Για 105 σκευάσματα απαγορεύεται επί τρίμηνο η εξαγωγή

Για 105 σκευάσματα απαγορεύεται επί τρίμηνο η εξαγωγή

Για ένα τρίμηνο απαγορεύει ο ΕΟΦ τις λεγόμενες “παράλληλες εξαγωγές” 105 σκευασμάτων -εξαγωγές προς άλλες χώρες της ΕΕ στις οποίες προχωρούν όσοι εισάγουν φάρμακα στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι ανάγκες του πληθυσμού της χώρας.

Μπορείτε να δείτε εδώ τα σκευάσματα που απαγορεύεται η παράλληλη εξαγωγή τους. Θεωρητικά, στόχος της απαγόρευσης είναι να εξασφαλιστεί η επάρκειά τους στην εγχώρια αγορά και να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις. Όμως πολλά από αυτά τα 105 σκευάσματα ήδη λείπουν και δεν  υπάρχουν στα φαρμακεία εδώ και καιρό.

Ο ΕΟΦ υπενθυμίζει ακόμη ότι η υποχρέωση της διάθεσης αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά ισχύει για όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα μετά από έγκρισή του για έκτακτη εισαγωγή ή με απόφαση κατ’ εξαίρεση κυκλοφορίας με ξενόγλωσση επισήμανση.

Επισημαίνει επίσης πως είναι επιβεβλημένη για όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα διακίνησης (κάτοχοι άδειος κυκλοφορίας, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία), η κατά προτεραιότητα διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη ζήτηση και τη νόμιμη συνταγογράφησή τους.

Οι παράλληλες εξαγωγές των 105 φαρμάκων απαγορεύονται από σήμερα 5 Αυγούστου 2024 έως και τις 5 Νοεμβρίου 2024. Οι φαρμακοποιοί έχουν ζητήσει από την πολιτεία να μην κλείσουν οι φαρμακοβιομηχανίες για 20 μέρες τον Αύγουστο, ώστε να μπορούν να βρίσκουν φάρμακα για τον κόσμο, όμως δεν εισακούσθηκε και θα λειτουργεί μόνον ένα τμήμα επειγόντων αναγκών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι