Γερμανός υπουργός: «Πρέπει να ετοιμάσουμε τα νοσοκομεία για πόλεμο»

Κι αν έβγαινε η Γερμανία από το ευρώ... Κόλμερ

«Η Γερμανία πρέπει όχι μόνο να προετοιμαστεί για μελλοντικές πανδημίες, αλλά και για μεγάλες καταστροφές και πιθανές στρατιωτικές συγκρούσεις», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Neue Osnabrücker Zeitung, όπου εκφράζει φόβους για επέκταση του πολέμου και εκτός ουκρανικής επικράτειας.

«Χρειαζόμαστε μια στροφή στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης καθώς η Γερμανία θα μπορούσε να γίνει κόμβος για την περίθαλψη τραυματιών από άλλες χώρες σε περίπτωση που ενεργοποιηθεί η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής του ΝΑΤΟ», υποστήριξε ο Λάουτερμπαχ, παραπέμποντας στα όσα έκανε η κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Όλαφ Σολτς για να αντιμετωπίσει την πανδημία και να εξοπλίσει καλύτερα τις δομές του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης για μεγάλες κρίσεις.

«Μετά την εγκληματική ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, αυτή η πρόκληση έχει δυστυχώς γίνει πιο επιτακτική. Εκεί έχουμε νομοθετικό κενό, το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε για να είμαστε προετοιμασμένοι για μια καταστροφή ή ακόμη και για την περίπτωση που θα πρέπει να συνδράμουμε ένα άλλο κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ σύμφωνα με το άρθρο 5 όσο απίθανο κι αν είναι αυτό», υποστήριξε.

Εδωσε μάλιστα και το περίγραμμα του νόμου που θα πρέπει να έτοιμο, όπως είπε, μέχρι το καλοκαίρι «Σε περίπτωση οιασδήποτε κρίσης, κάθε γιατρός, κάθε νοσοκομείο, κάθε υγειονομική αρχή πρέπει να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει. Χρειαζόμαστε σαφείς αρμοδιότητες, για παράδειγμα για την κατανομή ενός μεγάλου αριθμού τραυματιών στα νοσοκομεία της Γερμανίας. Οι δίαυλοι επικοινωνίας και οι επιλογές για μεταφορές ασθενών σε ολόκληρη τη Γερμανία πρέπει επίσης να είναι σαφείς. Και οι κανονισμοί σχετικά με τη δημιουργία αποθεμάτων δεν φαίνεται να είναι επαρκείς. Αλλά και η ανάπτυξη και κατανομή του ιατρικού προσωπικού πρέπει να αποσαφηνιστεί.»

Ο Λάουτερμπαχ υπενθύμισε ότι ήδη η Γερμανία έχει δεχθεί για νοσηλεία πάρα πολλούς τραυματίες από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός αρνήθηκε ότι κινδυνολογεί.

«Θα ήταν ανόητο να πούμε ότι επειδή δεν προετοιμαζόμαστε για τυχόν στρατιωτική σύγκρουση, αυτή κατά συνέπεια δεν θα συμβεί. Σύμφωνα με αυτή τη λογική, δεν θα χρειαζόμασταν ούτε και στρατό, αφού με αυτό το σκεφτικό αρκεί να μην έχεις στρατό για να αποφύγεις τον πόλεμο. Το να μην κάνουμε τίποτα δεν αποτελεί επιλογή. Ήδη έχουμε συζητήσει το θέμα με αρμοδίους στο υπουργείο Υγείας, αλλά και στα υπουργεία Άμυνας και Εσωτερικών. Πιστεύω ότι θα έχουμε έτοιμο το σχετικό νομοσχέδιο το καλοκαίρι για να εγκριθεί αμέσως από το υπουργικό συμβούλιο», κατέληξε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx