Για ατασθαλίες ερευνάται ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

Για ατασθαλίες ερευνάται ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων
EIB

Ο 73χρονος πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Βέρνερ Χόιερ, ερευνάται «για διαφθορά και κατάχρηση επιρροής, καθώς και για υπεξαίρεση κονδυλίων της ΕΕ». Ο ίδιος χαρακτήρισε παράλογες τις καταγγελίες και υποστηρίζει ότι συνεργάζεται με τις αρχές για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Ο Βέρνερ Χόιερ, Γερμανός οικονομολόγος, και πολιτικά ανήκων στο χώρο των κεντροδεξιών υπέρ της “φιλελεύθερης πλήρως ελεύθερης αγοράς” ήταν επικεφαλής της τράπεζας αυτής επί σχεδόν 12 χρόνια, από το 2012 έως το 2023. Ομως εδώ και μήνες η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) ερευνά υποθέσεις κατάχρησης κονδυλίων της ΕΕ και ανακοίνωσε σήμερα ότι “ανοίγει” την έρευνα. Επίσης ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που είναι το δανειοδοτικό σκέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποδέχθηκε το αίτημα της εισαγγελίας να άρει την ασυλία δύο πρώην εργαζομένων της και να διεξαχθεί έρευνα στα γραφεία τους.

Η εισαγγελία δεν κατονόμασε τον Χόιερ, αλλά εκείνος προέβη μόνος του σε δηλώσεις μέσω των δικηγόρων του. Υποστήριξε ότι η έρευνα αφορά μόνον ένα ποσό που καταβλήθηκε σε άλλον εργαζόμενο της τράπεζας επενδύσεων και ότι ο ίδιος ως πρόεδρος είχε υπογράψει την καταβολή του ποσού, «μετά από σύσταση του αρμόδιου τμήματος και του Γενικού Γραμματέα της τράπεζας».

«Οι ισχυρισμοί εναντίον μου είναι εντελώς παράλογοι και αβάσιμοι», είπε ο Χόιερ, προσθέτοντας ότι συνεργάζεται πλήρως με την έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και ζήτησε από την ΕΤΕπ να κάνει το ίδιο.

Εκπρόσωπος της τράπεζας επενδύσεων δήλωσε ότι «τα στελέχη της θα συνεργαστούν πλήρως με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για αυτό το θέμα, όπως απαιτείται», αλλά δεν σχολίασε τις τρέχουσες έρευνες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι