Για πρώτη φορά Αλβανός πρωθυπουργός στα Σκόπια

Για πρώτη φορά Αλβανός πρωθυπουργός στα Σκόπια

Από το αλβανικό κόμμα DUI ορίστηκε υπηρεσιακός πρωθυπουργός μέχρι τις εκλογές

Ο νυν πρόεδρος της Βουλής και υψηλόβαθμο στέλεχος του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, Ταλάτ Τζαφέρι, θα είναι ο επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης μέχρι τις εκλογές στα Σκόπια.

Σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία της χώρας, εκατό ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών σχηματίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση που οδηγεί τη χώρα μέχρι τις βουλευτικές εκλογές. Αυτές θα διεξαχθούν στις 8 Μαΐου 2024 και θα συμπέσουν με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Βάσει της πολιτικής συμφωνίας μεταξύ των συγκυβερνώντων κομμάτων, δηλαδή της “Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης” –της οποίας ηγείται ο πρωθυπουργός Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι– και του αλβανικού DUI του οποίου ηγείται ο Αλί Αχμέτι, ο επικεφαλής αυτής της υπηρεσιακής κυβέρνησης θα οριζόταν καθ΄ υπόδειξη του αλβανικού κόμματος, όπως και έγινε. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, από το 1991 που σχηματίσθηκε ως ανεξάρτητο κράτος, που θα έχει Αλβανό πρωθυπουργό, έστω και για 100 ημέρες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι