Γερουσιαστές: Να έρθει στις ΗΠΑ και να μιλήσει ο Κούρδος αρχηγός των SDF

Γερουσιαστές: Να έρθει στις ΗΠΑ και να μιλήσει ο Κούρδος αρχηγός των SDF

Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί γερουσιαστές ζήτησαν χθες από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών να προχωρήσει γρήγορα στην χορήγηση βίζας, ώστε ο διοικητής των υπό την ηγεσία των Κούρδων Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) να μπορέσει να επισκεφτεί τις ΗΠΑ, για να συζητήσει την κατάσταση που έχει προκληθεί στις περιοχές των Κούρδων.

Οι Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές Λίντσεϊ Γκράχαμ και Μάρσα Μπλάκμπορν και οι Δημοκρατικοί Γερουσιαστές Κρις Βαν Χόλεν, Τζιάν Σαχίν και Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ απέστειλαν μία επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ζητώντας του να επιταχύνει την έκδοση βίζας για τον διοικητή των Κούρδων, στρατηγό Μαζλούμ Κομπάνι.

“Το να πούμε ότι ανησυχούμε ουσιαστικά για την κατάσταση που διαμορφώνεται στη βόρεια Συρία είναι ένας ευφημισμός”, έγραψαν οι ίδιοι στην επιστολή τους, επισημαίνοντας ότι θα είναι καλό τόσο για το Κογκρέσο όσο και για την κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ να ακούσουν τον Κομπάνι.

Το αίτημα των γερουσιαστών διατυπώθηκε μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση από τον πρόεδρο Τραμπ για μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη βόρεια Συρία, που είχε ως αποτέλεσμα την άρση των κυρώσεων κατά της Τουρκίας από τον ίδιο. Ο πρόεδρος Τραμπ απέρριψε επίσης την κριτική που δέχεται για την απόφασή του να αποσύρει τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις από τις βόρειες περιοχές της Συρίας, αφήνοντας ακάλυπτους τους Κούρδους στην τουρκική επίθεση.

Οι γερουσιαστές που έστειλαν την επιστολή αυτή ήταν από τις πιο δυνατές φωνές στο Κογκρέσο που άσκησαν κριτική στην απόφαση αυτή του προέδρου Τραμπ, η οποία για μερικούς είχε χαρακτήρα εγκατάλειψης των κουρδικών δυνάμεων που πολέμησαν στο πλευρό των Αμερικανών στρατιωτών στην μάχη κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.