Για δήμαρχος Βαρκελώνης ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας!

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν έπεσε έξω στις προβλέψεις του όταν πριν μερικούς μήνες ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς υπαινίχθηκε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να διεκδικήσει τη δημαρχία της γενέτειράς του Βαρκελώνης, στην Καταλωνία.

Ο Μακρόν τότε είχε εκφράσει τον σκεπτικισμό του, καθώς δεν πίστευε ότι ο Βαλς τελικά θα το ανακοίνωνε. «Δεν τον εμπιστεύομαι. Είναι πάντα ικανός για μια νέα εμπλοκή», φέρεται να είχε δηλώσει ο Γάλλος πρόεδρος στους συνεργάτες του, σύμφωνα με το σατιρικό εβδομαδιαίο Le Canard Enchaîné.

Και όμως όχι: οι προετοιμασίες του Βαλς ποσώς ήταν ένα τέχνασμα για να προκαλέσει την προσοχή του Μακρόν, ή για να ενισχύσει το μέτριο δημόσιο προφίλ του στη Γαλλία, όπου σχεδόν είχε φτάσει στις κορυφές της εξουσίας, για να καταλήξει απλός βουλευτής, χωρίς κόμμα και με μικρή επιρροή.

Αφού έχασε τις προκριματικές εκλογές στο Σοσιαλιστικό Κόμμα για τις προεδρικές εκλογές του 2017, εγκατέλειψε το PS. Το κόμμα του Μακρόν του έκλεισε τις πόρτες για τις βουλευτικές εκλογές και ο Βαλς αναγκάσθηκε να κατέλθει στον εκλογικό στίβο ως ανεξάρτητος. Πλέον βρίσκεται στα έδρανα της Βουλής ως ανεξάρτητος που συνδέεται με την προεδρική πλειοψηφία.

Ο πρώην πρωθυπουργός, πρώην υπουργός Εσωτερικών και σήμερα βουλευτής του εκλογικού διαμερίσματος της πόλης Εβρί, στην οποία είχε θητεύσει ως δήμαρχος, ολοκληρώνει τις προετοιμασίες για να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για τη Βαρκελώνη.

Για πολλούς Γάλλους, η αντίδραση υπήρξε παρόμοια με εκείνη του Μακρόν. Που κυμαίνεται από την αμηχανία να παρακολουθούν έναν πρώην επικεφαλής της δικής τους κυβέρνησης να αποτολμά ένα άλμα στη δημαρχία μίας άλλης χώρας, ως την περιέργεια να δεί ποια κατάληξη θα έχει τούτη η διακρατική περιπέτεια, μία ευρωπαϊκή πρωτιά, που έχει πολύ λίγα προηγούμενα.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι