Για έλευση “ψύχους τέρατος” τις επόμενες ημέρες προειδοποιούν μετεωρολόγοι
09/02/2021Ραγδαία επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού τις επόμενες ημέρες. Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για κατάβαση ενός «ψύχους τέρατος» από την κεντρική και βόρεια Ευρώπη που θα «χτυπήσει» την Ελλάδα με κύρια χαρακτηριστικά τις χαμηλές θερμοκρασίες και τις έντονες χιονοπτώσεις. Την ίδια ώρα, βροχές, σποραδικές καταιγίδες και δυνατοί άνεμοι, θα συνεχίσουν να πλήττουν σήμερα τη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα, όπως και τις επόμενες δυο ημέρες.
O μετεωρολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Καλλιάνος, έκανε λόγο για ισχυρή μεταφορά πολύ ψυχρών αερίων μαζών από την Κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη κατά τη διάρκεια του προσεχούς Σαββατοκύριακου που θα επηρεάσει σε πρώτη φάση την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα. «Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη σε ποιες περιοχές θα χιονίσει, όμως διαφαίνεται να χιονίζει κατά περιόδους από το ύψος της Στερεάς Ελλάδας και βορειότερα μέχρι και τα πεδινά ή και παραθαλάσσια τμήματα» έγραψε.
Από το βράδυ, δε, της Κυριακής (14/02) προς τη Δευτέρα, υπάρχει πιθανότητα το πολύ έντονο κρύο να επηρεάσει και τα υπόλοιπα νοτιότερα τμήματα της χώρας. Από την πλευρά του και ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης ανέφερε ότι θα υπάρξει σημαντική αλλαγή του καιρού όπου από τους 22 με 24 βαθμούς θα οδηγηθούμε σε αρνητικές θερμοκρασίες και χιόνια ακόμη και μέσα σε πόλεις.
Έκανε μάλιστα λόγο για πολικής προέλευσης αέριες μάζες προς τη χώρα μας, οι οποίες θα συγκρουστούν βίαια με θερμότερες και υγρότερες αέριες μάζες από την περιοχή της Μεσογείου, με αποτέλεσμα να οργανωθεί ένα βαρομετρικό χαμηλό στα νότια θαλάσσια τμήματα της Ιταλίας το οποίο καθώς θα μετατοπιστεί ανατολικά θα φέρει τη βαρυχειμωνιά στη χώρα μας από το ερχόμενο Σάββατο και μετά.
Δεν διστάζει μάλιστα να σημειώσει πως, με βάση κάποιους μετεωρολογικούς χάρτες, η κακοκαιρία «μπορεί να βρει κοινά σημεία ως προς την έναρξη τουλάχιστον του όλου φαινομένου με το ισχυρό κύμα ψύχους που απασχόλησε αρκετές περιοχές της Ευρώπης αλλά και τη χώρα μας τον Μάρτιο του 1987».
«Και τότε όπως και τώρα ένα ισχυρό ατμοσφαιρικό βουνό στα βόρεια τμήματα της Ευρώπης συνδυάστηκε με χαμηλές πιέσεις προς τα βορειοανατολικά τμήματα της Γηραιάς ηπείρου κατεβάζοντας πολικές αέριες μάζες προς τα δικά μας γεωγραφικά πλάτη δημιουργώντας ένα ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό προς την περιοχή της Ιταλίας το οποίο ενώ βάθαινε κατευθύνθηκε προς τη χώρα μας. Η τότε εξέλιξη οδήγησε σε εγκλωβισμό του πολικού ψύχους για αρκετές ημέρες στην περιοχή μας γεγονός που οδήγησε σε μεγάλο αριθμό ημερών χιονόπτωσης όπως για παράδειγμα συνέβη και στην Αττική» έγραψε.