Για “κλεφτόδεντρα” της ΝΔ μιλά ο Τσίπρας – Απάντηση Οικονόμου

Υπερψηφίστηκε η πρόταση Τσίπρα για εκλογή από την βάση

«Η αντίληψη Μητσοτάκη δεν λειτουργεί. Εμείς λέγαμε πως δεν λειτουργεί σε συνθήκες κανονικότητας, πόσο μάλλον σε συνθήκες κρίσεις», ανέφερε σε συνέντευξη του ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας την ενεργειακή κρίση και τις ανατιμήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.

«Χρειάζονται και λύσεις έξω από το πλαίσιο που έχουμε συνηθίσει, “out of the box”. Σήμερα, δεν βρισκόμαστε σε μια περίοδο κανονικότητας», ανέφερε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην συνέντευξη του στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” και τον Γιώργο Παπαδάκη.

«Έχουν γίνει τραγικά, στρατηγικά λάθη στον ενεργειακό σχεδιασμό. Αυτό που βιώνουμε στους λογαριασμούς μας δεν είναι η κρίση του πολέμου, αυτό θα αποτυπωθεί αργότερα. Αυτό που βιώνουμε είναι τα 1,7 δις ευρώ από την συνολική αισχροκέρδεια των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος, όμως επειδή η ΔΕΗ έχει κάνει κάποιες επιστροφές, τα συνολικά υπερκέρδη είναι 1,4 δις ευρώ», είπε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος κάλεσε την Κυβέρνηση να παρέχει αναλυτικά στοιχεία για το το υπερκέρδος των παρόχων ενέργειας, εν μέσω της κρίσης.

Όπως συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «Η ΔΕΗ πρωταγωνιστεί σε αυτό το ράλι της αισχροκέρδειας, γιατί έτσι φτιάχτηκε, με ιδιωτικά κριτήρια Στην ΔΕΗ, επί 4,5 χρόνια μνημονίου, δεν αυξήθηκε το τιμολόγιο των καταναλωτών ούτε ένα ευρώ», κατηγορώντας την κυβέρνηση για την επίσπευση του προγράμματος απολιγνιτοποίησης και κάνοντας λόγο για «λαθεμένη, εγκληματική στρατηγική του κ. Μητσοτάκη».

Στρέφοντας τα βέλη του και κατά της ΔΕΗ, σχολιάζοντας τις επικρίσεις της ΝΔ για “λεφτόδεντρα”, ο κ. Τσίπρας ανέφερε «δεν ξέρω αν υπάρχουν λεφτόδεντρα, αλλά κλεφτόδεντρα υπάρχουν σίγουρα. Αυτό είναι βέβαιο», υποστηρίζοντας πως έχουν πολλαπλασιαστεί οι διευθυντές στην Επιχείρηση Ηλεκτρισμού και απολαμβάνουν μεγάλων αποδοχών, κάνοντας λόγο για golden boys, όπως και στον ΔΕΔΔΗΕ.

Σχετικά με τον ΕΦΚ στα καύσιμα, ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε στον Γιώργο Παπαδάκη, «εμείς δεν είχαμε μειώσει τον ΕΦΚ στα καύσιμα, διότι είχαμε την τρόικα πάνω από το κεφάλι μας. Τώρα έχουμε ενεργειακή κρίση, η βενζίνη έχει πάει στα 2,10 ευρώ ανά λίτρο. Καταλαβαίνετε την διαφορά;».

Η απάντηση Οικονόμου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα ότι, «συνεχίζει να αρνείται το αυτονόητο, ότι η κρίση τιμών στην ενέργεια και τα καταναλωτικά αγαθά είναι παγκόσμια και εισαγόμενη στη χώρα. Και αφού αρνείται την πραγματικότητα κάνει προσπάθεια να κατασκευάσει μια στα μέτρα του. Μιλάει για υπερκέρδη 1,4 δισ όταν η ΡΑΕ με ανακοίνωση της υποστηρίζει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία και η μέθοδος προσδιορισμού των υπερκερδών. Μιλάει για ανοχή στην αισχροκέρδεια και εμμονή με τις αγορές όταν ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει την φορολόγηση σε ποσοστό 90% των υπερκερδών κι έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τον έλεγχο στην χονδρεμπορική τιμή του φυσικού αερίου.

Μιλάει για κλοπή από τους συνταξιούχους όταν όλοι θυμούνται τις περικοπές του και τον νόμο Κατρούγκαλου και ψεύδεται ασύστολα για κόστος στην επικουρική ασφάλιση 1.5 δισ ευρώ όταν έχουν προϋπολογιστεί 36 εκατομμύρια για το 2022 για την εφαρμογή μιας μεταρρύθμισης υπέρ των νέων ασφαλισμένων».

Όπως λέει ο Γιάννης Οικονόμου, «η κυβέρνηση προσπαθεί με πράξεις να στηρίξει την κοινωνία, αξιοποιώντας κάθε περιθώριο που υπάρχει και ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα εθισμένο στα ψέματα τις αυταπάτες και τον λαϊκισμό».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι