα. «Ενώ στην αρχή της πανδημίας στη Γερμανία τον περασμένο Μάρτιο εργαζόταν από το σπίτι περίπου το 38%, τώρα το ποσοστό είναι μόλις 15%. Επιπλέον, πρέπει να υποτεθεί ότι πολλές μολύνσεις οφείλονται στη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς. Και σε αυτά τα κρούσματα θα μπορούσαν να σημειωθούν μεγάλες μειώσεις. Παρά το lockdown στη Γερμανία, ο αριθμός των λοιμώξεων παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Αυτό αποδεικνύει ότι τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν δεν ήταν επαρκή», είπε.

Κατά τον καθηγητή, «οι εμβολιασμοί δεν θα έχουν επιρροή στις τιμές συχνότητας της εμφάνισης των κρουσμάτων κατά τους επόμενους μήνες, καθώς αρχικά θα εμβολιαστούν μόνο τα ηλικιωμένα άτομα. Ωστόσο, αυτά έχουν μόνο περιορισμένες κοινωνικές επαφές. Επομένως, οι πολύ πιο κινητικοί νεότεροι πρέπει επίσης να έρθουν στο επίκεντρο του εμβολιασμού, στο βαθμό που υπάρχουν επαρκή εμβόλια». προσέθεσε.

Ο ανοσολόγος εξήγησε περαιτέρω ότι «η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού της Βρετανίας έχει καταγραφεί έως τώρα σποραδικά στη Γερμανία. Εάν όμως ο αριθμός των λοιμώξεων παραμείνει υψηλός, η νέα μετάλλαξη θα εξαπλωθεί γρήγορα και στη συνέχεια, ο αριθμός των νοσούντων από κορονοϊό θα αυξηθεί κατακόρυφα».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι