Για έμμεση εθνοκάθαρση μιλά η Σερβία – Πρόβλημα η κατάργηση του δηναρίου στο Κόσσοβο

Για έμμεση εθνοκάθαρση μιλά η Σερβία – Πρόβλημα η κατάργηση του δηναρίου στο Κόσσοβο

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου, η Σερβία θα ζητήσει να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κόσσοβο.

Ο Σέρβος πρόεδρος καταδίκασε την απόφαση του Κοσσόβου να θέσει σε ισχύ την απαγόρευση της χρήσης του δηναρίου στο Κόσοβο εκτιμώντας ότι «στόχος είναι η εθνοκάθαρση του σερβικού πληθυσμού». Υπενθυμιζεται ότι ΕΕ και ΗΠΑ προσπάθησαν ηπίως να πιέσουν το Κόσσοβο να μην επιβάλει την απόφαση αυτή.

Εντούτοις από την 1η Φεβρουαρίου τέθηκε σε ισχύ η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας του κρατιδίου. Η απόφαση ορίζει ότι το ευρώ αποτελεί το μοναδικό νόμισμα εμπορικών συναλλαγών και πληρωμών. Με την απόφαση αυτή τερματίζεται η χρήση του δηναρίου το οποίο χρησιμοποιούνταν σε περιοχές όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί την πλειοψηφία. Με δηνάρια γίνονταν επίσης οι πληρωμές μισθών, συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων που παρέχει το σερβικό κράτος προς του Σέρβους πολίτες του Κοσσόβου.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανέφερε ότι από τον σερβικό προϋπολογισμό κάθε μήνα πληρώνονται στους δικαιούχους 31.831 μισθοί, 29.115 συντάξεις όπως και 31.586 κοινωνικά επιδόματα. Η Σερβία ξεκίνησε από χθες, μέσω ιδιωτικής εταιρίας χρηματομεταφορών, την πληρωμή, έναντι, μισθών, συντάξεων και επιδομάτων του μηνός Φεβρουαρίου για να μην αντιμετωπίσουν οικονομικά προβλήματα οι δικαιούχοι μέχρι να βρεθεί κάποια λύση. Το Κόσσοβο απαιτεί τα δηνάρια να μετατρέπονται σε ευρώ και να μη γίνεται καμία συναλλαγή, ούτε καν σε μετρητά, με δηνάρια.

Ο Βούτσιτς απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνάψει συμφωνία η Κεντρική Τράπεζα της Σερβίας με την αντίστοιχη στο Κόσσοβο για την παροχή μισθών και συντάξεων, αφού όπως είπε, αυτό θα σήμαινε έμμεσα αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου. Ο πρόεδρος της Σερβίας εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι δυτικοί εταίροι θα τηρήσουν τον λόγο τους και θα προσπαθήσουν να υπερασπιστούν τα θεμελιώδη δικαιώματα του σερβικού πληθυσμού» στο Κόσσοβο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι