Για Καραμπάχ, Ουκρανία και Ναβάλνι συζήτησαν Πούτιν και Μέρκελ

Ο Σταύρος Λυγερός για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επιβεβαίωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συζήτησαν την κατάσταση με τον αντιπολιτευόμενο Αλεξέι Ναβάλνι, στην πρόσφατη τηλεφωνική τους συνομιλία. Σημειώνεται ότι, στις 7 Δεκεμβρίου οι δύο ηγέτες είχαν τηλεφωνική συνομιλία στο επίκεντρο της οποίας εξέταζαν τα δεδομένα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και την συνεργασία για την ανατολική Ουκρανία.

Σε παλαιότερή του τοποθέτηση ο Ρώσος πρόεδρος είχε σχολιάσει για την υπόθεση ότι αν η Ρωσία είχε δηλητηριάσει τον Ναβάλνι δεν θα τον έστελνε στην Γερμανία. Η δήλωσή του είχε γίνει λίγο μετά την επιβολή κυρώσεων σε Ρώσους αξιωματούχους από την ΕΕ. Ο Ναβάλνι είχε αισθανθεί ιδιαίτερη αδιαθεσία κατά τη διάρκεια πτήσης του τον περασμένο Αύγουστο και νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο της πόλης Ομσκ, πριν τελικώς μεταφερθεί σε γερμανική κλινική.

Η εν λόγω κλινική ισχυρίζεται πως ο Ναβάλνι έπεσε θύμα «δηλητηρίασης» από τον νευροτοξικό παράγοντα Νοβιτσόκ και «δείχνει» Ρωσία, κάτι που η ρωσική πλευρά έχει αρνηθεί επανειλημμένως τονίζοντας πως το νοσοκομείο στο Ομσκ δεν είχε εντοπίσει τίποτα που να δείχνει δηλητηρίαση. Η υπόθεση έχει επιδεινώσει αισθητά τις σχέσεις Μόσχας – Βρυξελλών, με τον Λαβρόφ να καταγγέλλει πως η Ε.Ε. ακολουθεί τακτικές ΗΠΑ όσον αφορά στην επιβολή ή απειλή επιβολής κυρώσεων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι